, Δευτέρα
05 Δεκεμβρίου 2022

Φύλα με, να σε… φυλώ

Οι εικόνες είναι εύγλωττες. Τα παιδιά της πανεπιστημιακής αστυνομίας με μάσκες και τζόκει και τον φόβο στα μάτια. Τα παιδιά -φοιτητές, εξαγριωμένα να αντιδρούν. Τα ΜΑΤ να φυλάνε την πανεπιστημιακή αστυνομία που φυλάει τα παιδιά.

Της ΣΥΝΘΙΑΣ ΣΑΠΙΚΑ

Η πανεπιστημιακή αστυνομία δημιουργήθηκε για μία ηχηρή μειοψηφία, που καταστρέφει δημόσια περιουσία, αντιδρά στο χτίσιμο μιας βιβλιοθήκης, προπυλακίζει πρυτάνεις, χτίζει κοσμήτορες, και παίρνει το νόμο στα χέρια της. Έναν νόμο που δεν υπάρχει. 

Στην πανεπιστημιακή αστυνομία αντιδρά ηχηρά μία μεγάλη ομάδα φοιτητών, που τάσσεται υπέρ του ασύλου, που πιστεύει ότι η αστυνομία οποιασδήποτε μορφής δεν έχει θέση μέσα σ΄ ένα κάμπους. ότι οι φοιτητές στοχοποιούνται. 

Η πανεπιστημιακή αστυνομία ενοχλεί την πλειοψηφία των φοιτητών. Όχι η παρουσία της, αλλά τα όσα αυτή συνεπάγεται. Το ότι πρέπει τους πανεπιστημιακούς αστυνομικούς να τους φρουρούν τα ΜΑΤ. Το ότι διαταράσσεται η ηρεμία του πανεπιστημίου. Το ότι οι φοιτητές που βρίσκονται έξω από την Πρυτανεία καταλαμβάνουν κτίρια του πανεπιστημίου και οι άλλοι φοιτητές χάνουν μαθήματα. Καθυστερούν οι εξεταστικές τους και διαταράσσεται το πρόγραμμα σπουδών τους. 

Ο Πρύτανης λέει λοιπόν πως η πλειοψηφία των φοιτητών συμφωνεί με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Εγώ λέω πως η πλειοψηφία των φοιτητών θέλει να φοιτά σ ΄ ένα κανονικό πανεπιστήμιο. Οχι, δεν θέλει πανεπιστημιακή αστυνομία. Ούτε θέλει όμως να χτίζονται άνθρωποι στα γραφεία τους, Ούτε θέλει να γίνονται καταλήψεις στα κτίρια. Ούτε θέλει να βλέπει ΜΑΤ στο κάμπους. Νομίζω πως εν τέλει την πλειοψηφία των φοιτητών ούτε που την ενδιαφέρει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Την ενδιαφέρει να τελειώνει με τις σπουδές, προπτυχιακό και μεταπτυχιακό και να βρει δουλειά, διότι τα ελληνικά νοικοκυριά ζορίζονται, και οι φοιτητές νοιάζονται να συμβάλλουν και να βοηθήσουν. 

Γιατί λοιπόν δεν διαδηλώνουν και οι φοιτητές που συμφωνούν με την πανεπιστημιακή αστυνομία; 

  1. Γιατί όσοι συμφωνούν με ένα νόμο που θεσπίζεται δεν κατεβαίνουν στους δρόμους.  
  2. Οι φοιτητές που συμφωνούν δίνουν μαθήματα, παρακολουθούν και συνήθως δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε συμπλοκές. 
  3. Επιδοκιμάζω από την καρδιά μου και καμαρώνω για τος φοιτητές που είναι πολιτικοποιημένοι και διεκδικούν όσα θεωρούν πως τους αξίζουν. 
  4. Αλλά λυπάμαι για όλους εκείνους που τους εκμεταλλεύονται κόμματα, και γίνονται βορά για επιτήδειους κάθε λογής.  

Λέω λοιπόν ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνόμευση. Λέω ναι στην ανακαίνιση των χώρων του πανεπιστημίου και στην ευαισθητοποίηση των φοιτητών ώστε να μην καταστρέφουν την περιουσία του πανεπιστημίου, που έχουν πληρώσει μεταξύ άλλων και οι γονείς τους. Η δωρεάν παιδεία είναι δωρεάν διότι εμείς, οι πολίτες πληρώνουμε γι’ αυτήν.

* Η Σύνθια Σάπικα είναι δημοσιογράφος – παρουσιάστρια της ΕΡΤ 3

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA