, Δευτέρα
20 Μαρτίου 2023

Γ. Παπαδόπουλος: Τρία μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα μετακινήθηκε η Τουρκία μετά τον σεισμό

«Η αραβική πλάκα συμπιέζει την πλάκα της Ανατολίας και η πλάκα της Ανατολίας από γεωγραφική άποψη καταλαμβάνεται από την Τουρκία. Έγινε η ολίσθηση κατά μήκος της επαφής των δύο πλακών εκεί που είναι το ρήγμα, δηλαδή η πλάκα της Ανατολίας. Η Τουρκία δηλαδή προωθήθηκε προς τα δυτικά, προς το Αιγαίο, ολίσθησε κατά περίπου 3 μέτρα».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο φονικός σεισμός σε Συρία και Τουρκία, σύμφωνα με το γνωστό σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, επιβεβαιώνοντας ότι  η Τουρκία μετακινήθηκε 3 μέτρα εγγύτερα στην χώρα μας.

O κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας μετά το σεισμό των 7,8 ρίχτερ. «Η μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών είναι συνεχής. Από αυτή τη μετακίνηση προήλθε το σπάσιμο στο ρήγμα και ο σεισμός. Και ακριβώς επειδή έχουμε αυτή τη μετακίνηση δεν αποκλείεται να μεταδοθεί η πίεση, οι τάσεις όπως λέμε, και στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Yπάρχει πιθανότητα γιατί τα φαινόμενα είναι πολύπλοκα, δεν ακολουθούν αυστηρούς κανόνες», εξήγησε.