, Παρασκευή
12 Απριλίου 2024

search icon search icon

H Γερμανία εξετάζει Plan B για το προσφυγικό

φωτο αρχείου

????????????????????????????????????
Το Βερολίνο επιμένει μεν δημόσια ότι δεν υπάρχει Plan B στη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, όμως δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου υποστηρίζουν πως η γερμανική κυβέρνηση έχει αρχίζει να εξετάζει σενάρια για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας.
Το φερόμενο σχέδιο μιλά για συγκέντρωση προσφύγων σε χώρους κοντά στα σύνορα, «αξιόπιστη φύλαξη» των ελληνοτουρκικών συνόρων μέσω Frontex και διασφάλιση συνεργασίας της Ελλάδας «ακόμη και με οικονομική πίεση».
Οι φερόμενοι σχεδιασμοί περιγράφονται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, γνώση του οποίου επικαλείται το γερμανικό Spiegel. Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση περί του εγγράφου.
Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι στο έγγραφο τονίζεται ότι δεν αποκλείεται ενδεχόμενο αποτυχίας της συμφωνίας καθώς οι επιπτώσεις των τρεχουσών εξελίξεων στην Τουρκία είναι «απολύτως ασαφείς».
«Δεν αποκλείεται εκ νέου ανάγκη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνεται στο έγγραφο.
Ήδη, όπως αναφέρεται, διαπιστώνονται προβλήματα στην επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία και, αν η συμφωνία αποτύχει, θα πρέπει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας «να προστατευτούν αξιόπιστα» από την FRONTEX.
 
Πηγή tovima.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.