22:22, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Η ακρίβεια τρώει… μέρες από τις διακοπές!

Η ακρίβεια τρώει… μέρες από τις διακοπές σχεδόν των μισών Ελλήνων, το 50% θεωρεί ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ οι 6 στους 10 επαγγελματίες ανησυχούν για την ώρα που θα λάβουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Αυτά είναι τα ευρήματα της έρευνας της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στον Νομό Αττικής, όπου αναδεικνύονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαιτίας του κύματος ακρίβειας. Συγκεκριμένα, από την έρευνα προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

1. Το 36% των πολιτών-καταναλωτών θα διαθέσει τις ίδιες μέρες για διακοπές σε σχέση με πέρσι, ενώ το 4% θα κάνει περισσότερες μέρες.

2. Οι 3 στους 10 (ποσοστό 29%) θα ξεκουραστούν λιγότερες μέρες και 1 στους 4 (ποσοστό 25%) καθόλου! Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τους αυτοαπασχολούμενους.

3. Βασικός λόγος για τις λιγότερες μέρες θερινών διακοπών είναι οι οικονομικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι 3 στους 4 πολίτες.

4. Το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα βρίσκουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, έναντι 42% που κρίνουν ότι κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση.

5. Οι 6 στους 10 καταναλωτές προβληματίζονται για τα αυξημένα έξοδα της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση), ενώ 3 στους 10 για τις τιμές των βασικών αγαθών (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, σουπερμάρκετ). Το ποσοστό ανησυχίας για την ενέργεια είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο των βασικών αγαθών.

6. Οι 6 στους 10 έχουν παρατηρήσει το μεγαλύτερο ποσοστό αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και ακολουθούν τα βασικά αγαθά. Τα καταναλωτικά αγαθά (ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.) και η ενέργεια είναι οι δύο κατηγορίες εξόδων που έχουν περιορίσει οι καταναλωτές. Επιπλέον, 1 στους 5 έχει περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών, ενώ γίνονται περικοπές σε διασκέδαση, ψυχαγωγία, ταξίδια.

7. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα ανησυχούν για τους επόμενους 6 μήνες σε ποσοστό 48%, ενώ στην προηγούμενη έρευνα του Οκτωβρίου το ποσοστό αυτό ήταν 51%.

8. Οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανησυχούν περισσότερο σε σχέση με τον Οκτώβριο, καθώς το σχετικό ποσοστό αυξήθηκε στο 60%, έναντι 53%, ενώ δεν ανησυχεί το 29% (από 32%).

9. Ο δείκτης αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, τους επόμενους 3 μήνες, διαμορφώνεται στο 31% από 40% τον Οκτώβριο, ενώ ο δείκτης απαισιοδοξίας αυξήθηκε στο 68% από 58%.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL