, Τρίτη
21 Μαΐου 2024

search icon search icon

Η ασθένεια που προσβάλλει 1 στους 5 σκύλους άνω του ενός έτους – Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Δυστυχώς, οι σκύλοι έχουν πολλά κοινά προβλήματα με εμάς.

Ειδικά καθώς μεγαλώνουν, αισθένειες όπως είναι η αρθρίτιδα κάνει πολύ συχνά την εμφάνισή της. Περίπου το 20% σκύλων ηλικίας άνω του 1 έτους εμφανίζει σημάδια αρθρίτιδας και όσο μεγαλώνουν, μεγαλώνει και αυτό το ποσοστό.

Τα συμπτώματα

Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένας σκύλος με αρθρίτιδα και μερικά είναι τα εξής:

● Ο σκύλος μπορεί να κουτσαίνει
● Οι αρθρώσεις του να είναι πρησμένες
● Μπορεί να διστάζει να πατήσει κάποιο από τα πόδια του λόγω πόνου
● Έχει μειωμένη ενέργεια
● Δυσκολεύεται στην κίνηση
● Δεν μπορεί να κάτσει κανονικά
● Δεν κοιμάται επειδή πονάει και δεν βρίσκει μια θέση να τον βολεύει
● Πονάει όταν τον αγγίζουμε σε ορισμένα σημεία και κλαψουρίζει

Οι τύποι αρθρίτιδας στους σκύλους

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας στους σκύλους αλλά οι πιο κοινοί είναι οι εξής:

● Οστεοαρθρίτιδα: Η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας στους σκύλους είναι η οστεοαρθρίτιδα. Πρόκειται για μια πάθηση που προκαλεί στους σκύλους σταδιακή απώλεια του χόνδρου στις αρθρώσεις τους, προκαλώντας πόνο και φλεγμονή στα άκρα τους.

● Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή και απώλεια του χόνδρου στις αρθρώσεις.

● Σηπτική αρθρίτιδα: Εμφανίζεται όταν υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη μέσα στην ήδη πληγείσα άρθρωση. Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα του σκύλου μέσω μιας πληγής ή ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης. Πέρα από τα κοινά συμπτώματα, ο συγκεκριμένος τύπος αρθρίτιδας μπορεί να προκαλέσει και πυρετό.

Τι προκαλεί την αρθρίτιδα στα σκυλιά;

Ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της αρθρίτιδας στους σκύλους μπορεί να είναι οι εξής:

● Η ηλικία: Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι σκύλοι εμφανίζουν αρθρίτιδα. Το ποσοστό ξεπερνάει το 80% όταν πρόκειται για σκύλους άνω των 8 ετών.

● Η φυλή: Δυστυχώς, ορισμένες φυλές σκύλων είναι περισσότερο επιρρεπείς στη συγκεκριμένη ασθένεια. Τέτοιες φυλές μπορεί να είναι τα Λαμπραντόρ, τα Bernese, τα Basset Hounds και τα Γαλλικά Μπουλντογκ.

● Η παχυσαρκία: Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την εμφάνιση της αρθρίτιδας είναι τα παραπανίσια κιλά. Σκυλιά υπέρβαρα ή παχύσαρκα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης ασθένειας λόγω της επιπλέον καταπόνησης των αρθρώσεων τους.

● Οι τυχόν προηγούμενη τραυματισμοί: Οι σκύλοι με τραυματισμούς που συνέβησαν στο παρελθόν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αρθρίτιδα.

● Ο τρόπος ζωής: Οι σκύλοι με έντονη δραστηριότητα και κινητικότητα καταπονούν τις αρθρώσεις τους περισσότερο γι’ αυτό υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσουν αρθρίτιδα.

Υπάρχει θεραπεία;

Δυστυχώς, η αρθρίτιδα δεν είναι μια αναστρέψιμη κατάσταση αλλά υπάρχουν ορισμένες θεραπείες που μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξή της και να οδηγήσουν σε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ανάλογα την περίπτωση του κάθε σκύλου, ο κτηνίατρος μπορεί να προτείνει κάποια μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που θα ανακουφίσουν το αγαπημένο μας ζωάκι. Κάποια σκυλιά μπορεί να επωφεληθούν από κάποιο είδος θεραπευτικής άσκησης όπως είναι το κολύμπι ή το περπάτημα. Σε ακραίες και δύσκολες περιπτώσεις οι κτηνίατροι συνιστούν χειρουργική επέμβαση.

Αν και όπως αναφέραμε δεν υπάρχει αναστρέψιμη θεραπεία, υπάρχουν κάποιοι τρόποι ώστε να εμποδίσουμε ή να καθυστερήσουμε την εμφάνιση της αρθρίτιδας. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να διατηρούμε το βάρος του σκύλου μας σε φυσιολογικά επίπεδα για να μην καταπονούνται οι αρθρώσεις του. Θα πρέπει να επιλέξουμε την κατάλληλη τροφή ώστε να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η τακτική άσκηση είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει. Δεν χρειάζεται να είναι επίπονη. Αρκεί να ταιριάζει στις προτιμήσεις και στα επίπεδα ενέργειας κάθε σκύλου. Τέλος, οι επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι απαραίτητες καθώς μόνο αυτός μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση υγείας του σκύλου μας.

Συνοψίζοντας

Κάθε ασθένεια έχεις τις δυσκολίες της και δεν είναι πάντα εύκολο να την αντιμετωπίσεις. Όμως, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να είναι υγιής και ευτυχισμένος ο σκύλος μας. Η αρθρίτιδα είναι μια πολύ κοινή ασθένεια και εμφανίζεται συχνά, αλλά με την σωστή καθοδήγηση του κτηνιάτρου μας, μπορεί ο σκύλος μας να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πηγή: topetmou.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.