, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η εστίαση στη Θεσσαλονίκη γίνεται εποχιακή για να αντέξει

Για πρώτη φορά καταστήματα εστίασης σε περιοχές της Θεσσαλονίκης  που λειτουργούσαν δώδεκα μήνες τον χρόνο βάζουν προσωρινό λουκέτο,  προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και τα  συσσωρευμένα  χρέη που προέκυψαν από το κόστος της ενέργειας. Καφέ, μπαρ, εστιατόρια σε περιοχές του δήμου Βόλβης και Θερμαϊκού προχωρούν σε προσωρινά λουκέτα για τουλάχιστον τρεις μήνες, σε μία λύση έκτακτης ανάγκης για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΤΣΟΥ

«Στο δήμο Θερμαϊκού αρκετά καταστήματα κλείσανε για δύο με τρεις μήνες κι αναμένεται μετά τα Χριστούγεννα να κλείσουν  ακόμα περισσότερα. Βλέπουμε για πρώτη φορά καφέ και εστιατόρια που ήταν ανοιχτά δώδεκα μήνες τον χρόνο να γίνονται εποχιακά. Το ενεργειακό κόστος έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στις επιχειρήσεις εστίασης», αναφέρει  στην εφημερίδα Karfitsa, ο Θανάσης Χρυσάφης, αντιπρόεδρος της  ένωσης εστιατόρων ψητοπωλών και καφέ – μπαρ  Θεσσαλονίκης και του σωματείου εστίασης του δήμου Θερμαϊκού.

Χαρακτηριστικό της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι ότι περισσότερα από δέκα καταστήματα εστίασης στην Περαία αναμένεται να κατεβάσουν ρολά  μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με  τον κ. Χρυσάφη, σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζει  η εστίαση στους οικισμούς των Νέων Επιβατών και της  Αγίας Τριάδας.

«Σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας»

Οι επιχειρήσεις πιέζονται ασφυκτικά από την αύξηση του ενεργειακού  κόστους, με τους επαγγελματίες του κλάδου να ζητούν  ουσιαστικά μέτρα, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Ταυτόχρονα, μεγάλο «βραχνά»  για τις τοπικές κοινωνίες αποτελεί το προσωρινό κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης που θα  οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας.

«Η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει δραματικά τις τοπικές οικονομίες και φαίνεται πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δύσκολο χειμώνα για την εστίαση. Όλο ένα και περισσότεροι επαγγελματίες εστίασης αποφασίζουν να κατεβάσουν τα ρολά των καταστημάτων τους τον χειμώνα και ειδικά σε τουριστικές περιοχές, προκειμένου να περιορίσουν την ζημία που μπορεί να επιφέρει η περίοδος αυτή, καθώς τόσο το υψηλό κόστος ενέργειας όσο και η αδυναμία κατανάλωσης λόγο της ακρίβειας οδηγούν πολλούς επαγγελματίες στην απόφαση να λειτουργούν μόνο κατά την θερινή περίοδο όπου και υπάρχει έντονη οικονομική δραστηριότητα λόγω της προσέλευσης  των τουριστών», δηλώνει στην «Κ» ο Δημήτρης Στοϊτσας, οικονομολόγος και δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Βόλβης.

«Η παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά την χειμερινή περίοδο, θα επιφέρει σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση αύξηση της ανεργίας, καθώς και μια σειρά οικονομικών επιπτώσεων σε τοπικό επίπεδο. Χρειάζεται άμεσα ένα δραστικό και μακροπρόθεσμο σχέδιο διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης που δίνει ουσιαστικές λύσεις μέσα σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε και όχι προσπάθειες ανακούφισης με άστοχα μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα, καθώς είναι βέβαιο πως τελικά θα οδηγήσουν στον μαρασμό των τοπικών κοινωνιών»,  καταλήγει ο κ. Στοϊτσας.

Αβεβαιότητα και ο κίνδυνος λουκέτων  

Σοβαρά προβλήματα ρευστότητας παρουσιάζουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη,  καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις  οικονομικές  τους υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα  μεγάλη πτώση  που ξεπερνά το 50%  καταγράφεται στην πελατεία, με  τους εστιάτορες να περιμένουν το Σαββατοκύριακο για να δουλέψουν.

«Η εστίαση βάλλεται από παντού. Πιο ορατός από ποτέ είναι ο κίνδυνος του λουκέτου και η  βιωσιμότητα των  επιχειρήσεων από τις  μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια, στο φυσικό αέριο,  το ρεύμα  και τις πρώτες ύλες. Τα καταστήματα δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα έξοδα τους μετά και τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια. Ο νομός Θεσσαλονίκης έχει πάνω 5.500 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα μισά από αυτά κινδυνεύουν με λουκέτο»,  αναφέρει  ο Γιάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος της  Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών  και καφέ μπαρ Θεσσαλονίκης. 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλοκώστας, «οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι τουλάχιστον 200 με 250%, ενώ σε σχέση με πέρυσι η αύξηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου, υπερβαίνει το 300%», συμπληρώνοντας ότι «η  πελατεία έχει μειωθεί αισθητά, η έξοδος έχει γίνει είδος πολυτελείας. Παρατηρείται μεγάλη πτώση στην πελατεία, ποσοστό  που ξεπερνά το 50% συγκριτικά  με πέρσι».  Παράλληλα, «καμπανάκι κινδύνου» κρούει και  η Ελληνική Ένωση  Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης για ενδεχόμενα λουκέτα σε επιχειρήσεις εστίασης, εάν δεν υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη για την αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας.

«Πονοκέφαλος» η θέρμανση

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται  η θέρμανση στα καταστήματα εστίασης με  πολλούς επιχειρηματίες να βρίσκονται σε  αδιέξοδο, εάν θα επιλέξουν για φέτος θέρμανση με σόμπες «μανιτάρια» και θερμάστρες. «Ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρηματιών της εστίασης δεν θα χρησιμοποιήσουν σόμπες και θερμάστρες.  Ένα κατάστημα που έχει ενδεικτικά, σαράντα καρέκλες σε εξωτερικό χώρο θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε σόμπες, με τις σημερινές χρεώσεις το κόστος θέρμανσης είναι  δυσβάσταχτο» εξηγεί ο κ. Φιλοκώστας  και επισημαίνει ότι η μόνη λύση είναι να πέσουν οι τιμές στην ενέργεια.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.