03:40, Δευτέρα
15 Αυγούστου 2022

Η φωτεινή εικόνα του Κουρός στο Μαξίμου

Αν μια εικόνα της χθεσινής επικαιρότητας αποπνέει αισιοδοξία και ελπίδα, κόντρα σε όλα τα ζοφερά που συμβαίνουν γύρω μας και παγκοσμίως το τελευταίο διάστημα, είναι αυτή του 19χρονου Κουρός, του παιδιού από το Ιράν που αρίστευσε στις φετινές Πανελλαδικές, στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από μόνος του ο Κουρός ακτινοβολεί με την ευθύτητα, τον ανεπιτήδευτο ενθουσιασμό του και την προσδοκία για το μέλλον όλα αυτά τα ωραία που συμβαδίζουν με τη νεότητα, που επιβάλλεται να συμβαδίζουν με αυτές τις ηλικίες για όλα τα παιδιά του κόσμου. Και το γεγονός ότι ο 19χρονος βρέθηκε μαζί με όλους αυτούς που του συμπαραστάθηκαν, τον γγ Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου Μ. Λογοθέτη, τον διοικητή του ΚΥΤ στη Λέσβο Δ. Καντεμνίδη, τους ανθρώπους των Παιδικών Χωριών SOS που συμμετέχουν στην ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης, στο πρωθυπουργικό γραφείο όλο αυτό μεγάλωσε, του άλλαξε επίπεδο. Πήρε μια συμβολική διάσταση τόσο για τα χιλιάδες παιδιά που έρχονται από άλλες χώρες και βρίσκουν στην Ελλάδα μας μια θέση για να ακουμπήσουν τα όνειρά τους όσο και για την ίδια την πατρίδα μας που γνωρίζει πως μπορεί να αποτελέσει το εύφορο χώμα για να ανθίσουν σπόροι που ταξίδεψαν από μακριά.

Ο αριστούχος μαθητής αφηγήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πώς έφτασε στη Λέσβο μαζί με την οικογένειά του το 2019 και πώς εντάχθηκε στο σχολικό σύστημα με την υποστήριξη της οργάνωσης Παιδικά Χωριά SOS και της διοίκησης του ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, με αποτέλεσμα να αριστεύσει στις πανελλήνιες εξετάσεις παρά το γεγονός ότι αρχικά δεν γνώριζε καθόλου ελληνικά.

Αναφέρθηκε επίσης στο σχολείο από το οποίο αποφοίτησε στην Ελλάδα. «Πήγα στο Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης, που είναι πάρα πολύ καλό σχολείο, δεν το συζητάμε. Οι καθηγητές είναι απίστευτοι, δεν έχω λόγια», είπε. Ο 19χρονος σημείωσε πως πρόθεσή του είναι να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός σε ελληνικό πανεπιστήμιο και να παραμείνει στην Ελλάδα. Και αυτό είναι πολύ καλό νέο. Τους έχει ανάγκη η Ελλάδα αυτούς τους ανθρώπους που μπορεί να μη γεννιούνται Έλληνες, αλλά γίνονται βάσει του «Έλλην εστί όστις μετέρχεται της ελληνικής παιδείας».

«Κάθε χώρα έχει υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά της. Από την άλλη μεριά είμαστε μια χώρα ανοιχτή που προσφέρει δικαιώματα και ευκαιρίες σε αυτούς που θέλουν να μείνουν, να ζήσουν και να ενσωματωθούν με τον δικό τους τρόπο στην ελληνική κοινωνία. Και χαίρομαι ειλικρινά που το συμβολίζεις αυτό και μακάρι το δικό σου παράδειγμα να είναι παράδειγμα για άλλα νέα παιδιά», ήταν το καθαρό στίγμα που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την επίσκεψη του Κουρός στο Μαξίμου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL