06:07, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Η φυγή από μία σχέση θέλει τρόπο

Παρατηρούμε με λύπη ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το θύμα μιας κακοποιητικής σχέσης έχει προσπαθήσει να τελειώσει τη σχέση με τον δράστη.

Της: ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ

Είτε έχει φύγει από το κοινό σπίτι ή έχει αιτηθεί διαζύγιο ή έχει ζητήσει να διακόψουν τη σχέση. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των θυτών παρατηρείται ύπαρξη διαταραχών προσωπικότητας, όπως η ναρκισσιστική και η εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας.

Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι κρύβουν έναν τεράστιο φόβο απόρριψης και ο μόνος τρόπος να τον συγκαλύψουν είναι να αισθάνονται ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο του ανθρώπου με τον οποίο σχετίζονται.

Όσο μεγαλύτερη επιρροή αισθάνονται ότι ασκούν στον σύντροφό τους τόσο πιο ψυχικά ασφαλείς και ικανοποιημένοι αισθάνονται.

Είναι απόλυτα αναμενόμενο ότι η προτροπή ενός υγιούς περιβάλλοντος προς το θύμα θα είναι να εγκαταλείψει τον κακοποιητικό σύντροφο. Από εκεί και πέρα, άλλο υγιές περιβάλλον και άλλο αποδοτικό.

Πώς μπορεί μια γυναίκα που βρίσκεται σε μια κακοποιητική σχέση να απαγκιστρωθεί με ασφάλεια;

Αρχικά, να μην ενημερώσει τον θύτη για την πρόθεσή της. Είναι σαν να του δίνει τον χώρο να σκεφτεί την επόμενη κίνησή του που μοναδικό στόχο έχει το πώς η φυγή δεν θα επιτευχθεί. Το πιο σημαντικό,όμως, είναι να υποστηρίξετε την απόφασή σας μέχρι το τέλος.

Αν σας πείσει ο κακοποιητικός σύντροφος να γυρίσετε και το κάνετε, όχι μόνο του μαθαίνετε ότι η επιμονή του θα του φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά ταυτόχρονα μειώνετε και τα δικά σας όρια ανοχής και άμυνας.

Πράγμα που σημαίνει ότι η εμφάνιση μιας βίαιης κακοποιητικής συμπεριφοράς έστω και μία φορά αποδεικνύει την ικανότητα αυτής να υπάρχει μέσα στον άνθρωπο σαν πιθανός τρόπος αντίδρασης.

Να μην ξεχνάτε πως οποιαδήποτε δυσκολία και ασχήμια συμβαίνει στη ζωή μας, με την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη και την προσωπική θέληση, μπορεί να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη για να βρούμε την ομορφιά που ψάχνουμε. Αρκεί να είμαστε πεπεισμένοι ότι την αξίζουμε.

*Η Ιφιγένεια Θεοχαρίδη είναι Ψυχολόγος, MSc σχολική ψυχολόγος, MSc Διαταραχές Άγχους και Φοβίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL