Η στήλη «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια Καρφίτσα» της Νέλης Βυζαντιάδου
- Σήμερα θέλω να μάθω πώς θα νιώσω πραγματικά ελεύθερος, δήλωσε ο Άνθρωπος.
- Μεγάλη υπόθεση να μπορεί κανείς να νιώσει πραγματικά ελεύθερος, σχολίασε η Καρφίτσα.
- Είναι τόσο δύσκολο;
- Όπως φαίνεται ναι.
- Και τι το κάνει τόσο δύσκολο;
- Ο φόβος και οι προσδοκίες.
- Δηλαδή;
- Εσείς οι άνθρωποι συνηθίζετε να φοβάστε την ελευθερία αντί να φοβάστε τη σκλαβιά στην οποία περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας αν όχι ολόκληρη τη ζωή σας. Αν και διατυμπανίζετε συνεχώς ότι θέλετε να ζείτε ελεύθεροι, κάνετε τα αδύνατα δυνατά για να μην ελευθερωθείτε ποτέ.
- Γιατί το κάνουμε αυτό;
- Γιατί φοβάστε να αναλάβετε την ευθύνη της ελευθερίας σας.
- Έχει ευθύνη η ελευθερία;
- Ασφαλώς και έχει ευθύνη η ελευθερία. Ο ελεύθερος άνθρωπος είναι υπεύθυνος του εαυτού και της ζωής του.
- Πώς γίνεται κανείς ελεύθερος;
- Κάνοντας αβίαστες επιλογές. Δε ρισκάρει να επιλέξει αυτό που χρειάζεται για να νιώσει καλά και δε φοβάται να επιλέξει κάτι άλλο σε περίπτωση που η πρώτη του επιλογή δεν τον ικανοποιήσει.
- Μου λες επομένως ότι ο ελεύθερος άνθρωπος δεν φοβάται να επιλέξει και δεν φοβάται να αναλάβει τις συνέπειες των επιλογών του, ανακεφαλαίωσε ο Άνθρωπος για να το καταλάβει καλύτερα.
- Ακριβώς αυτό σου λέω, επιβεβαίωσε η Καρφίτσα.
- Και οι προσδοκίες; Είπες κάτι για τις προσδοκίες.
- Ο Βούδας είχε πει πως όταν πάψουμε να έχουμε προσδοκίες στη ζωή μας, έχουμε τα πάντα. Είπε και κάτι ακόμα. Πως όσο λιγότερα έχουμε, τόσο λιγότερες είναι και οι ανησυχίες που έχουμε.
- Δυσκολεύομαι να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να περιμένω κάτι, ομολόγησε ο Άνθρωπος.
- Όταν περιμένεις κάτι, γίνεσαι δέσμιος αυτής της προσδοκίας που έχεις. Δεν απολαμβάνεις αυτό που κάνεις γιατί περιμένεις αν θα πάρεις αυτό που προσδοκάς. Αν το πάρεις, αναλώνεσαι στο αν ήταν τελικά αυτό που περίμενες να πάρεις ή όχι. Αν δεν το πάρεις, αναρωτιέσαι διαρκώς γιατί δεν το πήρες αντί να αποδεχθείς αυτό που έγινε.
- Και πώς μπορώ να ζήσω μια ζωή χωρίς να έχω προσδοκίες;
- Οι προσδοκίες από μόνες τους δεν είναι τόσο κακές. Οι προσδοκίες όμως προξενούν αναπόφευκτα προβλήματα. Προβλήματα που στο σύνολό τους είναι φανταστικά και όχι ρεαλιστικά. Προβλήματα που γεννιούνται στο μυαλό σου ενώ δεν υπάρχουν, είπε η Καρφίτσα.
- Κι αυτά τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που με απομακρύνουν από την προοπτική να ζήσω ελεύθερος;, αναρωτήθηκε ο Άνθρωπος.
- Εμπόδια είναι που μπαίνουν ανάμεσα σε σένα και την ελευθερία σου.
- Τι μου προτείνεις λοιπόν;
- Να ζήσεις τη ζωή σου. Να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου και να τη ζήσεις έτσι όπως θέλεις εσύ. Χωρίς να φοβάσαι και χωρίς να περιμένεις. Ο Έριχ Φρομ είπε πως το πιο θλιβερό που κάνουμε στη ζωή μας είναι ότι οι περισσότεροι πεθαίνουμε πριν γεννηθούμε πραγματικά. Μην το κάνεις αυτό, ήταν η προτροπή της Καρφίτσας προς τον Άνθρωπο.
- Είναι πολλά αυτά που πρέπει να θυμάμαι, συμπέρανε ο Άνθρωπος.
- Πάρε το χρόνο σου για να τα επεξεργαστείς, τον παρότρυνε η Καρφίτσα.
No Result
View All Result