ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Η κουζίνα των μεταναστών μπήκε στο μενού των Θεσσαλονικέων

Δήμητρα Τσάτσου Αναρτήθηκε από Δήμητρα Τσάτσου
18/07/2022
Κοινωνία
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Η κουζίνα των μεταναστών μπήκε στο μενού των Θεσσαλονικέων

Φαλάφελ, χούμους, λαχματσούν, σαουάρμα, κεμπέ. Λέξεις που μέχρι πριν από λίγα χρόνια μας φαίνονταν εντελώς άγνωστες έως εξωτικές, πλέον έχουν γίνει οικείες στους περισσότερους από εμάς χάρις στους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στη Θεσσαλονίκη.

Αλήθεια πόσοι από εμάς, δεν έχουν δοκιμάσει έστω και μία μερίδα χούμους ή μία αραβική πίτα με φαλάφελ ή ένα κομμάτι λαχματσούν;

Οι άνθρωποι αυτοί που ζουν πλέον στη πόλη μας, έκαναν τις δικές τους επιχειρήσεις εστίασης με βάση την αυθεντική ανατολίτικη κουζίνα κι ανάμεσα στους πελάτες τους υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι Θεσσαλονικείς.

«Στο μαγαζί μου έρχονται συνεχώς Έλληνες. Είναι κυρίως νέα παιδιά, φοιτητές, που ζουν στο κέντρο της πόλης κι έχουν γίνει πελάτες μου», μας λέει ο Αμπντούλ Καντίρ από τη Συρία πριν από τέσσερις μήνες άνοιξε το νέο του εστιατόριο στην οδό Βενιζέλου.

Πριν από έξι χρόνια ο 55χρονος μαζί με την γυναίκα και τα δύο του παιδιά, άφησε πίσω του την πατρίδα του, για να γλιτώσει από τη φρίκη του πολέμου. Επιλέγοντας να μείνει στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε πριν από δύο χρόνια να ανοίξει ένα μικρό εστιατόριο για τους ομοεθνείς του, στην οδό Βαλαωρίτου. Πριν από τέσσερις μήνες πήγε σε μεγαλύτερο χώρο και πιο κεντρικά, στην οδό Βενιζέλου.

Related Post

Φωτιά και στο Πολύκαστρο, μετά τη φωτιά στη Θάσο (video)

Μεγάλη φωτιά στη Θάσο: Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο πάνω από τον Λιμένα (video)

Επικοινωνείτε σωστά με τον σύντροφό σας; Τι θα πρέπει να προσέξετε

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το ιστορικό ιστιοφόρο «Mircea»

«Πολλοί από τους Έλληνες πελάτες μου, στην αρχή έρχονταν για τη δοκιμή και την εμπειρία. Με τον καιρό αρκετοί από αυτούς άρχισαν να έρχονται όλο και πιο συχνά και κάποιοι πλέον έχουν γίνει σχεδόν μόνιμοι πελάτες», αναφέρει ο Αμπντούλ Καντίρ, που ετοιμάζει, μαγειρεύει και σερβίρει ο ίδιος τους πελάτες του. Πριν έρθει στην Ελλάδα, εργαζόταν ως μάγειρας.

«Φαλάφελ, κεμπάπ και λαχματσούν είναι τα πιο αγαπημένα πιάτα των Ελλήνων πελατών μου. Συνήθως έρχονται και τα παίρνουν σε πακέτο, εάν και υπάρχουν κάποιοι που τρώνε στο μαγαζί. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω Έλληνες να έρχονται ξανά και ξανά στο μαγαζί και να τους αρέσει η αραβική κουζίνα», λέει στην Karfitsa και προσθέτει ότι μαγειρεύει τις ίδιες συνταγές που μαγείρευε και στην πατρίδα του.

«Μια ξένη κουζίνα, είναι σαν να μεταβαίνεις λίγο και στην παράδοση μιας χώρας, στα ήθη και στα έθιμα. Μας αρέσουν οι ανατολίτικες γεύσεις. Συνήθως επιλέγουμε φαλάφελ και κεμπέ, δηλαδή κεφτεδάκια από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά», τονίζουν ο Γιώργος Δημητρίου και ο Νίκος Σαββίδης, που είναι φίλοι και τα τελευταία χρόνια, όταν θέλουν να φάνε κάτι γρήγορο, δηλαδή street food, συχνά επιλέγουν το εν λόγω εστιατόριο.

Η Ρετζίνι Ράνι ήθελε πάντα να ανοίξει το δικό της εστιατόριο με παραδοσιακά φαγητά της πατρίδα της στη Θεσσαλονίκη. Ήρθε στην Ελλάδα από την Ινδία, πριν από κάποια χρόνια κι αφού δημιούργησε τη οικογένεια της, αποφάσισε να πραγματοποιήσει το όνειρο της. Τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν εμφανιστεί ο κορονοϊός στην χώρα μας, η Ρετζίνι άνοιγε το εστιατόριο της. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, δεν σταμάτησε.

«Οι πελάτες μου είναι κυρίως Έλληνες, νεαροί αλλά και οικογένειες. Προτιμούν τα παραδοσιακά φαγητά της Ινδίας και συχνά ρωτούν να μάθουν περισσότερα για τη χώρα, αλλά κυρίως για τη γαστρονομία της. Χαίρομαι που βλέπω να μπαίνει η ινδική κουζίνα στην κουλτούρα των Θεσσαλονικέων».

Πιπέρι, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, βανίλια, κουρκουμάς είναι λίγα μόνο από τα μπαχάρια που προμηθεύεται από την Ινδία η Ρετζίνι και φτιάχνει μερικά από τα παραδοσιακά γνήσια ινδικά πιάτα όπως κοτόπουλο μπιριάν, αλλά και παραδοσιακά γλυκά της πατρίδας της. «Οι Έλληνες ξεκίνησαν να έρχονται δειλά δειλά στο μαγαζί, κυρίως άτομα που μένουν κοντά στην Πλατεία Δημοκρατίας, όπου είναι το κατάστημα μου. Πλέον, έρχονται κάτοικοι κι από άλλες γειτονιές για να δοκιμάσουν ένα παραδοσιακό ινδικό φαγητό».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

Tags: Θεσσαλονίκη
Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Φωτιά και στο Πολύκαστρο, μετά τη φωτιά στη Θάσο (video)
Κοινωνία

Φωτιά και στο Πολύκαστρο, μετά τη φωτιά στη Θάσο (video)

Η φωτιά που ξέσπασε πριν από μισή ώρα σε χορτολιβαδική έκταση στο Πολύκαστρο Κιλκίς έχει κινητοποιήσει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία....

Αναρτήθηκε από Γιάννης Κοντογεώργος
10/07/2025
Μεγάλη φωτιά στη Θάσο: Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο πάνω από τον Λιμένα (video)
Κοινωνία

Μεγάλη φωτιά στη Θάσο: Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο πάνω από τον Λιμένα (video)

Στις φλόγες τυλίχθηκε η Θάσος το βράδυ της Τετάρτης 9 Ιουλίου, όταν λίγο πριν τις 23:00 ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε...

Αναρτήθηκε από Γιάννης Κοντογεώργος
10/07/2025
Next Post

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε πέντε περιφέρειες της χώρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σοκ στο Ίλιον: 20χρονος ψέκασε 16χρονο στο κεφάλι και του έβαλε φωτιά!

Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στο Μεσαίο Ωραιοκάστρου

Μία παθολόγος στο Νοσοκομείο Δράμας εδώ και ενάμιση χρόνο – Άγονες οι προκηρύξεις παρά το πριμ των 1.500 ευρώ από το δήμο

Θεσσαλονίκη: 411 «καμπάνες» από την Τροχαία για μη χρήση κράνους σε δικυκλιστές

«Wednesday»: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της 2ης σεζόν (video)

Γ. Φλωρίδης: «Εάν δεν κόψεις τα σάπια θα σου μολύνουν και τα υπόλοιπα», είπε για την ιατροδικαστική Πάτρας

Ο Κρις Πρατ επιστρέφει ως Γκάρφιλντ στη μεγάλη οθόνη (Video)

Κυρανάκης: Από τα μέσα Σεπτεμβρίου η 24ωρη λειτουργία των ΜΜΜ τα Σάββατα

Φωτιά στο Μεσαίο Ωραιοκάστρου – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Τούνη για Μουρτζούκου – «Αυτό το τέρας είχε την ευκαιρία να βιώσει τη μητρότητα»

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Ανάδρομος Ερμής: Αυτά τα ζώδια μπορούν να χαλαρώσουν αυτή την περίοδο – Επηρεάζονται λιγότερο

Από σήμερα βελτιώνεται η καθημερινότητα αυτών των δύο ζωδίων

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
07/07/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa