Η πανεπιστημιακή αστυνομία με τα μάτια των φοιτητών…
Η «Political», λίγες μόλις μέρες μετά την πρώτη εμφάνιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στην είσοδο του Πανεπιστημίου Αθηνών στου Ζωγράφου και την ένταση που επικράτησε με ομάδα φοιτητών να αντιδράει και να επιτίθεται στους αστυνομικούς, κάθισε στο τραπέζι με τέσσερις νέους για να ακούσει την άποψή τους για το μείζον θέμα της φύλαξης των ΑΕΙ και της βίας που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες έγιναν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας από φοιτητές που πραγματοποίησαν πορεία, καθώς αντιτίθενται στην πανεπιστημιακή αστυνομία.
Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ
«Δεν θέλουμε την αστυνομία να… προσέχει την πανεπιστημιακή αστυνομία. Θέλουμε πραγματική φύλαξη για τα πανεπιστήμια». Ο Νίκος είναι ένας από τους φοιτητές που τάσσονται κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, γιατί πιστεύει πως δεν μπορεί στην πραγματικότητα να λύσει το τεράστιο πρόβλημα της ανομίας στα ΑΕΙ. Στην αντίπερα όχθη, ο Γιώργος από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ζητάει μια λύση που «αντί να μολύνει περισσότερο την πληγή, να την επουλώσει!».
«Κανείς δεν παραγνωρίζει πως σε ορισμένα ΑΕΙ δραστηριοποιούνται συγκεκριμένες ομάδες που παρανομούν κατ’ επανάληψη. Και πράγματι το εν λόγω ζήτημα χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Αλλά δεν είναι σκοπός η επίλυση με κάθε κόστος, δίχως ενδελεχές, εμπεριστατωμένο και με τη γνώμη του φοιτητή στο επίκεντρο πλάνο, διότι πολύ συχνά τέτοιου είδους αντιμετώπιση δεν επιλύει, απλώς τροποποιεί τη φύση του προβλήματος. Όπως έχει διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο των ΟΠΠΙ, πρόκειται αυτές να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της ασφάλειας των πανεπιστημίων, λογοδοτώντας κατ’ αποκλειστικότητα στην ΕΛΑΣ, δυνάμενοι να συλλαμβάνουν κατά βούληση ακόμη και πρυτάνεις και οπλοφορώντας – απλώς όχι με πυροβόλα όπλα», μας δήλωσε για το θέμα ο φοιτητής Γιώργος Πασσάς.
«Είμαι από αυτούς που είναι υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Θεωρώ πως πρέπει να μπει άμεσα τέλος στην ανομία που επικρατεί. Φοβόμαστε να μιλήσουμε στα πανεπιστήμια γιατί σε πολλές σχολές κάνουν κουμάντο οι αντιεξουσιαστές. Έχουν καταλάβει χώρους και κάνουν επιθέσεις, αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν είμαστε μόνο οι τωρινοί φοιτητές, είναι και αυτοί που ακολουθούν», μας είπε ο Ι.Λ., φοιτητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
«Εγκληματικότητα στα ΑΕΙ»
«Αν κάποιος υπερβεί τα όρια που ορίζουν η πραγματική εξουσία του πανεπιστημίου, οι κομματικές παρατάξεις και οι αναρχικές ομάδες, και προσπαθήσει να οργανωθεί και με άλλους/ες, ανεξάρτητους/ες συμφοιτητές/τριές του, τότε θα δεχτεί μια οργανωμένη επίθεση, που ξεπερνάει τα όρια της συκοφαντίας και αποκτά πλέον χαρακτήρα φυσικής βίας. Πρόσφατο παράδειγμα, ο ξυλοδαρμός του φοιτητή στην ΑΣΟΕΕ τον περασμένο Οκτώβριο, ο οποίος έκανε κάτι τελείως εξωπραγματικό, είπε δημοσίως την άποψή του για την πανεπιστημιακή αστυνομία (!), μέχρι που ξυλοκοπήθηκε από ομάδα κουκουλοφόρων ένα βράδυ, όταν γυρνούσε από μάθημα στη σχολή του. Η λίστα των περιστατικών είναι προφανώς τεράστια, είναι από τις εμπειρίες που αν δεν δεις με τα ίδια σου τα μάτια, δεν το πιστεύεις. Αν εντέλει η εγκληματικότητα στα ΑΕΙ είναι τόσο έντονη, αν το πρόβλημα αυτό είναι τόσο ιδιάζον, αν πιστεύεται όντως πως χρήζει λεπτής αντιμετώπισης και αφού έχει ληφθεί η απόφαση εδώ και ενάμιση χρόνο πλέον, πώς προβλέπεται μόλις τετράμηνη εκπαίδευση σε προηγουμένως παντελώς άπειρα μέλη του αστυνομικού σώματος; Θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς το περιεχόμενο της τετράμηνης αυτής θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης στις νομικές επιστήμες, την κοινωνική και ηθική αγωγή», ήταν η απάντηση του Γιάννη Σκρίμπα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο ερώτημά μας για τη βία στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Κ., ο οποίος δέχτηκε να μιλήσει στην εφημερίδα υπό τον όρο της ανωνυμίας, από το Πολυτεχνείο επισήμανε πως «η πανεπιστημιακή αστυνομία απλώς θα φέρει και πάλι τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια. Δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα. Τα επεισόδια και οι επιθέσεις αναμένεται να αυξηθούν. Αυτό πιστεύω και αυτό ακούγεται».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL