21:12, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Η βία ως καθημερινότητα στην κοινωνία μας

Όσους… τόνους δηλητηρίου και αν έχουμε καταπιεί σαν άλλοι Μιθριδάτηδες μέσα από την καθημερινή επαφή με την ανεξέλεγκτη βία, με τα ανήκουστα περιστατικά κακοποίησης, με τα αδιανόητα που μπορεί να πράξει ένας άνθρωπος εν βρασμώ ή εν πλήρει ψυχική ηρεμία, πάντα κάτι θα προκύψει που θα μας σοκάρει, θα μας συγκλονίσει για ένα διάστημα, για να υποχωρήσει στη συνέχεια, να ξεχαστούμε και εμείς μέχρι το επόμενο.

Οι περιορισμοί του κορονοϊού ήρθαν να λειτουργήσουν σαν την Πανδώρα που έβγαλε το πώμα από το πιθάρι και απελευθέρωσε όλα τα κακά, όλους τους πόνους της ανθρωπότητας, σύμφωνα με ψυχολόγους και ψυχαναλυτές. Και στο μπαράζ ενδοοικογενειακής βίας, το τσουνάμι των γυναικοκτονιών και των κακοποιήσεων εντός της προστατευόμενης εστίας, προστίθεται πλέον η ανεξέλεγκτη κοινωνική βία, η βία των δρόμων, σκληρή και αδυσώπητη, με νεκρούς για ένα πείραγμα, για ένα κινητό τηλέφωνο, για ένα σκούντημα στον δρόμο για την τουαλέτα…

Η μέχρι πρότινος υποβόσκουσα τάση αντικοινωνικής συμπεριφοράς πλέον εκρήγνυται και οι φορείς της σκέφτονται και δρουν σαν να μην τρέχει τίποτα, κακοποιώντας, βιάζοντας, ληστεύοντας και δολοφονώντας οποιονδήποτε είχε την ατυχία να βρεθεί στο διάβα τους την «κακιά στιγμή». Και πριν προλάβεις να αναλογιστείς το παράλογο του συγκεκριμένου «καρτεριού» θανάτου, βλέπεις τα ρεπορτάζ για τη νέα γυναικοκτονία στο Κουκάκι.

Σε περιπτώσεις όπως η δολοφονία από αλλεπάλληλα χτυπήματα του άτυχου 42χρονου, η λογική εξαφανίζεται και το μόνο που πλανιέται είναι ένα τεράστιο «γιατί;». Γιατί να γίνει κάτι τέτοιο, πόσω μάλλον για μια ασήμαντη αφορμή, αλλά και γενικότερα, γιατί να πυκνώνουν τέτοια περιστατικά, φονικά, που κάποτε συνέβαιναν αραιά και έμεναν στην ιστορία, και πλέον έχουν μια τραγική περιοδικότητα.

Η κοινωνία μας «γκετοποιείται», οι κακοποιητικές συμπεριφορές, η βία, οι δολοφονίες έχουν γίνει μια δυσμενής «κανονικότητα», η οποία δεν ξέρουμε πώς θα τερματιστεί. Όσο κλείνουμε τα μάτια και αδιαφορούμε για αυτά που συμβαίνουν και όσο νομίζουμε ότι όλα αυτά βρίσκονται μακριά μας, τόσο συμβάλλουμε και εμείς στην εξέλιξη του φαινομένου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL