07:25, Σάββατο
01 Οκτωβρίου 2022

Η «βόμβα» του δημογραφικού υπονομεύει το έθνος

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η Ελλάδα μικραίνει. Όχι σε έκταση. Αλλά σε ανθρώπινο δυναμικό.

Της: ΕΛΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Όταν λέμε Ελλάδα, δεν εννοούμε μόνο τον γεωγραφικό χώρο. Εννοούμε τον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο με το ανθρώπινο δυναμικό που διαβιοί εντός του. Τους Έλληνες.

Δυστυχώς, τα στοιχεία τηςΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή του 2021 έδειξαν μείωση του πληθυσμού στη χώρα μας κατά 3,5%. Δηλαδή, σε μία δεκαετία ο ελληνικός πληθυσμός συρρικνώθηκε κατά 383.805 άτομα. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο πληθυσμός της Αττικής μειώθηκε κατά 35.965 κατοίκους σε σχέση με το 2011, με αποτέλεσμα να πέσει στα 3.792.469 κατοίκους, ενώ αντίστοιχα και ο πληθυσμός της δεύτερης πολυπληθέστερης περιφέρειας, της Κεντρικής Μακεδονίας, μειώθηκε κατά 90.039 άτομα.

Στους παράγοντες μείωσης του πληθυσμού στις συγκεκριμένες περιφέρειες πρέπει ίσως να συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι πολλοί, ιδίως νέοι, αποφάσισαν να επιστρέψουν, λόγω της δεκαετούς κρίσης, στις πατρογονικές εστίες.

Μικρή αύξηση του πληθυσμού είχαμε μόνο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που από 309.000 κατοίκους έφτασε στις 324.000.

Το ερώτημα που έρχεται στο μυαλό κάθε αναγνώστη των στοιχείων είναι, φυσικά, πού οφείλεται αυτή η μείωση;

Ο σοβαρότερος παράγων μείωσης του πληθυσμού είναι, πλέον, όχι η νοοτροπία μιας μικρής οικογένειας με ένα, το πολύ δύο παιδιά, αλλά η οικονομική αδυναμία των ζευγαριών να μεγαλώσουν περισσότερα παιδιά.

Σήμερα ένα παιδί έχει αυξημένα έξοδα, καθώς από μικρό πρέπει να πάει στον παιδικό σταθμό, αν η μητέρα εργάζεται, και τα έξοδα συνεχίζονται και αυξάνονται όσο το παιδί μεγαλώνει.

Αλλά ένα ζευγάρι με ένα παιδί έστω ότι μπορεί να ζήσει σε ένα σπίτι 75 τετραγωνικών με ενοίκιο 400 ή 500 ευρώ. Κάθε παιδί που έρχεται αυξάνει τις απαιτήσεις και σε χώρο. Με δεδομένο, δε, ότι οι τιμές ενοικίων ή αγοράς σπιτιών «καίνε», είναι κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος.

Με τους ρυθμούς που σήμερα ανανεώνεται ο πληθυσμός, εκτιμάται ότι το 2050 θα είμαστε λιγότεροι από 9 εκατ. κάτοικοι.

Η κυβέρνηση έχει λάβει ορισμένα, κατά γενική ομολογία σωστά, μέτρα, τα οποία όμως από μόνα τους δεν είναι δυνατόν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Μεταξύ αυτών:

 • ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση
 • αυξημένο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί
 • χαμηλό ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη
 • κατάργηση του φόρου πολυτελείας στους πολύτεκνους που έχουν μεγάλα αυτοκίνητα
 • διετή προσχολική εκπαίδευση και αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να μπορούν να υποδέχονται όλα τα παιδιά της χώρας
 • επιδοτούμενη γονική άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς
 • προστασία από απόλυση των γονιών πριν και μετά τη γέννηση του παιδιού
 • επταήμερη άδεια για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
 • προώθηση εναλλακτικών μορφών φύλαξης παιδιών μέσα από το νέο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»
 • δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις
 • χρηματοδότηση της δημιουργίας 50.000 νέων θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
 • δημιουργία 150 νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης
 • στήριξη -επίσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης- με στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης σε μητέρες που μένουν εκτός αγοράς εργασίας.

Σίγουρα πρόκειται για μέτρα σωστά που αμβλύνουν, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.

Τα κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι πρόκειται, ίσως, για το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Και δεν το χαρακτηρίζουμε «εθνικό» ως πρόβλημα επειδή θα εξαφανισθεί το ελληνικό γένος, όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Είναι εθνικό πρόβλημα γιατί δημιουργεί οικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους.

Η δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου που θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι επιβεβλημένη. Να καταθέσουν όλοι τις προτάσεις τους για να ληφθούν μέτρα στήριξης των νέων ζευγαριών. Να εξασφαλισθεί πού θα αφήνουν τα παιδιά τους όταν εργάζονται. Να εξασφαλισθεί εργασία και φθηνή αλλά ποιοτική στέγη. Να διασφαλισθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους. Να έχουμε, συν τοις άλλοις, ανοιχτό μυαλό για εκείνους τους πρόσφυγες που νιώθουν και θέλουν να γίνουν Έλληνες.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι το δημογραφικό είναι μια βόμβα. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με μεθοδικές κινήσεις καλούμαστε να την απενεργοποιήσουμε εγκαίρως!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL