, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ζητούν αύξηση ενοικίου έως 30% για ανανεώσεις συμβολαίων

«Ψάχνω σπίτι σε σχετικά καλή τιμή, αλλά δεν βρίσκω. Ο ιδιοκτήτης μάς ζήτησε αύξηση και δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα». Η παραπάνω φράση ανήκει σε χιλιάδες νέους και νέες -ζευγάρια ή μη- που ψάχνουν εδώ και αρκετό καιρό κάποια οικονομική λύση για να νοικιάσουν ένα σπίτι. Μπορεί να ψάχνουν για καιρό, αλλά οι «τσουχτερές» τιμές στα ενοίκια δεν τους αφήνουν κανένα περιθώριο. Η αναζήτηση βιώσιμης λύσης για κατοικία έχει εξελιχθεί σε έναν πραγματικό εφιάλτη. Εκτός του αυξημένου κόστους για ένα διαμέρισμα, πλέον πολλοί ιδιοκτήτες φτάνουν πλέον στο σημείο να ζητούν αύξηση για να ανανεώσουν τα συμβόλαια με τους ενοικιαστές, καθώς η διαθεσιμότητα των ακινήτων είναι πλέον αρκετά χαμηλή.

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

«Η πρώτη κουβέντα των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών όταν επικοινωνούν μαζί μας είναι: “Ξέρουμε ότι οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα, τα διαθέσιμα ακίνητα είναι λιγοστά και η ζήτηση μεγάλη, αλλά παρακαλώ πολύ ενημερώστε μας αν υπάρξει μια ευκαιρία”. Εννοώντας αν βρεθεί κάποιο ακίνητο με 2 Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου, κατάλληλο για οικογένεια με μίσθωμα που να μην ξεπερνά τα 550€-600€/μήνα όσον αφορά τον Νομό Αττικής», δήλωσε στην «Political» ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates.

«Δεν έχουν επιλογές και η μετακόμιση κοστίζει»

Παραδοσιακά, τόσο ο Σεπτέμβριος όσο και ο Φεβρουάριος αποτελούν τους μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονται οι περισσότερες μετακινήσεις – άνθρωποι μετακομίζουν ή ανανεώνουν τα μισθωτήρια συμβόλαιά τους. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου, «μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων για να ανανεώσει τη μισθωτική σύμβαση στον ίδιο ενοικιαστή ζητεί αύξηση ακόμη και 25%-30%. Οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι επειδή η εύρεση κατοικίας με προσιτό ενοίκιο που να συνάδει η κατάσταση του ακινήτου με το ζητούμενο μίσθωμα αποτελεί “τζόκερ”, ο ενοικιαστής θα αναγκαστεί να αποδεχτεί την όποια αύξηση. Διότι δεν υπάρχουν επιλογές και παράλληλα μια μετακόμιση έχει μεγάλο κόστος».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για μεμονωμένα γεγονότα και δεν αντικατοπτρίζουν το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής εικόνας που βιώνουν οι συμπολίτες μας κατά την ανανέωση των μισθωτηρίων συμβολαίων τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του E-Real Estates. Παράλληλα, επισήμανε πως υπάρχουν ορισμένοι ιδιοκτήτες που δεν συμμετέχουν στο ράλι των αυξήσεων. «Πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες που μισθώνουν ένα ή και δύο ακίνητα και με τα χρήματα αυτά είτε σπουδάζουν τα παιδία τους είτε πληρώνουν δανειακές υποχρεώσεις. Το σημαντικότερο για αυτούς είναι να έχουν διαχρονικά τους ίδιους ενοικιαστές που καταβάλλουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους, φροντίζουν το ακίνητο και ανάλογα με τα δεδομένα συζητούν από κοινού την ενδεχόμενη αύξηση σε λογικό πλαίσιο», επισήμανε ο κ. Μπάκας.

Σε κέντρο και νότια προάστια τα περισσότερα λεφτά

Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν, το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών που ζητούν αυξήσεις είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν πολλά ακίνητα στην κατοχή τους και ζητούν αύξηση του μισθωτηρίου ενιαία και οργανωμένα. Στο κέντρο της Αθήνας πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν αύξηση ακόμη και 100 ευρώ. Αντίστοιχα ποσά ζητούν αρκετοί στα νότια και στα βόρεια προάστια, με αρκετούς ενοικιαστές να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Χαμηλότερες είναι οι τιμές και στα δυτικά προάστια. Όμως και εκεί οι αυξήσεις που ζητούν οι ιδιοκτήτες μπορεί να φτάσουν τα 60 ευρώ. «Ο ιδιοκτήτης μάς ζήτησε αύξηση 90 ευρώ. Του είπαμε ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και εκείνος μας απάντησε πως θα πρέπει να αποχωρήσουμε άμεσα από το διαμέρισμα. Καταλαβαίνω ότι πολλοί μπορεί να δεχτούν μια ενδεχόμενη αύξηση υπό τον φόβο να μη βρουν σπίτι να μείνουν άμεσα και οικονομικά», μας είπε ένας οικογενειάρχης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.