, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Ιδιωτικό χρέος: Αναζήτηση λύσεων για γενναίες ρυθμίσεις

Σε μείζον πανευρωπαϊκό πρόβλημα εξελίσσεται το ιδιωτικό χρέος, το οποίο, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού, βρίσκεται σε πορεία… εκτροχιασμού!

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιούν για τους κινδύνους που κρύβει εντός του 2023 η συνεχής συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγήσει περισσότερους σε αθέτηση πληρωμών.

Η περίοδος 2015-2019 με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, ενώ οι συνέπειες της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την έκρηξη του πληθωρισμού και των επιτοκίων, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.

Ισχυρό δίχτυ προστασίας

Η κυβέρνηση με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τα προγράμματα «Ηρακλής» και «Γέφυρα», καθώς και με τον Πτωχευτικό Κώδικα έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας, έτσι ώστε να βγουν ωφελημένοι από τις ρυθμίσεις τόσο οι οφειλέτες όσο και το Δημόσιο και οι τράπεζες. Οι φόβοι του οικονομικού επιτελείου εστιάζουν περισσότερο στη δημιουργία νέων χρεών από οφειλέτες οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά και από αυτούς που εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις με διαγραφή χρέους και διευκόλυνση αποπληρωμής σε πολλές δόσεις.

Οι οφειλές

Σημειώνεται ότι οι συνολικές οφειλές προς τις τράπεζες και τα funds ανέρχονται σε 111 δισ. ευρώ, προς την εφορία στα 112,6 δισ. ευρώ και προς τον ΕΦΚΑ στα 45,5 δισ. ευρώ. Μέσα από τις ρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί από το 2019 και κυρίως με το μέτρο αναστολής των πληρωμών έχουν ρυθμιστεί 746.000 περιπτώσεις στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων. Ταυτόχρονα, η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 10% επιτεύχθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος «Ηρακλής».

Το στοίχημα του εξωδικαστικού

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ώθηση στο πρόγραμμα εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπου είχαν καταγραφεί σημαντικές καθυστερήσεις, προκαλώντας μάλιστα και την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που κατέθεσε προχθές στη Βουλή, μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί 2.072 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 373 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 περίπου νέες ρυθμίσεις οφειλών και ο στόχος για τους επόμενους μήνες είναι να ρυθμιστούν οφειλές πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κεντρική Τράπεζα έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς τις κυβερνήσεις για μια εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, που μοιραία οδηγούν σε συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων. Μάλιστα, ειδική ομάδα τεχνοκρατών της ΕΕ επεξεργάζεται τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες και μέσα στο 2023 αναμένονται σημαντικές αποφάσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL