07:23, Κυριακή
02 Οκτωβρίου 2022

Ιός του Δυτικού Νείλου: Πέντε ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έντεκα άνθρωποι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με επιπλοκές από τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου και άλλοι πέντε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Συνολικά, έχουν διαγνωστεί 41 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας την εφετινή περίοδο, ενώ τα τελευταία 16, καταγράφηκαν το επταήμερο που μας πέρασε.

Από αυτά τα κρούσματα, τα 27 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) ενώ άλλοι 14 ασθενείς είχαν ήπιες εκδηλώσεις όπως εμπύρετο νόσημα ή δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Θετικό θεωρείται ότι εφέτος δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.

Βάσει του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας και Χαλκιδικής. Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ, εκτιμούν ως πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων κουνουπιών.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Πάντως, όπως συμβαίνει με όλες τις νόσους, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.