ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Κ. Χατζηδάκης: Νέο πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
28/07/2023
Κοινωνία
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Κ. Χατζηδάκης: Η αντιμετώπιση του προβλήματος των συντάξεων δεν έτυχε αλλά… πέτυχε!

Νέο πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων, για διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών από τους servicers, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου. 

Σύμφωνα με το πλαίσιο που θα είναι έτοιμο σε λίγους μήνες, θα υποχρεούνται oι servicers να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη ενημέρωση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες, που σήμερα δυστυχώς, πράγματι δεν δίνουν. Θα προβλέπονται επίσης ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους πολίτες.

Στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζητούσε ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για την προστασία δανειοληπτών, υπερχρεωμένων πολιτών και ευάλωτων ομάδων από διαδικασίες κατάσχεσης, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς και για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η κ. Κωνσταντοπούλου περιέγραψε περιβάλλον συνεχών οχλήσεων και περιβάλλον καταδίωξης δανειοληπτών, από τράπεζες και funds, για δάνεια και φερόμενες οφειλές που είναι ανυπαίτια, που είναι σε μεγάλο βαθμό εξοφλημένα και σε κάθε περίπτωση, οι επισπεύδοντες, δεν έχουν πραγματικό δικαίωμα επίσπευσης γιατί έχουν αποζημιωθεί πολλαπλώς, μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων, γιατί έχουν εκποιήσει τις συγκεκριμένες αξιώσεις οι τράπεζες στα funds, αντί πινακίου φακής, γιατί τα funds έχουν αγοράσει για πολύ κατώτερες αξίες και στρέφονται εναντίον των πολιτών, αξιώνοντας είτε τις αρχικές οφειλές είτε πολλαπλάσιες οφειλές.

   Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε προστασία της πρώτης κατοικίας, με νομοθεσία απόλυτης απαγόρευσης πλειστηριασμού εξώσεως από πρώτη κατοικία και κατάργηση των funds.

Related Post

Σύνοδος των Πρυτάνεων: Χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, διαγραφές φοιτητών και ασφάλεια των πανεπιστημίων

Generation Next: Ολοκληρώθηκε ο 3ος κύκλος δωρεάν μαθημάτων STEAM για 400 εκπαιδευτικούς

Αφηνιασμένα άλογα ποδοπάτησαν 5χρονη σε παραλία της Θάσου (video)

Σοφία Ζαχαράκη προς τους πρυτάνεις «Καθαροί κανόνες – Καθαρές ευθύνες»

   «Έχουμε να λύσουμε μια πολύ δύσκολη και κοινωνικά ευαίσθητη άσκηση. Έχει ήδη υπάρξει σημαντική πρόοδος, ως προς το ιδιωτικό χρέος. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη. Εφαρμόζουμε σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές. Έχουμε θέσει σε εφαρμογή βασικά εργαλεία τα οποία στηρίζουν τους ευάλωτους και τους δίνουν δυνατότητες να προστατεύσουν τις κατοικίες τους. Το αμέσως προσεχές διάστημα επίσης θα φέρουμε και άλλες ρυθμίσεις που θα αυξήσουν, γιατί πρέπει να αυξηθούν, οι υποχρεώσεις των servicers, για πιο υπεύθυνη αντιμετώπιση των δανειοληπτών. Νομίζω είναι ένα σύγχρονο πλαίσιο αυτό το οποίο θα πρέπει να εξελίσσεται συνέχεια. Και είμαστε εδώ για να δούμε πως θα πρέπει να εξελίσσεται. Περιμένω και από την αντιπολίτευση υπεύθυνες προτάσεις γι΄αυτό», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε: «Το ζήτημα είναι να οριστεί ποιος είναι ο ευάλωτος. Θα ήταν πρόκληση απέναντι στους πραγματικά φτωχούς, εν ονόματι ορισμένων δογμάτων, να υπερασπιζόμαστε ανθρώπους που δεν είναι φτωχοί».

   Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν και επισήμανε ότι:

   -υπάρχουν οι απευθείας διμερείς συμφωνίες των τραπεζών ή των servicers. «Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες τέτοιες συμφωνίες οι οποίες κανονικοποιούν τα δάνεια, δίνουν μια ανάσα στους δανειολήπτες», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

   -η Κυβέρνηση τους αμέσως επόμενους μήνες θα φέρει νέο πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων, για διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών από τους servicers. Σύμφωνα με αυτό, θα υποχρεούνται να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη ενημέρωση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες, που σήμερα δυστυχώς, πράγματι δεν δίνουν. Θα προβλέπονται επίσης ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους πολίτες. «Θα θέσουμε πρόσθετους κανόνες πληροφόρησης, διαφάνειας και σχετικών κυρώσεων σε σχέση με τους servicers. Eλπίζω αυτό το μήνυμα να είναι καθαρό», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

   -Σε σχέση με τις ρυθμίσεις οφειλών έναντι του δημοσίου, ο υπουργός είπε ότι σήμερα και μέχρι 31 Ιουλίου θα είναι σε ισχύ οι 120 δόσεις οι οποίες για να επανενεργοποιηθούν απαιτείται η καταβολή μόνο δύο δόσεων, και για καινούργιες οφειλές ισχύουν οι 72 δόσεις. «Είναι μια ουσιαστική δυνατότητα για τους πολίτες και πιστεύω πρέπει να σπεύσουν και να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα, μέχρι 31 Ιουλίου», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

   -Σε σχέση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και συνολικά το πλαίσιο για τη ρύθμιση χρεών, ο κ. Χατζηδάκης είπε παρέχει δόσεις για οφειλές προς το δημόσιο και τις τράπεζες αλλά και διαγραφές της βασικής οφειλής επί των τόκων, λαμβάνοντας όμως πάντοτε την πραγματική οικονομική κατάσταση και περιουσία των οφειλετών. Ο υπουργός ανέφερε εξάλλου ότι γίνονται συνεχείς βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ώστε να γίνει ολοένα και πιο αποτελεσματικός και δίκαιο και γι΄αυτό ο Ιούνιο είναι τα εντονότερα αποτελέσματα στο πεδίο ου εξωδικαστικού μηχανισμού.

   -Υπάρχει το ενδιάμεσο πρόγραμμα στήριξης της πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το πρόγραμμα προβλέπει κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου, έως και 210 ευρώ μηνιαίως και για 15 μήνες, καθώς και αναστολή μέτρων κατά των οφειλετών. Το πρόγραμμα αφορά νοικοκυριά έως 21.000 ευρώ ετησίως και με ακίνητη περιουσία έως 180 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Το πρόγραμμα υφίσταται για να αποτρέπονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

   -Τον Φεβρουάριο άρχισε το πρόγραμμα για δόσεις στεγαστικών δανείων ή τα δάνεια μικρών επιχειρήσεων ενήμερων δανειοληπτών. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει τεχνικά το πρόγραμμα με την έκδοση σχετικού πιστοποιητικού ευάλωτου δανειολήπτη. Το σύνολο της δαπάνης έχουν αναλάβει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο μιας «εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας».

   Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα εργαλεία με τα οποία η πολιτεία καλύπτει τους ευάλωτους, μεταξύ των οποίων, το στεγαστικό επίδομα που δίνει ο ΟΠΕΚΑ σε νοικοκυριά τα οποία μισθώνουν την κύρια κατοικία τους με πόρους σχεδόν 400 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως σε πάνω από 280.000 δικαιούχους. Παράλληλα υπάρχει το πρόγραμμα «στέγαση και εργασία», για τους αστέγους το οποίο παρέχει αφενός σπίτι, με την κάλυψη των ενοικίων και της οικοσκευής, και δίνει και εργασιακές προοπτικές μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. 

   Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στην κ. Κωνσταντοπούλου και την ερώτηση της αν η λύση που προωθείται από την κυβέρνηση και τις τράπεζες είναι η σύναψη νέων δανείων.

   «Τα νέα δάνεια δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωτικά. Όποιος θέλει παίρνει, όποιος θέλει δεν παίρνει», είπε ο υπουργός Οικονομικών και αναρωτήθηκε αν το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου εισηγείται να μην δίνουν δάνεια οι τράπεζες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Tags: Κωστής ΧατζηδάκηςΝέα Δημοκρατία
Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Σύνοδος των Πρυτάνεων: Χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, διαγραφές φοιτητών και ασφάλεια των πανεπιστημίων
Κοινωνία

Σύνοδος των Πρυτάνεων: Χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, διαγραφές φοιτητών και ασφάλεια των πανεπιστημίων

Τρία βασικά θέματα ξεχώρισαν κατά την 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών ΑΕΙ, που πραγματοποιήθηκε στην Ανάβυσσο και ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή...

Αναρτήθηκε από Γιάννης Κοντογεώργος
11/07/2025
Generation Next: Ολοκληρώθηκε ο 3ος κύκλος δωρεάν μαθημάτων STEAM για 400 εκπαιδευτικούς
Κοινωνία

Generation Next: Ολοκληρώθηκε ο 3ος κύκλος δωρεάν μαθημάτων STEAM για 400 εκπαιδευτικούς

Ολοκληρώθηκε ο 3ος κύκλος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Σπουδών (STEAM) που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Generation Next...

Αναρτήθηκε από Γιάννης Κοντογεώργος
11/07/2025
Next Post
Για άλλη μία τετραετία στο υπουργείο Παιδείας

Για άλλη μία τετραετία στο υπουργείο Παιδείας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιταλία: Φρικτός θάνατος για 17χρονο που θάφτηκε ζωντανός σε τούνελ που έσκαψε στην άμμο

ΗΠΑ – Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απολύει πάνω από 1.300 διπλωμάτες και υπαλλήλους

Αύξηση στον αριθμό των κατσαρίδων λόγω ζέστης και υγρασίας

Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας του Λευκού Πύργου και Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Σύνοδος των Πρυτάνεων: Χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, διαγραφές φοιτητών και ασφάλεια των πανεπιστημίων

Καύσωνας στη Μόσχα: Στους 35°C η θερμοκρασία, «έσπασε» το ρεκόρ 30ετίας

Τραμπ για τις αρχές της Βραζιλίας: «Φέρονται πολύ άδικα στον πρόεδρο Μπολσονάρου»

Generation Next: Ολοκληρώθηκε ο 3ος κύκλος δωρεάν μαθημάτων STEAM για 400 εκπαιδευτικούς

Αφηνιασμένα άλογα ποδοπάτησαν 5χρονη σε παραλία της Θάσου (video)

Σοφία Ζαχαράκη προς τους πρυτάνεις «Καθαροί κανόνες – Καθαρές ευθύνες»

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Τα άτυχα ζώδια του Ιουνίου

Αυτό είναι το πιο χειριστικό ζώδιο

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
10/07/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa