, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Κατακλυσμός καταγγελιών «βυθίζουν» την Κιβωτό

Στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η «Κιβωτός».

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου».

Εκτός από τις καταγγελίες που έρχονται «βροχή» για τις κακοποιήσεις, τόσο από πρώην τροφίμους της οργάνωσης, όσο και από εργαζομένους, εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα.

Στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η «Κιβωτός», ο πρώην επικεφαλής της, πατέρας Αντώνιος αλλά και μεγαλοστελέχη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός έλεγχος της «Κιβωτού» έδειξε ότι την περίοδο 2017 – 2021, οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ.

Ο Γιάννης Μαρακάκης, δικηγόρος σχολίασε: «Θα πρέπει να ερευνηθεί αν διευκολυνόταν η αναδοχή ή εάν υπήρχαν πλασματικοί παράγοντες αναστολής της αναδοχής. Βλέπουμε ότι μία δομή από την μία συντηρεί ένα στόλο παιδιών και από την άλλη πού μπορεί πιθανόν να διευκολύνθηκαν αναδοχές ή υιοθεσίες χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις, άρα αν υπήρχαν συμφωνίες ”κάτω από το τραπέζι”».

Εάν η έρευνα αποφέρει καρπούς τότε οι υπεύθυνοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τον «μισό ποινικό κώδικα» ανέφερε σχετικά με το νομικό πλαίσιο της υπόθεσης ο κ. Μαρακάκης.

Η Σοφία Βαγενά, Πρόεδρος Επιτροπής Δικαιωμάτων ΠΟΑΣΥ ανέφερε για τον τρόπο λειτουργίας των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας: «Προβληματική και κακοποιητική είναι η δομή των ιδρυμάτων αυτή την στιγμή. Αυτόματα τα παιδιά που διαβιώνουν μέσα σε τέτοια ιδρύματα παιδικής προστασίας, θυματοποιούνται».

Η κα Βαγενά τόνισε ότι η ιδρυματοποίηση από μόνη της είναι κακοποίηση των παιδιών και σχολίασε: «Σύμφωνα με έκθεση του 2020 του Συνηγόρου του πολίτη υπάρχουν καταγγελίες σχετικά με του επαγγελματίες στα ιδρύματα ότι είναι πολύ κορεσμένοι και επίσης δεν υπάρχουν εκσυγχρονισμένοι μέθοδοι στο πώς διαπαιδαγωγούνται αυτά τα παιδιά».

Η ψυχολόγος, Στέλλα Αργυρίου υποστήριξε σχετικά: «Ένα ίδρυμα θα πρέπει να στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό. Έχουμε αφήσει στην φιλανθρωπία και στην Εκκλησία το έργο των λειτουργών και των επιστημόνων».

Η κα Αργυρίου τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα δεν βρίσκονται από επιλογή τους και έχουν τραυματισμένες ψυχές .

πηγή MEGA