, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Κατασκοπευτικό θρίλερ με Κινέζους πράκτορες στην… καρδιά της Αθήνας

Aτυπα «αστυνομικά γραφεία» σε όλο τον κόσμο έχει στήσει η κινεζική κυβέρνηση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από μια ισπανική ΜΚΟ.

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Ανάμεσα στις χώρες όπου λειτουργούν αυτά τα… περίεργα γραφεία είναι και η Ελλάδα, γεγονός που δημιουργεί αυτομάτως αρκετά εύλογα ερωτήματα για τον λόγο ύπαρξης αλλά και δράσης του. Σύμφωνα με την έκθεση της ισπανικής ΜΚΟ Safeguard Defenders με τίτλο «110 OVERSEAS – Chinese Transnational Policing Gone Wild», τα γραφεία υποτίθεται ότι λειτουργούν για να παρέχουν υποστήριξη σε Κινέζους σε όλο τον κόσμο για «διοικητικά ζητήματα», όμως στην πράξη αποσκοπούν στη δημιουργία ενός δικτύου στοχοποίησης Κινέζων αντιφρονούντων στη Δύση.

Σύμφωνα με όσα περιγράφουν τα στοιχεία της έκθεσης, τα γραφεία έχουν συστήσει έναν αδιαφανή μηχανισμό αστυνόμευσης που πρακτικά λειτουργεί ως «αστυνομία εξωτερικού». Αυτομάτως τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το αν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και οι διπλωματικοί κανόνες και αρκετές διατάξεις του διεθνούς δικαίου.

Η Fuzhou στην οδό Αγησιλάου

Συγκεκριμένα, στην έκθεση περιλαμβάνεται μια λίστα με τις διευθύνσεις συνολικά 54 γραφείων σε 21 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα φέρεται να λειτουργούν στην Ευρώπη – εννέα στην Ισπανία, τέσσερα στην Ιταλία και τρία στην Αγγλία. Στη συγκεκριμένη λίστα συμπεριλαμβάνεται και η Αθήνα με το «αστυνομικό γραφείο» στην πρωτεύουσα της Ελλάδας να ελέγχεται από την αστυνομία Fuzhou, ενώ φέρεται να λειτουργεί στην οδό Αγησιλάου στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί ένα κατάστημα παιδικών ρούχων, ενώ αντίστοιχα στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο υπάρχουν διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ ο τρίτος φαίνεται πως χρησιμοποιείται ως αποθήκη εμπορευμάτων. Αναφορικά με τον τελευταίο όροφο στην οδό Αγησιλάου, εκεί λειτουργούν τα γραφεία του Ελληνοκινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που συνδέεται με συγκεκριμένη επαρχία της Κίνας. Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε από τη Safeguard Defenders περιγράφεται αναλυτικά πώς η κινεζική κυβέρνηση οργάνωσε τα τελευταία δύο χρόνια μια διεθνή καμπάνια που είχε στόχο τον εντοπισμό υπόπτων για υποθέσεις απάτης στο διαδίκτυο. Αυτό που προκύπτει από την Κίνα είναι ότι περίπου 230.000 ύποπτοι Κινέζοι δέχτηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα, ωστόσο η καμπάνια περιγράφεται ως «επιχείρηση πειθούς» για τη φίμωση χιλιάδων προσώπων που μιλούσαν ανοιχτά εναντίον του καθεστώτος.

Τι έπαθαν όσοι γύρισαν πίσω

Η χαρτογράφηση των συγκεκριμένων προσώπων πραγματοποιείται με την υποστήριξη οργανώσεων ή επιχειρήσεων Κινέζων, οι οποίες λειτουργούν σε κάθε χώρα ως βιτρίνες της ειδικής αστυνομίας εξωτερικού. Ένας Κινέζος αντικαθεστωτικός με το όνομα Wang Jingyu, που ζει και εργάζεται στην Ολλανδία, περιέγραψε στο RTL News και το ερευνητικό δίκτυο Follow the Money ότι είχε λάβει ένα… περίεργο τηλεφώνημα από ένα άτυπο «αστυνομικό γραφείο».

Ο άνδρας που ήταν στην άλλη άκρη της γραμμής τον παρότρυνε να επιστρέψει στην Κίνα ούτως ώστε να τακτοποιήσει τα προβλήματά του και «να σκεφτεί τους γονείς του». Είναι χαρακτηριστικό πως ένας εκπρόσωπος του ολλανδικού ΥΠΕΞ είπε στο BBC ότι χρειάζεται να ερευνήσει καλύτερα το θέμα και πως η αστυνομία αναζητά τρόπους ώστε να παρέχει προστασία στον Wang. Όπως επισήμαναν πολλά δημοσιεύματα στο εξωτερικό, όσοι επέστρεψαν στην Κίνα αντιμετώπισαν μια αυταρχική κατάσταση: κατασχέθηκαν τα διαβατήριά τους, τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν με την αιτιολογία ότι αποκτήθηκαν με παράνομο πλουτισμό, ενώ τα παιδιά τους αποκλείστηκαν από τη δημόσια εκπαίδευση.

Παράλληλα, οι οικογένειές τους αποκλείστηκαν άμεσα από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπέστησαν εκφοβισμό και διακρίσεις, αποκλείστηκαν ακόμη και από τη χρήση του σιδηροδρόμου και των εσωτερικών πτήσεων ως «ανέντιμα άτομα», βάσει ξένων ΜΜΕ. Πάντως, τα ευρήματα της συγκεκριμένης έκθεσης απορρίπτονται από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κατά το παρελθόν έχει κατηγορήσει τη Safeguard Defenders για αδιαφανή χρηματοδότηση από δυτικές κυβερνήσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL