, Δευτέρα
30 Ιανουαρίου 2023

Καταθέσεις: O διπλός στόχος μέσω αύξησης των επιτοκίων

Τον διπλό στόχο της μείωσης των απωλειών για τους καταθέτες και της αύξησης των δημόσιων εσόδων από τους φόρους επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών, μέσα από το ασφυκτικό πρέσινγκ προς τις τράπεζες για να αυξήσουν τα επιτόκια στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς.

Tου ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μέσα από το νέο μήνυμα που έστειλε στις τράπεζες το πρωί του Σαββάτου από την εκπομπή του Γ. Αυτιά στον ΣΚΑΪ, να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων κατά μισή εκατοστιαία μονάδα, στοχεύει μ’ έναν… σμπάρο να πιάσει δυο τρυγόνια! Με τις καταθέσεις στα 185 δισ. ευρώ, μια αύξηση του επιτοκίου στο 0,50%, θα δημιουργήσει ένα έξτρα εισόδημα για 7.000.000 καταθέτες, περί τα 900 εκατ. ευρώ, το οποίο, έστω και οριακά, μπορεί να περιορίσει τις απώλειες από τον πληθωρισμό.

Πώς κινούνται σήμερα

Σήμερα τα επιτόκια των καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου κινούνται μεταξύ 0,01 και 0,02% και δεν μπορούν να παραμένουν στα επίπεδα αυτά, από τη στιγμή μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ σε λίγες μέρες στο 2,50%. Δηλαδή, το επιτόκιο της Ευρωζώνης θα είναι υψηλότερο κατά 125 φορές από το επιτόκιο της απλής κατάθεσης! Αν λάβουμε υπ’ όψιν το χαμηλότερο επιτόκιο των νέων δανείων, το οποίο τον Οκτώβριο «πέταξε» στο 4,86%, τότε προκύπτει ότι το επιτόκιο δανεισμού είναι 486 φορές μεγαλύτερο από το ελάχιστο επιτόκιο κατάθεσης που δίνει η τράπεζα!

Η προτροπή Σταϊκούρα

Από την άλλη πλευρά, εκτός από τα σχεδόν μηδαμινά σημερινά ποσά τόκων για τους καταθέτες, στην… απέξω μένει και το ελληνικό Δημόσιο. Η προτροπή Σταϊκούρα για αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις τουλάχιστον στο 0,5% έχει σημαντικό δημοσιονομικό υπόβαθρο, καθώς από τους ετήσιους τόκους των 900 εκατ. ευρώ το Δημόσιο θα εισπράξει μέσω της φορολογίας (15%) ένα ποσό της τάξης των 135 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20 φορές περισσότερα έσοδα σε σχέση με τα τρέχοντα.

Επιπλέον, μια δυνητική αύξηση στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στο 1%, θα αποτελούσε ένα έξτρα εισόδημα σε ετήσια βάση, το οποίο μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι. Παραδείγματος χάρη, για ποσό 50.000 ευρώ, ο ετήσιος τόκος ανέρχεται σε 500 ευρώ και μετά την αφαίρεση της φορολογίας 15%, στα 425 ευρώ. Σήμερα, ένα τέτοιο ποσό έχει ετήσιο επιτόκιο 0,20% και τόκο 100 ευρώ, ο οποίος μετά την αφαίρεση του φόρου 15% μειώνεται στα 85 ευρώ!

Το μήνυμα

Το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει το μήνυμα στις τράπεζες ότι ταυτόχρονη συνύπαρξη μηδενικών επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων νέων δανείων στο 4,86% δεν… παίζει, καθώς ζημιώνει τους καταθέτες, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις απώλειες λόγω πληθωρισμού, και επιπλέον καθιστά απλησίαστη κάθε κίνηση ανάληψης ρίσκου για τα μικρομεσαία στρώματα, τα οποία θέλουν να πάρουν ένα στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL