, Πέμπτη
20 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Κεραμική εστία: Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι να την καθαρίσετε

Η κεραμική εστία δεν καθαρίζει εύκολα ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τη γρατζουνίσετε εάν δεν χρησιμοποιήσετε τους κατάλληλους τρόπους καθαρισμού.

Ακολουθούν απλοί τρόποι για να διατηρήσετε τη γυάλινη εστία σας αστραφτερή.

Πώς να αφαιρέσετε το επίμονο καμένο φαγητό

Είναι σημαντικό να απομακρύνετε το καμένο φαγητό το συντομότερο δυνατό για να αποφύγετε τη δημιουργία κρούστας στην εστία. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια μη λειαντική επιλογή όπως οδοντόκρεμα, ή ξύδι για να αποφύγετε το γρατσούνισμα της επιφάνειας. Προφανώς, προτού ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι η κουζίνα είναι σβηστή και η εστία έχει κρυώσει.

Μέθοδος 1:  Οδοντόκρεμα
Για τους σκληρούς λεκέδες, θα χρειαστείτε κάτι ισχυρό. Η οδοντόκρεμα που περιέχει μαγειρική σόδα θα κάνει σίγουρα καλύτερη δουλειά. Τρίψτε την οδοντόκρεμα στα σημεία της εστίας σας με τα καμένα τρόφιμα και αφήστε την να δράσει για 15 λεπτά. Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί για να σκουπίσετε την οδοντόκρεμα και να έχετε μια λαμπερή, καθαρή επιφάνεια.

Μέθοδος 2: Ξίδι
Πέρα από τη μαγειρική, το ξίδι αποτελεί ένα βασικό συστατικό και για τον καθαρισμό του σπιτιού, με πολλαπλές χρήσεις. Αν δεν το χρησιμοποιείτε ήδη, θα το συνιστούσαμε! Για καλύτερα αποτελέσματα, μεταφέρετε το ξίδι σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, ψεκάστε γενναιόδωρα την επιφάνεια μαγειρέματος και χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί για να σκουπίσετε τα καμένα τρόφιμα.

Πώς να διατηρείτε τη γυάλινη επιφάνεια μαγειρέματος καθαρή

Μέθοδος 1: Τα βασικά
Βασιζόμαστε στους δοκιμασμένους και αληθινούς συντρόφους της κουζίνας: μαγειρική σόδα και ξίδι.

Ξεκινήστε βεβαιώνοντας ότι η εστία σας είναι δροσερή. Ψεκάστε ή σκουπίστε ελαφρά την επιφάνεια με λευκό ξίδι. Αυτό θα απομακρύνει τα ψίχουλα και άλλα ελαφριά υπολείμματα. Στη συνέχεια, πασπαλίστε ένα γενναιόδωρο στρώμα μαγειρικής σόδας σε όλη την επιφάνεια. Μουλιάστε μια παλιά πετσέτα (αρκετά μεγάλη για να καλύψει την εστία) σε ζεστό νερό- απλώστε την πάνω από την επιφάνεια που είναι καλυμμένη με μαγειρική σόδα. Αφήστε την να ξεκουραστεί τουλάχιστον 15 λεπτά.

Χρησιμοποιήστε την πετσέτα για να σκουπίσετε τη μαγειρική σόδα – πιθανότατα θα χρειαστεί να ξεπλύνετε την πετσέτα σας και να σκουπίσετε μερικές φορές. Ως ήπιο λειαντικό, η μαγειρική σόδα θα απομακρύνει όλα αυτά τα σκουπίδια και τα υπολείμματα, αλλά μην ανησυχείτε – είναι τόσο ήπιο που δεν θα γρατζουνίσει καθόλου τη γυάλινη επιφάνεια μαγειρέματος. Όταν τελειώσετε, ξεπλύνετε καλά.

Μέθοδος 2: Χρησιμοποιήστε καθαριστικό γενικής χρήσης
Η μέθοδος με τη μαγειρική σόδα και το ξίδι είναι ένας εύκολος τρόπος για να καθαρίσετε την εστία σας με υλικά που έχετε στο χέρι, αλλά μπορείτε και να περιοριστείτε και στα καθαριστικά γενικής χρήσης που έχετε στο σπίτι σας.

Για να καθαρίσετε, ψεκάστε την επιφάνεια μαγειρέματος με μια γενναιόδωρη ποσότητα του καθαριστικού. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια πετσέτα κουζίνας, σκουπίστε απαλά αλλά σταθερά το γυαλί με κυκλικές κινήσεις. Αυτό γενικά αφαιρεί τα καφέ σημάδια.

Η γυάλινη εστία σας θα πρέπει τώρα να είναι απαλλαγμένη από σκουπίδια, γλίτσα και βρωμιά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.