, Σάββατο
23 Σεπτεμβρίου 2023

Κιβωτός του Κόσμου: Επιστημονική επιτροπή για την παιδική προστασία ανακοίνωσε η νέα διοίκηση

Η επιστημονική επιτροπή καλείται να διαχειριστεί, μεταξύ πολλών προβλημάτων, και το τραύμα που έχουν υποστεί τα παιδιά μετά το σκάνδαλο με τον πατέρα Αντώνιο

Την ανακοίνωση των προσώπων που αποτελούν την επιστημονική επιτροπή για την προστασία των παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου ανακοίνωσε η νέα προσωρινή διοίκηση του οργανισμού στον εξαμηνιαίο απολογισμό της μετά τον διορισμό της τον Νοέμβριο του 2022 και αφού ξέσπασε το σκάνδαλο με τον πατέρα Αντώνιο. Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο εκτιμά πως θα έχει ολοκληρώσει το έργο που του ανατέθηκε από την πολιτεία ως τη λήξη της θητείας του τον Νοέμβριο του 2023.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του απολογισμού «η Επιτροπή απαρτίζεται από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς και νομικούς της χώρας και λειτουργεί υποστηρικτικά και συμβουλευτικά στο προσωρινό ΔΣ σε θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών και του προσωπικού της Κιβωτού, με ειδική έμφαση:

  • – Στη διαχείριση του τραύματος που προκλήθηκε στα περισσότερα από τα παιδιά και τους εργαζόμενους στην Κιβωτό.
  • – Στη διασφάλιση της ακεραιότητας της διαδικασίας που αφορά και νομιμοποιεί την εύρυθμη λειτουργία της Κιβωτού στη νέα αυτή φάση της ζωής της

Την επιτροπή αποτελούν οι:

Νικηφόρος Διαμαντούρος: Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών πρώτος Συνήγορος του Πολίτη, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Θάλεια Δραγώνα: Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δανάη Παπαδάτου: Ομότιμη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Φωτεινή Τσαλίκογλου: Ομότιμη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συγγραφέας.

Με πρωταρχικό μέλημα τη φροντίδα των παιδιών που υποστηρίζονται από την Κιβωτό, σε 7 Σπίτια Φιλοξενίας πανελλαδικά, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, και τον Παιδικό Σταθμό, η νέα διοίκηση ανέλαβε τη συνέχιση της λειτουργίας του οργανισμού, καθώς και να εφαρμόσει την ειδική νομοθεσία για την παιδική προστασία στο σύνολο της δραστηριότητας του.

«Εργαζόμαστε εντατικά για να θέσουμε τις βάσεις για έναν φορέα-πρότυπο για την παιδική προστασία στην Ελλάδα, που θα διαπνέεται από διαφάνεια και εξωστρέφεια. Προτεραιότητά μας είναι τα παιδιά» αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κιβωτού του Κόσμου, Αλεξάνδρα Μαρτίνου.

Για να μπορέσει να εκπληρώσει το σημαντικό έργο που της ανατέθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας , η διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες, απαραίτητες ενέργειες, εστιάζοντας στα εξής:

  • Δημιουργία ενός ασφαλούς, σύγχρονου και κατάλληλου περιβάλλοντος για τα παιδιά.
  • Διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Κιβωτού με βάση τη νομοθεσία και τις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής οικονομικής διαχείρισης.
  • Συνεργασία με καταρτισμένο και κατάλληλο προσωπικό για όλους τους ρόλους και όλες τις δομές του οργανισμού.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών αναδοχών και υιοθεσιών, σύμφωνα πάντοτε με το πλαίσιο του Υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.