, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Κιβωτός του Κόσμου: Τιμολόγια στα σκουπίδια και όπλα σε συρτάρια

Φαντάζει απίστευτο, αλλά συνέβη και αυτό. Σε δομή φιλοξενίας παιδιών, στην Κιβωτό του Κόσμου στην Καλαμάτα, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε ένα περίστροφο! Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί η υπεύθυνη της δομής, η οποία αφέθηκε τελικά ελεύθερη με προφορική εντολή εισαγγελέα.

Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, οι οποίοι πραγματοποίησαν έφοδο για να κατασχέσουν λογιστικά βιβλία έπειτα από σχετικό αίτημα των συναδέλφων τους της Οικονομικής Αστυνομίας. Σε ένα από τα γραφεία της διοίκησης, το οποίο μάλιστα ήταν κλειδωμένο, εντοπίστηκε ένα περίστροφο, το οποίο κατασχέθηκε και εστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Η διοικητική υπάλληλος της Κιβωτού, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίστηκε ότι το όπλο είχε βρεθεί σε προγενέστερο χρόνο κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού στο κτίριο όπου στεγάζεται η δομή.

Ωστόσο, δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί δεν είχε κληθεί η ΕΛΑΣ για να παραδοθεί το περίστροφο, με την Ασφάλεια Καλαμάτας να διεξάγει προανακριτική έρευνα για τον κάτοχο του όπλου, που καμία θέση δεν θα έπρεπε να έχει σε έναν χώρο με παιδιά.

Κατασχέθηκαν τα λογιστικά βιβλία από όλες τις δομές

Την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έρευνες από τις Αρχές σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομική διαχείριση της Κιβωτού του Κόσμου και με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε συνολικά 15 άτομα (διευρύνθηκε ο κύκλος). Πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι σε κάδους απορριμμάτων -τόσο στην Καλαμάτα όσο και στη Χίο- εντοπίστηκαν αποδείξεις και τιμολόγια, μηνός Νοεμβρίου, της Κιβωτού του Κόσμου, τα οποία κατασχέθηκαν και θα ελεγχθούν από την Οικονομική Αστυνομία. Στόχος είναι να ελέγξουν ευρώ προς ευρώ το πού και πώς δαπανήθηκαν τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία της ΜΚΟ τόσο από δωρεές (περί τα 27,7 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία) όσο και από τις κρατικές επιδοτήσεις. Για αυτό και έχουν κατασχεθεί όλα τα λογιστικά βιβλία από τις δομές.

Ελέγχουν τις ροές των χρημάτων

Από την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η αλληλογραφία της Οικονομικής Αστυνομίας με τις διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων προκειμένου να αποσαφηνιστεί πόσους λογαριασμούς έχει η ΜΚΟ. Ανάλογο αίτημα θα σταλεί και για τα μέλη του πρώην διοικητικού συμβουλίου (μεταξύ άλλων, τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα του) αλλά και τους υπευθύνους λειτουργίας των δομών σε όλη τη χώρα, προκειμένου να «ανοίξουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους.

Όπως έχει γράψει ήδη η «Political», στόχος είναι να ελεγχθούν οι ροές χρημάτων από και προς αυτούς τους λογαριασμούς, ενώ παράλληλα θα «τρέχει» η έρευνα για τα φορολογικά στοιχεία και την περιουσία (κινητή και ακίνητη) της Κιβωτού του Κόσμου. Αυτό καθώς υπάρχουν φημολογία και ανεπίσημες καταγγελίες ότι πολλά ακίνητα που δωρίστηκαν στη ΜΚΟ για την υποστήριξη του έργου της στη συνέχεια παραχωρήθηκαν στα μέχρι πρότινος ηγετικά στελέχη της.

Τέλος, το φως της δημοσιότητας συνεχίζουν να βλέπουν καταγγελίες παιδιών που έχουν φιλοξενηθεί στις δομές και υποστηρίζουν ότι έχουν πέσει θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς. Ανάλογες καταγγελίες, που θα εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη, γίνονται και από γονείς που αναφέρουν ότι «μας απειλούσαν ότι δεν θα ξαναδούμε τα παιδιά μας, ότι θα τα δώσουν για υιοθεσία».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL