, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κλιματική αλλαγή: Ένας στους πέντε διατηρεί κιτ έκτακτης ανάγκης

Μια ενδιαφέρουσα πανελλαδική έρευνα για τον τρόπο που οι Έλληνες κρίνουν την κλιματική αλλαγή πραγματοποίησε η Focus Bari – You Gov ως μέλος της σύμπραξης «GreenWellbeing», που υποστηρίζεται από τη ΜΚΟIasis, την Ομοσπονδία Αργώ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 6 έως 15 Μαΐου σε δύο μεγάλα «κύματα» σε συνολικό δείγμα 2.000 Ελλήνων 18-64 ετών.

Η πλειονότητα των Ελλήνων αντιλαμβάνεται ότι το κλίμα του πλανήτη αλλάζει δραστικά (το 52% λέει «πολύ» και το 33% «αρκετά», ενώ μόνο ένα 5% είναι «αρνητές» της ύπαρξης κλιματικής αλλαγήμηορατές και θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια στιγμή και οι Έλληνες αντιλαμβάνονται τον μεγάλο κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής για τον πλανήτη (το 58%τοθεωρεί «πολύ σοβαρό πρόβλημα» καιτο29% «αρκετά σοβαρό» για τη Γη), θεωρούν μικρότερο τον κίνδυνο για τη χώρα μας(το 38% και το 40% απαντούν «πολύ» και «αρκετά σοβαρό» αντίστοιχα)και ακόμη μικρότερο για την περιοχή που κατοικούν(27%και39%αντίστοιχα),πράγμα που ίσως δεν κινητοποιεί άμεσα αρκετά μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

Ποιους θεωρούν υπαιτίους

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις που δίνουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα για τους υπαιτίους της κλιματικής αλλαγής που κατά κύριο λόγο θεωρούνται η ιδιωτική βιομηχανία και οι αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ εκείνοι που θεωρούνται ως υπεύθυνοι για την αντιμετώπισή της είναι πρωτίστως η κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ακόμη, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πιστεύει πως η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την ψυχική υγεία και τη σωματική ευεξία των ανθρώπων. Συγκριτικά με τους άνδρες οι Ελληνίδες δείχνουν πιο ευαισθητοποιημένες ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη ολιστική υγεία και ευεξία.

Ενθαρρυντικές είναι και οι απαντήσεις που αφορούν την υιοθέτηση συμπεριφορών φιλικών προς το περιβάλλον, καθώς το 78% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν δηλώνει ότι κάνει ανακύκλωση χαρτιού, το77%αγοράζει νέες συσκευές που είναι ενεργεια αποδοτικές, σχεδόν οι μισοί(48%) λένε ότι δεν κάνουν ντους για πάνω από πέντε λεπτά, ενώ ένα άλλο 21% σκοπεύει να το κάνει. Το 44%λέει ότι προτιμά τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατό αντί για το αυτοκίνητο.

Ένα από τα σημαντικότερα ίσως συμπεράσματα της έρευνας αυτής είναι το γεγονός ότι σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα για μια μελλοντική έκτακτη κρίση, πάνω από ένας στους πέντε (22%) διατηρεί κιτ έκτακτης ανάγκης με φακό, ραδιόφωνο, κουβέρτες και κιτ πρώτων βοηθειών, ενώ ένα ακόμη 46% θέλει να κάνει το ίδιο. Ένα ανάλογο ποσοστό (21%) λέει ότι έχει ήδη κάνει προετοιμασία σχεδίου εκκένωσης σε περίπτωση φυσικού κινδύνου, ενώ ένα ακόμη 42% σκοπεύει να το κάνει.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.