, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Κόντρα» για την απογευματινή λαϊκή αγορά στη Θεσσαλονίκη

Ο Πρόεδρος της συνομοσπονδίας παραγωγών επαγγελματιών βιομηχανικών ειδών λαϊκών αγορών Ελλάδος. Άγγελος Δερετζής καταγγέλλει ότι μία ομάδα ανθρώπων αντιδρά στην απογευματινή λαϊκή αγορά στην οδό «Κώττα Ρούλια».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, «σήμερα η λαϊκή αγορά της “Κώττα Ρούλια”. έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί και να γίνει πρότυπο για τους συμμετέχοντες σε αυτήν και για τους πολίτες – καταναλωτές που θα την τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους».

Eπίσης, τονίζει πως «η απογευματινή λαϊκή αγορά θα λειτουργήσει γιατί πάνω από όλα είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών – πολιτών».

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

Μία δράκα ανθρώπων κρατά δέσμια τη Θεσσαλονίκη στις δικές της ιδεοληψίες.

Με δήθεν πρόσχημα κάποια συμφέροντα τα οποία πλήττονται από τη λειτουργία της απογευματινής λαϊκής αγοράς στην οδό «Κώττα Ρούλια», αυτοί οι λίγοι, αυτοί που κρατούν πάντοτε πίσω τη Θεσσαλονίκη από τις όποιες θετικές εξελίξεις, άρχισαν για ακόμα μία φορά να φωνασκούν. Χρησιμοποιούν τα οφίκια που κατέχουν για να προσδώσουν κύρος στις μεγαλοπρεπείς κενότητες τους.

Η λαϊκή αγορά στην οδό «Κώττα Ρούλα», έχει οριστεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2005 ακόμα. Τότε με ενέργειες, πάλι των ιδίων λίγων που φωνασκούν και σήμερα, είχε καταργηθεί η λαϊκή αγορά της «Ροτόντας».

Δεν τους άρεσε να υπάρχει μία λαϊκή αγορά στο κέντρο της πόλης. Οι κάτοικοι του έπρεπε να τιμωρηθούν και να ψωνίζουν μόνο από τα σούπερ – μάρκετ.

Τότε το χατίρι τους έγινε.

Σήμερα η λαϊκή αγορά της «Κώττα Ρούλια». έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί και να γίνει πρότυπο για τους συμμετέχοντες σε αυτήν και για τους πολίτες – καταναλωτές που θα την τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους.

Με όμορφες ενιαίες τέντες και πάγκους, με φύλαξη, με φωτισμό, με αυστηρές προδιαγραφές καθαριότητας. Ένα στολίδι ομορφιάς σε ένα μέρος, που δεν ενοχλεί απολύτως κανέναν, ούτε κατοικίες ούτε καταστήματα, ούτε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Γιατί αυτό που παραλείπουν να πουν οι λίγοι που φωνασκούν είναι η αλήθεια.

Η λαϊκή αγορά θα λειτουργεί το απόγευμα και θα είναι η μόνη απογευματινή λαϊκή αγορά στο δήμο Θεσσαλονίκης. Δεν θα υπάρξει άλλη, καθώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα, εξαιτίας των σταθμευμένων αυτοκινήτων.

Καμία λαϊκή αγορά δεν μπορεί να δεχθεί επέκταση του ωραρίου λειτουργίας της, όπως προτείνουν αυτοί οι λίγοι, καθώς ο κάτοικος της κάθε περιοχής που λειτουργεί μία λαϊκή αγορά, θέλει  – και απόλυτα δικαιολογημένα – γυρίζοντας από την εργασία του να μπορεί να σταθμεύσει ελεύθερα το αυτοκίνητο του. Ίσως η συγκεκριμένη ανεδαφική πρόταση τους να είναι μία ακόμα απόδειξη, ότι απλά δεν νοιάζονται για τους πολίτες, ούτε και για τις ανάγκες τους ή ακόμα απλούστερα τις αγνοούν…

Ο χώρος, που έχει επιλεχθεί για τη λειτουργία της συγκεκριμένης λαϊκής αγοράς, δεν εμποδίζει απολύτως κανέναν ιδιοκτήτη σπιτιού ή επιχείρησης γιατί πολύ απλά δεν γειτνιάζει με καμία κατοικία και κανένα κατάστημα.

Απολύτως κανένα.

Αλλά ούτε αυτό ξέρουν, ούτε και φρόντισαν να ρωτήσουν για να μάθουν.

Για τη συγκεκριμένη λαϊκή αγορά δεν θα εκδοθούν νέες άδειες, είτε παραγωγών, είτε επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών. Οι υφιστάμενοι πωλητές, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής και μόνο αυτοί.

Ούτε και αυτό βέβαια το ξέρουν αυτοί οι λίγοι.

Σε καμία νομοθετική διάταξη δεν προβλέπεται η διενέργεια «διαβούλευσης», όπως τόσο δημοκρατικά αναφέρουν οι λίγοι αυτοί, για τη λειτουργία μίας λαϊκής αγοράς. Τα θεσμοθετημένα όργανα που συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης και υλοποίησης μίας τέτοιας απόφασης είναι συγκεκριμένα και σαφώς ορισμένα.

Έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια να μας πολεμούν με διάφορα επιχειρήματα, για διάφορες αιτίες. Ποτέ όμως γιατί θέλαμε να δημιουργήσαμε κάτι τόσο όμορφο, τόσο ξεχωριστό και τόσο πρωτοποριακό.

Χρειάστηκε και άλλες φορές να υπερασπιστούμε το αυτονόητο. Θα το κάνουμε πάλι με όλη μας τη δύναμη, με όλο μας το πάθος και όποιος θέλει ας έρθει με επιχειρήματα απέναντι μας.

Εμείς αποδεδειγμένα νοιαζόμαστε για τον πολίτη, τον απλό καταναλωτή. Είμαστε πάντα δίπλα του, με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Δεν μπορούμε πλέον να ακούμε, ότι οι λαϊκές αγορές φταίνε, που το στεγασμένο εμπόριο δεν αντέχει τα οικονομικά βάρη και τα καταστήματα κλείνουν.

Ρώτησε κανείς εμάς πώς καταφέρνουμε να βγάζουμε τα προς το ζην; Ρώτησε κανείς εάν σε εμάς αρέσει να είμαστε χειμώνα – καλοκαίρι, με όποιες καιρικές συνθήκες, στο δρόμο, παλεύοντας για το μεροκάματο;

Εμείς φταίμε για την οικονομική κατάσταση της χώρας; Εμείς φταίμε για τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών; Εμείς φταίμε για τα πολυκαταστήματα που έχουν χτιστεί και λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη; Οι λαϊκές αγορές και οι πωλητές, επαγγελματίες και παραγωγοί, φταίνε για όλα;

Μην χάσουμε και τα λογικά μας με όλα αυτά τα σαθρά επιχειρήματα που λέγονται από τους αυτούς τους λίγους…

Φτάνει!

Ως εδώ!

Η απογευματινή λαϊκή αγορά θα λειτουργήσει γιατί πάνω από όλα είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών – πολιτών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.