16:13, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Κορονοϊός: Ο τρόμος επιστρέφει

O επ. καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης προέβλεψε στο fb ότι τα κρούσματα χθες, Τρίτη, θα έφταναν τις 20.000, ενώ παράλληλα μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι σε περίπτωση που οι διασωληνώσεις ξεπεράσουν τις 250-300, θα πρέπει να επανέλθουν τα μέτρα. Και όντως η έκθεση του ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε την πρόβλεψη, αφού χθες καταγράφηκαν 20.084 νέα κρούσματα και 3.664 επαναμολύνσεις, οι οποίες αποτελούν πάνω από το 4% των συνολικών κρουσμάτων καθημερινά.

Της: ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Οι θάνατοι, σε υψηλά επίπεδα για την εποχή, ήταν 16 ενώ οι διασωληνωμένοι παραμένουν χαμηλά στους 95. Ο καθηγητής κ. Σαρηγιάννης έχει εκτιμήσει πως 1 Αυγούστου οι διασωληνωμένοι θα είναι κοντά στους 400, ένα νούμερο που θεωρείται οριακά διαχειρίσιμο. Πόσω μάλλον σε καλοκαιρινή περίοδο με άδειες υγειονομικών και αρκετές μετακινήσεις που γίνονται συνήθως το καλοκαίρι. Και ενώ ο καθηγητής Σαρηγιάννης εκτιμά ότι στις 16 Ιουλίου τα κρούσματα θα φτάσουν τις 25.000, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης κάνει εκτίμηση ακόμα και για 30.000 κρούσματα την ημέρα.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού αναφέρει πως οι καινούργιες μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5 είναι πιο μεταδοτικές και δίνουν διαφορετικά συμπτώματα, πιο έντονα από την Όμικρον 2 και επομένως πρέπει να παρθούν μέτρα, ιδιαίτερα για όσους ταξιδεύουν με πλοία, αεροπλάνα και όσους εργάζονται στον τομέα του τουρισμού.

«Να επανέλθει η μάσκα»

Η μάσκα σύμφωνα με την καθηγήτρια είναι απαραίτητη και πρέπει να επανέλθει, όπως λέει, και στους χώρους εργασίας και σε χώρους όπως τα αεροπλάνα και τα πλοία, ενώ συνιστά πριν από κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμους, βαφτίσια και πανηγύρια ο κόσμος να κάνει πρώτα ένα self test. Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως σε σχέση με την αναμνηστική δόση το ECDC θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι γίνεται με το θέμα των εμβολίων και θεωρεί αστοχία ότι δεν υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή αλλά αφήνει κάθε κράτος πλέον να έχει τη δική του πορεία, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση, ειδικά για το τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Σε σχέση με τη δυνατότητα που δίνεται στους πολίτες 30-59 ετών να κάνουν μια τέταρτη δόση, ο υπουργός τόνισε πως μπορεί σε αυτές τις ηλικίες να μην έχει τεκμηριωθεί το όφελος, από την άλλη όμως δεν υπάρχει καμία ζημία ενώ υπάρχει και το δικαίωμα της επιλογής να αισθάνεται κανείς ασφαλής. Ωστόσο σε αυτές τις ηλικίες δεν υπάρχει η ισχυρή σύσταση που υπάρχει για τους 60 ετών και άνω. Πάντως την πρώτη μέρα ανοίγματος της πλατφόρμας είχαν κλείσει ραντεβού 10.000 άτομα αυτής της κατηγορίας.

Στη χθεσινή συνεδρίασή τους οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής αξιολόγησαν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Μετά και την έκθεση του ΕΟΔΥ προκύπτει μια αύξηση του ιού στα λύματα όλων των μεγάλων αστικών κέντρων, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο και την Ξάνθη, ενώ εξακολουθούν να απασχολούν τα πολλά κρούσματα στην Αττική και σε δημοφιλή νησιά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL