, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα 6+4 SOS για να μην πάθετε… ηλεκτροσόκ

Υποψιασμένοι και… ψαγμένοι πρέπει να είναι οι καταναλωτές σε σχέση με τους νέους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να βγάλει στη… σέντρα περιπτώσεις προμηθευτών που επιδίδονται σε παραπλανητικές διαφημίσεις. Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους τα νέα δεδομένα, τα οποία ισχύουν από την 1η Αυγούστου και εκτείνονται έως την 31η Ιουλίου 2023.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Επιβάλλεται, δε, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα συμβόλαια που υπογράφουν, λαμβάνοντας υπόψιν τα εξής:

  1. Η πάγια χρέωση δεν μπορεί να υπερβαίνει για κανέναν λόγο τα 5,00 ευρώ.
  2. Απαγορεύεται η χορήγηση εκπτώσεων που συνδέονται με τη χονδρεμπορική αγορά.
  3. Δεν ισχύει η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος.
  4. Οι πάροχοι ρεύματος είναι υποχρεωμένοι στις 20 εκάστου μηνός να ανακοινώνουν με διαφάνεια τα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν για τον επόμενο μήνα.
  5. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις των παρόχων, θα ανακοινώνει το ύψος της κρατικής επιδότησης.
  6. Οι καταναλωτές μπορούν ελεύθερα και χωρίς την καταβολή της παραμικρής αποζημίωσης να αλλάξουν πάροχο ρεύματος.

Προσοχή στα «κόλπα»

Παρά τις προαναφερόμενες κομβικής σημασίας αλλαγές, εντούτοις, το υπουργείο και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προειδοποιούν τους καταναλωτές, ώστε να επιδείξουν αυξημένη προσοχή στην επιλογή προγράμματος, προκειμένου να μην πληρώσουν… άλλον λογαριασμό από αυτόν που περιμένουν.

Συνεπώς, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πού βρίσκονται οι… μύθοι και ποια είναι η πραγματικότητα. Ειδικότερα:

  1. Η παροχή επιδότησης από τον πάροχο αποτελεί… μύθο, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα οικειοποίησης της κρατικής επιδότησης που έχει ανακοινωθεί και για τον μήνα Αύγουστο και διαμορφώνεται στα 0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ορισμένοι πάροχοι «πασάρουν» σαν έκπτωση της εταιρείας την επιδότηση που δίνει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης! Άρα, η επιδότηση είναι μία, ανέρχεται σε 0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα και δίνεται ΜΟΝΟ από το κράτος. Μάλιστα, εταιρεία «διαφημίζει» στους καταναλωτές χρέωση 0,149 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες, ενώ στη ΡΑΕ έχει δώσει τιμή 0,486 ευρώ/κιλοβατώρα. Άρα, οικειοποιείται τη διαφορά των 0,337 ευρώ/κιλοβατώρα, δηλαδή, το σύνολο της κρατικής επιδότησης!
  2. «Παιχνίδια» με το πάγιο. Η ανώτατη τιμή των 5,00 ευρώ έχει φέρει στο προσκήνιο άλλα… κόλπα από τους παρόχους. Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές είναι η σύνδεση της χαμηλότερης τιμής χρέωσης της κιλοβατώρας με το ύψος του μηνιαίου παγίου. Άρα, πρέπει να… ψαχτούν καλά και να προσέξουν παράλληλα το ύψος της πάγιας μηνιαίας χρέωσης και την ανταγωνιστική χρέωση της κιλοβατώρας. Παραδείγματος χάρη, για κατανάλωση 300 κιλοβατωρών με χρέωση προ της επιδότησης 0,50 ευρώ και πάγιο 5,00 ευρώ, ο λογαριασμός διαμορφώνεται στα 155 ευρώ και όχι στα 150 ευρώ, όπως… διαφημίζουν κάποιοι πάροχοι, οι οποίοι «ξεχνούν» να αναφέρουν την τιμή της πάγιας χρέωσης. Επιπλέον, χρειάζεται προσοχή και στην περίοδο ισχύος του παγίου, καθώς κάποιοι πάροχοι έχουν ανακοινώσει χαμηλό πάγιο, αλλά για χρονική περίοδο λίγων μηνών, οπότε αν το συμβόλαιο έχει υπογραφεί με τιμή 1,50 ευρώ, μπορεί κάλλιστα ύστερα από μήνες να πάει στα 5,00 ευρώ. Για παράδειγμα, υπάρχει εταιρεία η οποία έχει δηλώσει στη ΡΑΕ τιμή κιλοβατώρας 0,67 ευρώ και πάγιο 4,50 ευρώ, ενώ στους καταναλωτές «διαφημίζει» ότι χρεώνει την κιλοβατώρα 0,575 ευρώ και το μηνιαίο πάγιο 3,50 ευρώ.
  3. Μεγάλες διαφορές στη χρέωση της κιλοβατώρας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση αλλαγής της χρέωσης, όταν η κατανάλωση ξεπερνάει, π.χ., τις 2.000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο. Το «τυράκι» της χαμηλής χρέωσης από την εταιρεία μπορεί να πιάσει στη «φάκα» τον καταναλωτή, όταν στο τετράμηνο καταναλώσει μεγαλύτερη ενέργεια από αυτήν που έχει τεθεί ως όριο για τη χαμηλή χρέωση.
  4. Έκπτωση συνέπειας. Παρέχεται στους καταναλωτές, εφόσον εξοφλούν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς, ωστόσο, χάνεται το προνόμιο αυτό, αν καθυστερήσει κάποιος την πληρωμή ενός λογαριασμού, οπότε ο λογαριασμός έρχεται κατά τι «φουσκωμένος», λόγω απώλειας της έκπτωσης. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση παρόχου που έχει δηλώσει στη ΡΑΕ τιμή κιλοβατώρας 0,595 ευρώ και στην ιστοσελίδα του «διαφημίζει» έκπτωση συνέπειας 20%, χωρίς όμως να αναφέρει ρητά το χρονικό διάστημα ισχύος της έκπτωσης συνέπειας. Έτσι, η αρχική χρέωση με τον όρο της συνέπειας από τα 0,476 ευρώ ανά κιλοβατώρα «διαφημίζεται» ως τελική τιμή 0,139 ευρώ/κιλοβατώρα, με τη μόνη διαφορά ότι ο πάροχος έχει οικειοποιηθεί ακριβώς τη διαφορά της κρατικής επιδότησης, ύψους 0,337 ευρώ/κιλοβατώρα!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.