, Τρίτη
26 Σεπτεμβρίου 2023

Μάρτυρας στη δίκη Καραμπέρη: “Ζω μια τραγωδία”

dikastiria

Ολοκληρώθηκε για σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η δίκη του τοκογλυφικού κυκλώματος με φερόμενο επικεφαλής τον επιχειρηματία Μάρκο Καραμπέρη να κάθεται στο εδώλιο για σειρά τοκογλυφιών, εκβιάσεων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε σήμερα αναίρεσε την αρχική του κατάθεση, σημειώνοντας πως ουδέποτε εκβιάστηκε ή απειλήθηκε από τον κατηγορούμενο.

Ο δεύτερος, ωστόσο, μάρτυρας, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας στη Χαλκιδική, κατήγγειλε πως το 2001 είχε πέσει θύμα τοκογλυφικής δραστηριότητας, όταν δανείστηκε από τον κατηγορούμενο 20 εκατ. δραχμές, υπογράφοντας όμως επιταγή των 25 εκατ. δραχμών με 6μηνη πίστωση. Το 2006 ενώ ήδη έχει αποπληρώσει σταδιακά τα 15 εκ. δραχμές το χρέος είχε φτάσει στις 510.000 ευρώ (περίπου 170 εκ. δραχμές).

Ο κατηγορούμενος και φερόμενος ως επικεφαλής του κυκλώματος, παίρνοντας κατά τη διάρκεια της δίκης το λόγο, τόνισε πως έδωσε στο φερόμενο ως θύμα χρήματα για να χτίσει το ξενοδοχείο στο οποίο και προσδοκούσε να γίνει κάποια στιγμή συνέταιρος. Αποχώρησε, ωστόσο, από την επιχειρηματική δραστηριότητα όταν έμαθε πως ο μάρτυρας «έτρωγε» τα χρήματα στα γούστα.

Ο μάρτυρας στο τέλος τόνισε κατά την κατάθεσή του πως δεχόταν ψυχολογική πίεση από τον φερόμενου ως αρχηγό του κυκλώματος, ο οποίος του ζητούσε με γραπτές επιστολές του από την φυλακή, να αποσύρει τις κατηγορίες του. «Ζω μια αληθινή τραγωδία σε ένα καλοστημένο σόου του κυκλώματος εκβιαστών», δήλωσε ο μάρτυρας ο οποίος τελειώνοντας την κατάθεσή του σχολίασε πως δεν μπορεί να πάρει πίσω όλα όσα έζησε τα τελευταία 15 χρόνια.