, Τετάρτη
19 Ιουνίου 2024

search icon search icon

«Μάστιγα» τα νοθευμένα καύσιμα

«Οργιάζει» η νοθεία και το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων στην ελληνική αγορά, με το 6% – 7% των πρατηρίων της χώρας να έχει στις αντλίες του ακατάλληλα καύσιμα.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΤΣΑΤΣΟΥ

Το «κυνήγι» της φθηνής βενζίνης οδηγεί πολλούς καταναλωτές  να τροφοδοτούν τα οχήματα τους με καύσιμα αμφιβόλου ποιότητας, προκαλώντας σοβαρές ζημιές εκατοντάδων ευρώ στα οχήματα τους. Οι πρατηριούχοι ζητούν δραστικά μέτρα από την κυβέρνηση για την πάταξη της νοθείας και του λαθρεμπορίου.

«Το 20% των καυσίμων που διακινούνται στην αγορά είναι λαθραία ή νοθευμένα. Με την φοροδιαφυγή από την παραβατικότητα να στοιχίζει στο ελληνικό κράτος  περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο», αναφέρει στην εφημερίδα Karfitsa, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων  και της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής, προσθέτοντας ότι, οι έλεγχοι από το ελληνικό κράτος δεν είναι επαρκείς.

Το ζήτημα της νοθείας των καυσίμων έχει πάρει τεράστιες και ανεξέλεγκτες  διαστάσεις, μετά από την ενεργειακή ακρίβεια, τονίζει στην «Κ» η Πρόεδρος της  Ένωσης  Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα. «Αυτοί που νοθεύουν τα καύσιμα, πουλάνε πολύ φθηνά, σε τιμή κάτω του κόστους των διυλιστηρίων. Φθηνή βενζίνη δεν υπάρχει», αναφέρει η κ. Ζάγκα, σημειώνοντας τη μεγάλη ζημία που υφίστανται οι επαγγελματίες. Περισσότερους ελέγχους και αυστηροποίηση των  ποινών για όσους νοθεύουν τα καύσιμα ζητάει η Πρόεδρος της  Ένωσης  Βενζινοπωλών Αττικής, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία και επιβίωση του κλάδου.  Σύμφωνα με την κ. Ζάγκα, «σε μεγάλο βαθμό τα πρατήρια υγρών καυσίμων αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις  που έχουν πολύ μικρά περιθώρια κέρδους».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει την εξυγίανση της αγοράς με ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη της νοθείας των καυσίμων και του λαθρεμπορίου. Η παραβατικότητα στα καύσιμα, σύμφωνα με  τους πρατηριούχους εντοπίζεται στη διακίνηση λαθραίου καυσίμου, στη νοθεία με διαλύτες και στην κλοπή στο σύστημα εισροών – εκροών των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Σε απόγνωση οι οδηγοί

Θύματα νοθευμένων καυσίμων πέφτουν ολοένα και περισσότεροι οδηγοί, με τα οχήματα τους να χαλάνε λίγα μέτρα από τα πρατήρια. Όπως καταγγέλλει  στην «Κ» οδηγός που έπεσε θύμα επιτήδειου, η νοθευμένη βενζίνη προκάλεσε σοβαρό πρόβλημα στον κινητήρα του αυτοκινήτου του, με τη ζημιά να ξεπερνά τα 800 ευρώ. Οι συνηθέστερες βλάβες από τα  νοθευμένα καύσιμα εμφανίζονται στην αντλία βενζίνης, στα μπεκ ψεκασμού, στο άδειασμα του ρεζερβουάρ και στον κινητήρα, αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τσοχανταρίδης, ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη.

Σε πολλές περιπτώσεις το κόστος επισκευής από την  βλάβη που προκαλούν τα νοθευμένα καύσιμα μπορεί να φτάσει  τα 1.000 ευρώ. Οι ενώσεις πρατηριούχων και οδηγοί ζητούν από την πολιτεία περισσότερους και  αυστηρότερους ελέγχους για να καταπολεμηθεί η μάστιγα της νοθείας και της αισχροκέρδειας στα καύσιμα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για το λαθρεμπόριο στον τομέα των καυσίμων από 1.1.2021 έως και 30.4.2022 έγιναν συνολικά από την ΑΑΔΕ, την αστυνομία και το ΣΔΟΕ  19.282 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 1.868 παραβάσεις.

Κατασχέσεις ποσότητας λίτρων υγρών καυσίμων σε ετήσια βάση

201967.795  
202092.972  
2021198.669  
2022 (Ιανουάριος – Απρίλιος)78.089

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.