, Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

search icon search icon

Μαθητής πέταξε υδράργυρο σε προαύλιο – Τον είχε κλέψει από το εργαστήριο του σχολείου

Αναστάτωση προκλήθηκε χθες σε Γυμνάσιο της Πάτρας λόγω υδραργύρου που βρέθηκε στο προαύλιο του σχολείου. Αμέσως ενημερώθηκε η ΕΜΑΚ η οποία έσπευσε στο σημείο προκειμένου να περισυλλέξει το υλικό ενώ το θέμα διερευνάται από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ευγενία Πιερρή, «το θέμα είναι υπό διερεύνηση ενώ έχω ζητήσει και γραπτές εξηγήσεις από τη διευθύντρια για το τι έχει γίνει. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της απομακρύνθηκε ένα μπουκαλάκι με υδράργυρο από το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών. Θα διερευνήσουμε με ποιον τρόπο, πώς και γιατί έγινε αυτό. Βρέθηκε μία ποσότητα του υδραργύρου που ήταν στο μπουκάλι κάπου στον αύλειο χώρο. Κλήθηκε ειδική ομάδα από την 6η ΕΜΑΚ έτσι ώστε να γίνει η περισυλλογή του μετάλλου.

Το μπουκαλάκι ωστόσο δεν έχει βρεθεί και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει γατί ο υδράργυρος, όπως είναι γνωστό, είναι ένα τοξικό μέταλλο. Το πώς έγινε όλο αυτό όμως είναι κάτι που θα διερευνηθεί από τη Διεύθυνση. Πλέον ορισμένα πράγματα θεωρούνται απλά “αστείο” ενώ δε θα έπρεπε. Όταν θεωρούμε αστείο ή πλάκα την βίαιη συμπεριφορά κι άλλα πράγματα, υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποια πράγματα είναι σοβαρά κι εδώ έχουμε ευθύνη οι πάντες. Το θέμα είναι σύνθετο. Ένα περιστατικό δεν είναι μόνο το περιστατικό και θα διερευνηθούν όλες οι παράμετροι του συγκεκριμένου περιστατικού» σχολίασε η κα Πιερρή.

Να σημειώσουμε ότι η έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της όρασης, της ομιλίας, της ακοής και της βάδισης. Η εισπνοή των ατμών ενός σπασμένου θερμομέτρου μπορεί να είναι τοξική και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία, έμετο, πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Η κατάποση ή το άγγιγμα του υδραργύρου μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη, οδηγώντας σε συνέπειες όπως πονόλαιμος, κοιλιακό άλγος, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Αν και δεν υπάρχουν δεδομένα για τον άνθρωπο επί του παρόντος που να συνδέει την έκθεση στον υδράργυρο με τον καρκίνο, τα διαθέσιμα δεδομένα είναι περιορισμένα και δεν πρέπει να αγνοηθούν. Είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για τον καθαρισμό τυχόν διαρροών αμέσως για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι δηλητηρίασης από υδράργυρο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.