, Δευτέρα
20 Μαρτίου 2023

«Μάξιμος Σαράφης»: Από… άγγελος της κάθαρσης, με χειροπέδες για απάτες

Πίσω από τη βαριά πόρτα ασφαλείας ενός γραφείου στην οδό Πανεπιστημίου, έξω από το οποίο υπήρχαν τοποθετημένες δύο κάμερες ασφαλείας για να καταγράφουν τους επισκέπτες, γίνονταν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα ραντεβού ανάμεσα στους επιχειρηματίες που αναζητούσαν πρόσβαση σε δανειοδότηση και τα μέλη της εγκληματικής ομάδας που εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ και στην οποία κομβικό ρόλο φέρεται να είχε ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis «Μάξιμος Σαράφης».

Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Σε βάρος του «Μάξιμου Σαράφη» και των ακόμη δύο συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν χθες το πρωί στην Ευελπίδων, όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους, ενώ για την υπόθεση αναζητούνται ακόμη τέσσερα άτομα. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας φέρεται να είχε ρόλο «εγκεφάλου», ενώ μαζί με τον 63χρονο και τον 65χρονο, που συνελήφθησαν μαζί του, είχαν συστήσει εταιρεία-φάντασμα με έδρα το Ντουμπάι (Zahrat-commercial) και γενικότερα έναν πολυεπίπεδο μηχανισμό εξαπάτησης με ιστοσελίδες, e-mails κ.ά.

Με την έρευνα της ΕΛΑΣ να φτάνει σε βάθος δύο ετών, υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για εξαπάτηση 7 επιχειρηματιών με όφελος για την εγκληματική ομάδα της τάξεως των 800.000 ευρώ. Οι επιχειρηματίες που αδυνατούσαν να έχουν πρόσβαση στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν τα ιδανικά υποψήφια θύματα του κυκλώματος, στους οποίους πρότειναν ως εναλλακτική λύση την απευθείας δανειοδότησή τους από τράπεζες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή με μεσιτεία της ανύπαρκτης εταιρείας που είχαν συστήσει στο Ντουμπάι και στην οποία εργάζονταν κάποιοι Ινδοί. Ο «Μάξιμος Σαράφης» και οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι φέρεται να υπόσχονταν δάνεια έως και 15 εκατ. ευρώ, με το αντίτιμο να ξεκινά από 50.000 και να φτάνει τις 150.000 ευρώ για μεσάζοντες, έξοδα φακέλου, ασφαλίσεις κλπ, με την ΕΛΑΣ να αναζητεί και άλλα θύματα.

Από κατήγορος, κατηγορούμενος

Ο «Μάξιμος Σαράφης», κατά κόσμον Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, είναι πρώην υπεύθυνος Επικοινωνίας της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis και, σύμφωνα με το βιογραφικό του, έχει εμπειρία δεκαετιών στον φαρμακευτικό τομέα και στον τομέα των επικοινωνιών και των μέσων επικοινωνίας. Μάλιστα, είχε διατελέσει και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Ωστόσο, στην πολιτική ζωή του τόπου εμφανίστηκε με την ανάδειξη από τον ΣΥΡΙΖΑ της υπόθεσης Novartis, όταν και το 2018 ήταν ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, στις καταθέσεις των οποίων βασίστηκε ο σχηματισμός δικογραφίας που για τα περισσότερα πολιτικά πρόσωπα κατέληξε στο αρχείο. Ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης αρχικά αρνούνταν ότι αυτός ήταν ο «Μάξιμος Σαράφης», ωστόσο το όνομά του έγινε γνωστό αρκετά αργότερα.

Ως προστατευόμενος μάρτυρας ο «Μάξιμος Σαράφης» έδωσε συνολικά επτά τμηματικές καταθέσεις, υποστηρίζοντας ότι οι πρώην υπουργοί Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς και Άδωνις Γεωργιάδης είχαν λάβει χρηματικά ποσά για να προωθήσουν τα συμφέροντα της Novartis. Επίσης, είχε εμπλέξει τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιάννη Στουρνάρα αλλά και τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Λιντζέρη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» έχει καταθέσει στις Αρχές ότι ένας άλλος προστατευόμενος μάρτυρας, ο «Ιωάννης Αναστασίου», είχε πάρει 120.000 ευρώ από τη Novartis, χωρίς πάντως ο τελευταίος να βγει από το πρόγραμμα. Μάλιστα, μερικούς μήνες αργότερα ο «Ιωάννης Αναστασίου» είχε μηνύσει για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση τον «Μάξιμο Σαράφη» και την επίσης προστατευόμενη μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση».

Ο δικηγόρος του πάντως, ο Κωνσταντίνος Γώγος, σε δηλώσεις του έξω από την Ευελπίδων υποστήριξε ότι ο πελάτης του αρνείται με κατηγορηματικό τρόπο όσα του αποδίδονται και τόνισε ότι «δεν θα γίνει πολιτικό παιχνίδι και εξιλαστήριο θύμα στην κόντρα μεταξύ Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL