, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

Με «μαϊμού» κλήσεις αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς

Μια νέα απάτη έχει κάνει την εμφάνισή της το τελευταίο διάστημα, αποσκοπώντας στο άδειασμα των τραπεζικών λογαριασμών αρκετών ανυποψίαστων πολιτών.

του Μίλτου Σακελλάρη

Ο τρόπος που γίνεται η απάτη; Αρκετά απλός. Πρόκειται για μια κίνηση που όλοι κάνουμε με το κινητό μας και μπορεί πλέον να μας κοστίσει πανάκριβα. Η νέα μόδα που έχει κατακλύσει τους δρόμους αφορά τις «μαϊμού» κλήσεις στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων.

Το κάθε χαρτί μπορεί να προσιδιάζει με μία απλή κλήση της Τροχαίας, όμως στην πραγματικότητα είναι μια ευφάνταστη απάτη. Η δόλια φωτοτυπία δείχνει έναν κωδικό QR που παραπέμπει στον ιστότοπο πληρωμών του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς ο παραλήπτης να μπορεί να πραγματοποιήσει την πληρωμή. Ο Δήμος συμβουλεύει ότι, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να γίνει σάρωση. Με αυτόν τον τρόπο οι απατεώνες χρησιμοποιούν τον κωδικό και αποκτούν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα με σκοπό να κλέψουν τα χρήματα των ανυποψίαστων πολιτών. «Σε περίπτωση που θέλετε να πληρώσετε μια κλήση με QR Code, πρέπει να συνδεθείτε στην τράπεζά σας, αν επιλέξετε τον φορέα που θα πληρώσετε, να συμπληρώσετε τα στοιχεία και στη συνέχεια να καταβάλετε το χρηματικό αντίτιμο», τονίζουν οι ειδικοί.

Κακόβουλη εφαρμογή

Τι συμβαίνει όταν ένα άτομο σαρώσει τον κωδικό QR; Μια κακόβουλη εφαρμογή κατεβαίνει στο τηλέφωνό του, δίνοντας στους απατεώνες πρόσβαση και στην εφαρμογή mobile banking. Εν συνεχεία η εφαρμογή ζητά διάφορα δικαιώματα, όπως πρόσβαση στο μικρόφωνο και την κάμερα του τηλεφώνου.

Αυτό πρακτικά οδηγεί στην άδεια για την υπηρεσία προσβασιμότητας Android και διαπιστευτήρια σύνδεσης. Οι απατεώνες μπορούν στη συνέχεια να παρακολουθούν τη χρήση της εφαρμογής mobile banking του θύματος και να κλέψουν τις οικονομίες τους. Οι δράστες συνήθως επιλέγουν τυχαία τα αυτοκίνητα στον δρόμο για να αφήσουν τις κλήσεις και να «χτυπήσουν» όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. 

Τσάι στη Σιγκαπούρη…

Αντίστοιχη απάτη με παρόμοια χαρτάκια εμφανίστηκε στην Ισπανία και οι οδηγοί καλούνται να προσέξουν να μην τους αδειάσει ο λογαριασμός απλώς από ένα σκανάρισμα σε QR Code. Οι κλήσεις στην Ισπανία έμοιαζαν με πραγματικές. Εφόσον ένας πολίτης σκάναρε την κλήση για να πληρώσει το υποτιθέμενο πρόστιμο, θα έπεφτε στην παγίδα των επιτηδείων.

«Μια 60χρονη γυναίκα από τη Σιγκαπούρη έπεσε θύμα απάτης με κωδικό QR από ένα κατάστημα τσαγιού, χάνοντας στη διαδικασία αυτήν 20.000 δολάρια. Της υποσχέθηκαν ένα δωρεάν φλιτζάνι τσάι με γάλα με αντάλλαγμα να συμπληρώσει μια έρευνα», λένε δημοσιεύματα.

Προσοχή στο… σκανάρισμα

Οι Αρχές προειδοποιούν για ακόμα μία φορά τους πολίτες πως πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για να μην έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος του Internet Now!, μίλησε στο «Live News» για το τι πρέπει να προσέχουμε στη χρήση του κωδικού QR: «Πρέπει την ώρα που πας να σκανάρεις να έχεις μπει πρώτα στην τράπεζά σου και στον λογαριασμό και μετά να σκανάρεις. Πρέπει να προσέχουμε στα καταστήματα που χρησιμοποιούν το QR, να μην έχουν κάποιο αυτοκόλλητο πάνω, γιατί αυτό θα σήμαινε πως κάποιος έχει βάλει το αυτοκόλλητο και δεν είναι του καταστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη σκανάρουν τις κλήσεις που μπορεί να βρουν στα αυτοκίνητά τους. Παράλληλα, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δίνουν σε αγνώστους τα τραπεζικά τους δεδομένα, καθώς θεωρείται σίγουρο πως θα πέσουν θύματα των επιτηδείων, οι οποίοι θα τους αρπάξουν χρήματα από τους λογαριασμούς που διατηρούν στις τράπεζες. Όπως τονίζουν: «Είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε και οι πολίτες θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL – Φωτογραφία αρχείου