, Σάββατο
04 Φεβρουαρίου 2023

Με τον φόβο του μεγάλου σεισμού ζουν στην Εύβοια

Νέος σεισμός, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στη Νότια Εύβοια σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, με τους κατοίκους να πετάγονται από τα σπίτια τους μέσα στη νύχτα. Όλα έγιναν στις 22.06 με επίκεντρο 6 χλμ ΝΑ των Ζαράκων και εστιακό βάθος 8,9 χλμ, σύμφωνα με την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Η δόνηση,που έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική, σήκωσε στο πόδι τους κατοίκους της Εύβοιας, οι οποίοι πετάχτηκαν για πολλοστή φορά στους δρόμους και τις πλατείες. Ο νέος σεισμός ήταν ισχυρότερος συγκριτικά με εκείνον που είχε σημειωθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα. Τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και οι δήμοι σε όλη την Εύβοια ήταν σε επαγρύπνηση, καθώς η νύχτα ήταν αρκετά δύσκολη λόγω των μετασεισμών που σημειώθηκαν μετά το νέοισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Αρκετοί, μάλιστα, πέρασαν το βράδυ σε αυτοκίνητα ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους.

Ελέγχουν τα σπίτια οι αρμόδιοι

Χθες από νωρίς το πρωί ήταν σε πλήρη εξέλιξη οι έλεγχοι των αρμόδιων συνεργείων στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ζημιές από τον πρώτο σεισμό. Οπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας επικοινώνησε με τον δήμαρχο της περιοχής μετά τη νέα ισχυρή δόνηση. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά για να βγάλουμε συμπεράσματα και ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Παράλληλα, πρότεινε στους κατοίκους να είναι προσεκτικοί εάν διαπιστώσουν ζημιές και να αποφεύγουν δρόμους όπου υπάρχουν εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Ο τελευταίος σεισμός ήταν πιο δυνατός από τους πρωινούς, αλλά και τους μετασεισμούς που καταγράφηκαν στην περιοχή, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι «έχει έντονη κατευθυντικότητα προς την Αττική» και να δικαιολογούν με αυτόν τον τρόπο την έντονη αίσθηση της σεισμικής δόνησης στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Τα καρφιά Παπαδόπουλου

Μεγάλη κόντραξέσπασε χθεςμεταξύ των σεισμολόγων Γεράσιμου Παπαδόπουλου και Άκη Τσελέντη με αφορμή τους σεισμούς που χτύπησαν την Τρίτη την Εύβοια. Όλα άρχισαντη στιγμή που ο κ. Παπαδόπουλος κλήθηκε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ασυνεννοησία των σεισμολόγων στην Ελλάδα.

Ο γνωστός σεισμολόγοςαναφέρθηκε στον κ. Τσελέντηχωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας πως «δεν νομίζω πως όταν μια περιοχή βρίσκεται σε διέγερση είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε, ορισμένοι από εμάς, να λέμε ότι δεν κοιμόμαστε το βράδυ ή ότι μπορεί να περιμένουμε σεισμούς σε άλλη περιοχή της χώρας, και αυτό να λέγεται από επίσημα χείλη. Δεν νομίζω ότι αυτό συνιστά υπευθυνότητα. Δεν νομίζω ότι είναι υπεύθυνη αυτή η στάση».

«Συγγνώμη, αλλά νομίζω ότι έφτασε η ώρα να το πούμε, χρειάζεται περισσότερη υπευθυνότητα και περισσότερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων. Νομίζω ότι φτάνει το μήνυμα εκεί που πρέπει να φτάσει», επισήμανε.

Η αιχμηρή απάντηση Τσελέντη

Ύστερα από λίγη ώρα ο Άκης Τσελέντης έδωσε στην ίδια εκπομπή τη δική του αιχμηρή απάντηση. «Επιτρέψτε μου, επειδή εγώ δεν αφήνω τίποτα να πέσει κάτω, πρέπει να μιλήσω λίγο επί του προσωπικού. Πριν από λίγο ο κ. Παπαδόπουλος μου επετέθη δημόσια. Τι να κάνουμε, αυτή η καρέκλα έχει καρφιά, αλλά για να την πάρεις πρέπει να σε εξετάσει μια διεθνής επιτροπή. Τι να κάνουμε, εγώ την πήρα. Δεν υπάρχει λόγος για εμπάθειες», είπε φανερά εκνευρισμένος.

«Σχετικά με τις εκτιμήσεις μου χθες, δεν ήμουν καθόλου επιπόλαιος. Είπα στον κόσμο να μην μπαίνει στα πέτρινα σπίτια», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε εκ νέου στον κ. Παπαδόπουλο, κατηγορώντας τον πως οικειοποιείται τίτλους για να κοροϊδεύει τον κόσμο: «Να θυμίσω και κάτι άλλο: Αγωνίστηκα έναν χρόνο να “μαζέψω” τη Θήβα, που την είχε ανεβάσει στα κάγκελα, μιλώντας για σεισμό 7 Ρίχτερ. Είχε πει ότι θα κάνει 7,5 Ρίχτερ και είχε τρελαθεί ο κόσμος».

Η επικριτική δήλωση Παπαζάχου

Θέση στην κόντρα των δύο συναδέλφων του πήρε και ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος, που επέκρινε τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των σεισμολόγων. «Ας επικεντρωθούμε όχι σε κάτι που μπορεί να γίνει αλλά στη σεισμική ακολουθία που είναι σε εξέλιξη και ας βοηθήσουμε τους κατοίκους της περιοχής να αντιμετωπίσουν την ακολουθία που είναι σε εξέλιξη. Το τι θα γίνει αργότερα έχουμε χρόνο να το δούμε μπροστά μας. Δεν έχουμε καθόλου καλή εικόνα για την περιοχή που είναι ελάχιστα μελετημένη», ανέφερε χωρίς να αποκλείσει την πιθανότητα ισχυρότερης δόνησης στο μέλλον.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL