, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Μειώθηκε κατά 32% η κατανάλωση αερίου στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο

Η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου φαίνεται να παγιώνεται ως «γραμμή άμυνας» απέναντι στην ενεργειακή κρίση, καθώς, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε παρέμβασή του τη Δευτέρα σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 32% τους τελευταίους τρεις μήνες.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Μάλιστα, σε ετήσια βάση φέτος η μείωση φτάνει το 18%, ενώ αντίστοιχα στον ηλεκτρισμό η κατανάλωση μειώθηκε κατά 12% στο τελευταίο τρίμηνο.

Όπως επισήμανε ο υπουργός μιλώντας σε συνεδρία με τον αντιπρόεδρο και διευθυντή της Gastrade Κώστα Σιφναίο, τον αντιπρόεδρο της Cheniere Άντριου Ουόκερ, τον εταίρο της Deloitte Κωνσταντίνο Ελευθεριάδη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνο Ανδριοσόπουλο, η ΕΕ καθυστέρησε να εγκρίνει τις δράσεις αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και τα αποτελέσματα γίνονται τώρα αισθητά. Έφερε ως παράδειγμα τα προβλήματα που συνεπάγεται το υψηλό κόστος για τις ευρωπαϊκές και εγχώριες βιομηχανίες, ιδίως τις ενεργοβόρες όπως της μεταλλουργίας.

Αναφορικά με την πρόταση της Ελλάδας και 15 συνολικά κρατών-μελών για ένα δυναμικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι ο πρόσφορος χρόνος για τη δοκιμή μιας τέτοιας λύσης είναι σήμερα και όχι αργότερα, όπως το προσεχές καλοκαίρι, όταν οι συνθήκες θα είναι πιο δύσκολες. Πάντως, ο υπουργός θεωρεί ότι θα βρεθεί μια συμβιβαστική λύση εντός της ΕΕ για το πλαφόν ώστε να εξομαλυνθούν οι τιμές και να ανασάνουν οι καταναλωτές της Ευρώπης.

Σε ετοιμότητα οι λιγνιτικές μονάδες

Την ίδια στιγμή, θέλοντας να διατηρήσει σε πλήρη ισχύ και διαθεσιμότητα τον λιγνιτικό στόλο της χώρας για τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, το υπουργείο Ενέργειας επιδιώκει την αναπροσαρμογή της συμφωνίας με την Κομισιόν, η οποία αφορά την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία-μηχανισμός (antitrust) που βρίσκεται σε ισχύ προβλέπει πως η ΔΕΗ διαθέτει «πακέτα» λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, τριμηνιαίας διάρκειας, τα οποία μπορούν να αγοράσουν όλες οι εταιρείες προμήθειας, καθώς και οι traders. Η διάθεση των «πακέτων» γίνεται μέσω του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EEX) και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (EnEX).

Ωστόσο, τα νέα «δεδομένα» που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση ανέδειξαν τις λιγνιτικές μονάδες σε βασικό πυλώνα για τη «θωράκιση» της ενεργειακής ασφάλειας αλλά και τη συγκράτηση των τιμών ρεύματος. Ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι έχει τεθεί στόχος για αύξηση του μεριδίου του λιγνίτη για το επόμενο 12μηνο στο εγχώριο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, φτάνοντας στα επίπεδα του 20%.

Το πράσινο φως των Βρυξελλών στο αίτημα για πρόωρη απόσυρση του μηχανισμού θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση του διαθέσιμου λιγνιτικού στόλου, όταν μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μονάδες είναι ήδη έτοιμες να ενισχύουν ανά πάσα στιγμή την παραγωγή τους, καθώς έχει συγκεντρωθεί επαρκές απόθεμα καυσίμου στις «αυλές» τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL