, Δευτέρα
30 Ιανουαρίου 2023

«Μετωπική» στον δήμο Θεσσαλονίκης με φόντο τα σκουπίδια

Εικόνες από ξεχειλισμένους κάδους απορριμμάτων, γειτονιές σε απόγνωση, μία διαμάχη εργαζομένων – διοίκησης Ζέρβα που έφτασε στην αίθουσα του δικαστηρίου και σκληρή αντιπολιτευτική κριτική με φόντο τους σχηματισμένους λόφους σκουπιδιών: μία εβδομάδα που τα είχε όλα στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Η απόφαση των εργαζομένων στην καθαριότητα να απέχουν από την εργασία τους διεκδικώντας τα μέσα ατομικής προστασίας που απαιτούνται για να κάνουν τη δουλειά τους και να τους αποδοθούν σε χρήμα όσα αδιάβροχα, παντελόνια, παπούτσια χρειάστηκε να αγοράσουν μόνοι τους, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Σε χρόνο ρεκόρ, η πόλη μετατράπηκε σε χωματερή και όλα αυτά με την κακοκαιρία «Αριελ» να κάνει την εμφάνισή της και πριν την επίσημη έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Στα social media οι φωτογραφίες με τους γεμάτους κάδους έδιναν και έπαιρναν, την ώρα που η διοίκηση τόνιζε πως τα αιτήματά των εργαζομένων για την παροχή μέσων ατομικής προστασίας ικανοποιήθηκαν, πως οι οικονομικές εκκρεμότητες παλαιοτέρων ετών διευθετήθηκαν και πως μικρές μειοψηφίες κρατούν όμηρο τη Θεσσαλονίκη. 

Και πάνω σε αυτή τη μετωπική κόντρα Ζέρβα – υπαλλήλων, που μπορεί να έληξε προσωρινά λόγω της προσφυγής στα δικαστήρια, η αντιπολίτευση άσκησε σκληρή κριτική με φόντο τις σακούλες των απορριμμάτων. ‘Αλλωστε, η καθαριότητα ήταν, είναι και θα είναι από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις.

Κ. Ζέρβας: «Δεν θα επιτρέψουμε να κρατείται όμηρος η πόλη»

Βλέποντας τα σκουπίδια να συσσωρεύονται στους δρόμους ο δήμος Θεσσαλονίκης οδήγησε το Σύλλογο Εργαζομένων στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθούν οι κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές. Το είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου λέγοντας πως θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία της δημόσιας υγείας και του δημόσιου συμφέροντος.

Αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση που κήρυξε παράνομη την αποχή, ο κ.Ζέρβας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. «Εμείς πότε δεν βρεθήκαμε και δεν θα βρεθούμε απέναντι από τους εργαζόμενους. Ίσα – ίσα ικανοποιήσαμε διαχρονικά τους δίκαια αιτήματα και θα κάνουμε κάτι αντίστοιχο και στο μέλλον. Η πόλη, όμως, δεν μπορεί και δεν θα επιτρέψουμε να κρατείται όμηρος -ούτε η διοίκηση του δήμου εκβιάζεται από μικρές μειοψηφίες».

Ακολούθησαν νέες δηλώσεις, με τον δήμαρχο να υπογραμμίζει πως κάποιοι επιχείρησαν να κάνουν μπάχαλο τη Θεσσαλονίκη και όλα αυτά πριν τα Χριστούγεννα, όπου τα καταστήματα περιμένουν να δουλέψουν, ο κόσμος θέλει να χαρεί και να διασκεδάσει και η πόλη αναμένει χιλιάδες τουρίστες.

Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στα απορριμματοφόρα εν μέσω κακοκαιρίας …φορώντας σακούλες σκουπιδιών!

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν αποφασίσει αναστολή της κινητοποίησης προτού συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο η σε βάρος τους αγωγή από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, βγήκαν στους δρόμους για την αποκομιδή των απορριμμάτων που σχημάτιζαν βουνά.

Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο facebook όπου φαίνονται να εργάζονται, εν μέσω της κακοκαιρίας, ανεβασμένοι σε απορριμματοφόρα φορώντας αντί για αδιάβροχα πορτοκαλί σακούλες απορριμμάτων. 

Οι εργαζόμενοι όπως αναφέρουν, αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεων έως τις 15 Ιανουαρίου 2023 βάζοντας πλάτη να είναι καθαρή η πόλη στις γιορτές. Παράλληλα, δίνουν το χρονικό περιθώριο στη διοίκηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της αναφορικά με τα μέσα ατομικής προστασίας, ειδάλλως θα επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. 

«Πυροβολισμοί» από την αντιπολίτευση για την καθαριότητα

Η «κόντρα» Ζέρβα – εργαζομένων «πυροδότησε» αντιδράσεις και σκληρή κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο η Κατερίνα Νοτοπούλου ανέφερε ότι ο δήμαρχος έχει χάσει τον έλεγχο και δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του. Ανάρτησε, μάλιστα, τη σχετική φωτογραφία των υπαλλήλων στα απορριμματοφόρα φορώντας σακούλες των σκουπιδιών.

«Η πόλη δεν καθαρίζεται στις δικαστικές αίθουσες κ.Ζέρβα», είπε η κ.Νοτοπούλου συμπληρώνοντας πως ο  δήμαρχος αντί να ξεκινήσει διάλογο με τους εργαζόμενους για να βρεθεί λύση, επέλεξε τον αυταρχισμό, την καταστολή και προσπάθησε να τους αφαιρέσει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν το δίκιο και τα δικαιώματά τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων στο δικαστήριο για να καταθέσει βρέθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας πως η διοίκηση αρνείται συστηματικά και παράνομα, να αποδώσει τα μέσα ατομικής προστασίας, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, επικαλούμενη «οικονομική αδυναμία» και «μακρόσυρτες διαδικασίες».

Ακόμη πιο επικριτικός ήταν ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Δρόσος Τσαβλής. «Κύριε δήμαρχε, μη σκίζετε άλλα καλσόν», γράφει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ζητώντας από τον κ.Ζέρβα να σταματήσει τους «λεονταρισμούς και ψέματα καθώς οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δουλεύουν ασταμάτητα κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας που δικαιούνται από το δήμο με βάση το νόμο».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA