, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μη χάσουμε το μέτρο!

Τρέφω μεγάλη συμπάθεια για τα ζώα. Μπορώ να καταστήσω εαυτόν στους φιλόζωους και να κάνω γνωστό ότι μαζί με ζωάκια μεγάλωσα. Και το γράφω για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, πριν διατυπωθούν όποιες αντιδράσεις. Θεωρώ πως το τελευταίο διάστημα στην αντιμετώπιση δικαστικών υποθέσεων με εμπλεκόμενους ανθρώπους και ζώα, κινδυνεύουμε να χάσουμε το μέτρο.  

Θα αναφερθώ με συγκεκριμένα παραδείγματα: σε πρόσφατο επεισόδιο σε περιοχή κοντά στη Θεσσαλονίκη με καταδρομική επίθεση ενόπλων  τραυματίστηκαν τρία άτομα από πυροβολισμούς.  Μάλιστα το ένα σοβαρά, παρ’ ότι ο τραυματισμός προήλθε από φίλια πυρά. Μεταξύ των τραυματιών – ευτυχώς ελαφρά – ήταν και ένα ανήλικο κορίτσι. Στα θύματα της επίθεσης ήταν και ένας σκύλος που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ και δολοφονήθηκε. Σε αυτή τη δικογραφία που σχηματίστηκε και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα, το μοναδικό κακούργημα για το οποίο κατηγορούνται οι εμπλεκόμενοι ήταν η θανάτωση του σκύλου. Για όλα τα υπόλοιπα οι κατηγορίες ήταν πλημμεληματικές.  

Άλλη περίπτωση: πρόσφατα σε υπόθεση με καταγγελίες ότι κάποιος πέταξε στη θάλασσα ένα γατάκι στην περιοχή των Μουδανιών Χαλκιδικής, αρχικά συνελήφθησαν… έξι άτομα. Η δικογραφία… συμμαζεύτηκε στη συνέχεια και κατέληξε σε ένα πρόσωπο, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για κακούργημα και παραπέμφθηκε στον ανακριτή. Αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ακριβώς με τον ίδιο περιοριστικό όρο είχε αφεθεί ελεύθερος προ ημερών από τον ίδιο ανακριτή, ένας κατηγορούμενος για βιασμό ανήλικης!   

Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά τις εντολές για αυστηρούς ελέγχους και αντιμετώπιση. Είμαι κι εγώ υπέρμαχος των αυστηρών μέτρων για όσους κακοποιούν τα ζώα, που είναι ανυπεράσπιστα. Όμως θεωρώ ότι με παρόμοια αντιμετώπιση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσουμε το μέτρο, να ισοπεδωθούν τα πάντα. Κι αυτό μόνον επειδή οι θεσμοί λειτουργούν για χάρη της εικόνας.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.