, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Ο αετός πεθαίνει στον αέρα»

Το τελευταίο αντίο είπαν χθες λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι συγγενείς, φίλοι και εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στον υποσμηναγό Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα στο κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη Πικερνίου Μαντινείας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου αλλά και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Τραγικές φιγούρες τα αγαπημένα του πρόσωπα, η μητέρα και ο πατέρας του άτυχου άνδρα, ο οποίος έπεσε υπέρ πατρίδος και έχασε τη ζωή του μαζί με τον σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη στο μοιραίο Phantom, ανοιχτά της Ανδραβίδας, την περασμένη Δευτέρα. Οπατέρας του άτυχου υποσμηναγού, Κωνσταντίνος Τουρούτσικας, δεν μπόρεσε να κρύψει τον πόνο του όταν έφτασε το φέρετρο, φωνάζοντας «παιδί μου».

Στη συνέχεια, στο εσωτερικό της εκκλησίας,πήρε πρώτος τον λόγο. «Σαν νέος άνθρωπος, τα έγραψα χθες το βράδυ αυτά, είχε καταφέρει να πετύχει κάτι δύσκολο. Κάτι που δεν είναι εφικτό για τους περισσότερους. Να εκμηδενίσει το “εγώ” από το λεξιλόγιό του. Υπήρχε μόνο το “εμείς”. Δεν εγκατέλειψε και δεν συνέκρινε την Ελλάδα με καμία άλλη χώρα. Μακάρι να τον μνημονεύει η πατρίδα κάπου κάπου». «“Πατέρα, η Ελλάδα δεν μου χρωστάει, εγώ χρωστάω”», είπε μεταξύ άλλων ο πατέρας του Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η μητέρα του, η οποία κατάφερε και στάθηκε όρθια απέναντι στο παιδί της για να του απευθύνει το ύστατο χαίρε. «Μάριε, αγόρι μου, γλυκό αστέρι της ψυχής μου, πάντα χαμογελαστός, ποτέ δεν με είχες στενοχωρήσει. Ήρεμος και χαμογελαστός. Δεν παραπονιόσουν ποτέ και για τίποτα. Ήσουν δοτικός. Ήσουν ο γιος που θα ήθελε κάθε μάνα στην αγκαλιά της, ο καλύτερος αδελφός για τα αδέρφια σου, ο καλύτερος εγγονός για τους παππούδες σου, ο καλύτερος σύντροφος για την κοπέλα σου, τη Ζωή μας. Από μικρός ήθελες να γίνεις πιλότος. Λάτρευες την ταχύτητα, τις μηχανές, τα αεροπλάνα», ανέφερε η μητέρα του και συνέχισε:

«Έθεσεςυψηλούς στόχους και τα κατάφερες. Έγινες ο Ίκαρος της καρδιάς μας. Όλη η Ελλάδα βλέπει το πρόσωπό σου και φωνάζει “αθάνατος”. Εσύ και ο Στάθης δεν θα ξεχαστείτε ποτέ. Θα σας κουβαλάει όλη η Ελλάδα στην ψυχή της. Για μένα ήσουν, είσαι και θα είσαι το παιδί μου. Ο Αγγελάκος μου, ο Άγγελός μου που τόσο θαύμαζα. Και πόσο περήφανη με έχεις κάνει. Και πόσο να ’ξερες θα μου λείψεις. Θα αφιερώσω δυο στίχους στον Μάριο, στον Στάθη, σε όλους τους πολίτες που χάθηκαν και θα συνεχίσουν να πετάνε για την πατρίδα μας».

Χωρίς να μπορέσει να συγκρατήσει τα δάκρυά της, η μητέρα του άτυχου άνδρα έκλεισε τον συγκλονιστικό της επικήδειο λόγο λέγοντας: «“Ο αετός πεθαίνει στον αέρα, ελεύθερος και δυνατός”. Καλό ταξίδι, παιδί μου, και όσο αναπνέω δεν θα σε ξεχάσω ποτέ. Ο γιος μου Μάριος πέθανε υπέρ πατρίδος! Αθάνατος!». Μετά την ταφή λιποθύμησε, καθώς δεν άντεξε τη συγκίνηση, με τους παρευρισκόμενους να ανοίγουν χώρο και να της δίνουν λίγο νερό για να συνέλθει.

Ποιοι παρέστησαν στην ταφή

Μεταξύ άλλων, στην ταφή παρέστησαν, εκτός από τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και απόστρατοι και εν ενέργεια αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πλήθος κόσμου, φίλοι και συγγενείς του υποσμηναγού ακολούθησαν την πομπή από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στην Τρίπολη, όπου νωρίτερα είχε τελεστείη εξόδιος ακολουθία, έως το χωριό Πικέρνι για την ταφή. Οι γονείς του λύγισαν στο σημείο της ταφής του παιδιού τους.

Σήμερα πρόκειται να τελεστείη κηδεία του κυβερνήτη του F4-E Phantom II, σμηναγούΕυστάθιου Τσιτλακίδη. Την κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Την εθνική οδύνη κάνει ακόμη βαρύτερη η είδηση της απώλειας του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, ύστερα από εκείνη του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα. Ο κυβερνήτης του μαχητικού μας έπεσε μαζί με τον συγκυβερνήτη του την ώρα του καθήκοντος, υπηρετώντας την πατρίδα. Η σκέψη μου είναι στην οικογένεια του ιπταμένου σμηναγού. Η Πολεμική Αεροπορία και ολόκληρη η Ελλάδα θρηνούν. Θρηνούν και τιμούν», είχε γράψει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

*Οι δύο πεσόντες πιλότοι θα προαχθούν τιμητικά στον βαθμό του αντιπτεράρχου.

*Συλλυπητήρια για τον τραγικό χαμό των δύο παλικαριών απέστειλε και η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.