, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Ο άλλοτε παντοδύναμος Κούτρας μπήκε στο περιθώριο

Ένα από τα πρόσωπα που μεσουράνησαν τις προηγούμενες δεκαετίες σε όλα τα μεγάλα έργα της χώρας, που είχαν δοσοληψίες με το Δημόσιο και κατείχαν ξεχωριστή θέση στο «βιβλίο» των δολοπλοκιών, της ίντριγκας και της διαπλοκής είναι ο Δημήτρης Κούτρας.

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

Από τη δεκαετία του ’80 βγήκε στο προσκήνιο, όταν ως νεαρός μηχανικός -και μέλος βεβαίως του ΚΚΕ- ανέλαβε μαζί με τον Κώστα Λιάσκα (μετέπειτα πρόεδρος του ΤΕΕ με πολλές θητείες) την επίβλεψη της κατασκευής στο «Σπίτι του Λαού» στον Περισσό. Αυτό το έργο αποτέλεσε το «διαβατήριο» για να ξεκινήσει η συνεργασία με τον Όμιλο Μπόμπολα και να του παρέχεται απόλυτη στήριξη από το MEGA και τα υπόλοιπα media, ώστε να καταφέρει να κυριαρχήσει στο ΔΣ του ΑΚΤΩΡ.

Ο άνθρωπος που «μοίρασε» όλα τα έργα

Στο απόγειο αυτής της πορείας, ο Δημήτρης Κούτρας ήταν ο άνθρωπος που «μοίρασε» όλα τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Εκεί κατάφερε να μην αφήσει κανέναν… παραπονεμένο και να θεωρείται ο πιο ισχυρός «παίκτης» στον τομέα αυτό. Η δυναμική που είχε αναπτύξει, αλλά και το πώς κατάφερνε να κάνει δουλειές «κάτω από το τραπέζι», περιγράφονται χαρακτηριστικά στο παράδειγμα που ακολουθεί.

Το κτίριο του Φιξ

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, επί κυβερνήσεως Σημίτη, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την αναστήλωση και αναμόρφωση του κτιρίου Φιξ στην Αθήνα. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ, αλλά κυρίως θα έδινε προβολή στον ανάδοχο. Η εταιρεία «Β» κέρδισε τον διαγωνισμό, ενώ ο ΑΚΤΩΡ ήρθε δεύτερος με παραπλήσια έκπτωση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα μπαράζ ενστάσεων. Εντέλει το δημόσιο έργο κατακυρώθηκε στην εταιρεία «Β» με ιδιώτη επιβλέποντα project manager. Η αμοιβή ήταν θηριώδης, με την πιάτσα να βοά για αυτή. Προφανώς και ο manager έβαλε «εμπόδια» στο έργο, όπως και η υπηρεσία που αποδείχθηκε μη φιλική προς την εταιρεία «Β». Παρά την αλλαγή κυβέρνησης και την έλευση της Νέας Δημοκρατίας, οι προσπάθειες να ολοκληρωθούν οι εργασίες δεν είχαν αποτέλεσμα. Εντέλει, ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος. Στο υπουργείο όλοι ήταν χαρούμενοι με την εξέλιξη, ενώ μπήκαν και 10 εκατ. ευρώ από την εγγυητική του εργολάβου. Άμεσα, όμως, άρχισε η αντικατάσταση από τον δεύτερο του διαγωνισμού που ήταν ο ΑΚΤΩΡ. Ξαφνικά, αυτός παραιτήθηκε υπέρ του τρίτου του διαγωνισμού, ο οποίος όμως προσέλαβε για το 100% του έργου τον ΑΚΤΩΡ! Για όλο αυτό το… μπέρδεμα, που για τους συμμετέχοντες ήταν μια καλά στημένη μπίζνα, δεν… άνοιξε ρουθούνι και όλοι ήταν χαρούμενοι. Αυτός ήταν ένας ενδεικτικός τρόπος για το «πώς γίνονταν οι δουλειές» επί παντοδυναμίας του Δημήτρη Κούτρα.

Οι εποχές άλλαξαν

Οι εποχές, όμως, έχουν αλλάξει και πλέον ο Δημήτρης Κούτρας δεν είναι ο ισχυρός παίκτης του παρελθόντος. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης τον άφησε «εκτός νυμφώνος» στη συμφωνία που έκανε για την παραχώρηση της Intrakat. Το «άδειασμα» αυτό έδειξε πως πλέον ο -άλλοτε πανίσχυρος- εργολάβος δεν έχει καμία ισχύ. Ο ίδιος, πάντως, δεν φαίνεται να έχει αποδεχθεί το νέο του στάτους και συνεχίζει να βάζει εμπόδια στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Γνώστες του κλάδου τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως «ο Κούτρας αδυνατεί να κατανοήσει ότι δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να καθορίζει εξελίξεις, καθώς οι εποχές που οι “πλάτες” και η χρηματική στήριξη από τον Μπόμπολα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί»…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL