Σαν επτασφράγιστο μυστικό κρατάει ο ΕΟΔΥ την περιοχή που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Κένταυρος, που έφτασε στη χώρα μας, αν και καθυστερημένα. Προς το παρόν έχει εντοπιστεί μόλις ένα κρούσμα και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πορεία αυτής της υποπαραλλαγής μέσα στις επόμενες βδομάδες. Ωστόσο δεν προκαλεί κάποια ανησυχία στους ειδικούς του ΕΟΔΥ. Αυτή τη στιγμή στη χώρα επικρατεί κατά 90% στα κρούσματα η Όμικρον 5, ενώ η πανδημία ακολουθεί μια πτωτική πορεία με 33.590 κρούσματα την εβδομάδα 5-11/9, 129 θανάτους και 101 διασωληνωμένους.
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Σε σχέση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, που περιλαμβάνουν το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και την Όμικρον 1 αλλά και αυτά που περιέχουν τις παραλλαγές Όμικρον 4 & 5 και θα έρθουν σε δύο βδομάδες στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά τη συνεδρίαση της Τρίτης στην ουσία συνιστά τη χορήγησή τους στις ευπαθείς ομάδες, ανοσοκατεσταλμένους, φροντιστές ασθενών με χρόνια νοσήματα, επαγγελματίες υγείας και όσους συμβιώνουν με άτομα που έχουν χρόνια νοσήματα ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, σε άτομα άνω των 60 ετών, αλλά και σε άτομα 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους, όπως και άτομα που μένουν ή εργάζονται σε γηροκομεία και δομές χρόνιων παθήσεων.
Τα επικαιροποιημένα και τα διδύναμα εμβόλια
Παράλληλα διευκρινίζεται ότι αν κάποιος έχει κάνει 4 δόσεις, μπορεί να κάνει και το επικαιροποιημένο μετά το πέρας 3 μηνών από τον τελευταίο εμβολιασμό. Ενώ αν κάποιος έχει κάνει 4 δόσεις και έχει και νόσηση, μπορεί να κάνει το διδύναμο εμβόλιο 3 μήνες μετά τη νόσηση. Παράλληλα, η Επιτροπή δίνει το δικαίωμα και στους υγιείς 30-59 ετών που δεν ανήκουν σε καμία από τις παραπάνω ομάδες να κάνουν το διδύναμο ως 2η ή 3η αναμνηστική, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού. Στο εύλογο ερώτημα των πολιτών αν θα πρέπει να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο με την Όμικρον ή να περιμένουν το ακόμα πιο εξελιγμένο με τις Όμικρον 4 & 5, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι «ο έγκαιρος εμβολιασμός των παραπάνω ομάδων με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί». Βασική προϋπόθεση για να κάνει κάποιος το επικαιροποιημένο είναι να έχουν περάσει 3 μήνες από προηγούμενο εμβόλιο για τον κορονοϊό ή από νόσηση, ενώ οπωσδήποτε θα πρέπει να έχει υπάρξει βασικός εμβολιασμός που περιλαμβάνει 2 δόσεις των μονδύναμων mRΝΑ εμβολίων ή του πρωτεϊνικού ή μία δόση του μονοδοσικού της J&J και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA για τους ανοσοκατεσταλμένους. Σε σχέση με τη γρίπη, δεν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων , άρα δεν αλλάζει κάτι στη σύσταση για τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να γίνει μέσα στον Οκτώβρη, καθώς χρειάζονται και 2 εβδομάδες για την ανοσοποίηση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL







