04:09, Δευτέρα
15 Αυγούστου 2022

Ο κορονοϊός επέστρεψε και «ταράζει» το καλοκαίρι μας

Μάσκες, κρούσματα, περιορισμοί, εκκλήσεις από ειδικούς και υπουργούς… Σαν να μην πέρασε μια μέρα, την ώρα που και οι πλέον προσεκτικοί άρχιζαν να χαλαρώνουν, το… κακό επέστρεψε ή μάλλον ήταν πάντα εδώ – εν υπνώσει ίσως ή σε μικρή πτώση, όμως παρόν. Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό, αυτό είναι σαφές και το αποδεικνύει η νέα έκρηξη σε ημερήσια κρούσματα και δυστυχώς σε απώλειες μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Μπορεί οι αρχικές εκτιμήσεις να έκαναν λόγο για ένα ήσυχο καλοκαίρι με λιγότερη Covid, όμως εμφανίστηκαν οι δύο νέες μεταλλάξεις της Όμικρον και βιώνουμε ξανά τη σκληρή πραγματικότητα της πανδημίας, με τον ιό να μας απειλεί, κυρίως όσους βρίσκονται στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων. Και τα τηλέφωνα άρχισαν πάλι να χτυπούν ή να πυκνώνουν οι αναρτήσεις με τη γνωστοποίηση «ο ιός με (ξανα)επισκέφτηκε…».

Από τα μέσα Ιουνίου τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τις δέκα χιλιάδες, ενώ στα τέλη του περασμένου μήνα είδαμε τον δείκτη να καταγράφει πάνω από είκοσι χιλιάδες. Το νούμερο-ρεκόρ από την εποχή που άρθηκαν τα περισσότερα μέτρα ήρθε χθες, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 25.566 νέα κρούσματα, σηματοδοτώντας οριστικά την επιστροφή του κορονοϊού. Μπορεί οι ΜΕΘ να… αντέχουν ακόμη, αφού η πίεση είναι χαμηλή και οι εισαγωγές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με προηγούμενα κύματα, όμως πρέπει όλοι μας να λάβουμε μέτρα για να προστατευτούμε.

Φυσικά σε ένα καλοκαίρι κατά το οποίο άτομα όλων των ηλικιών ευελπιστούν να ζήσουν στιγμές ξεγνοιασιάς, τις πρώτες μάλιστα έπειτα από αρκετό καιρό καθώς ο φόβος της πανδημίας «χαλούσε» και τις μέρες των διακοπών, είναι δύσκολο να πεις σε κάποιον «μη βγεις», «μη διασκεδάσεις», «μην πας διακοπές». Όμως, η προσοχή και η τήρηση έστω των στοιχειωδών μέτρων προστασίας επιβάλλονται. Όπως τονίζουν επιστήμονες και αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, έχει τεράστια σημασία να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα, να φοράμε τη μάσκα μας, να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας και να απολυμαίνουμε τα χέρια μας, αφού προτεραιότητα έχει η υγεία η δική μας και των γύρω μας.

Και η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες, παρά τα όσα μας καταμαρτυρούν ή που σε πολλές περιπτώσεις αυτομαστιγωνόμαστε, τουλάχιστον τα βασικά τα τηρούμε. Για παράδειγμα, σπάνια θα βρεις κάποιον επιβάτη σε ΜΜΜ να μη φορά μάσκα ή στα σουπερμάρκετ, όπου η πλειονότητα κρατά το βασικό μέσο αυτοπροστασίας. Οι επισκέπτες της χώρας μας όμως πραγματικά ζουν το ανέμελο ελληνικό καλοκαίρι πιστεύοντας πως φεύγοντας από την πατρίδα τους άφησαν εκεί, εκτός από την εργασία τους, και τον κορονοϊό.

«P»