, Τετάρτη
21 Φεβρουαρίου 2024

O σκύλος σας κάνει πιο ελκυστικούς – Ορίστε το “γιατί”

EUROKINISSI

Σκηνή 1η: Είστε άντρας και περπατάτε με τον σκύλο σας στο δρόμο. Κάποια στιγμή βλέπετε στο απέναντι πεζοδρόμιο μια κοπέλα που πάει και αυτή βόλτα τον σκύλο της. Σας κοιτάει που μιλάτε στον σκύλο σας, κοντοστέκεται και σας χαμογελάει. Νιώθετε ότι το χαμόγελό της δεν είναι σαν ένα κοινό χαμόγελο. Αν δεν βιάζεστε, υπάρχει περίπτωση να πιάσετε και κουβέντα.

Σκηνή 2η: Βρίσκεστε σε πάρκο σκύλων και παίζετε με τον σκύλο σας, ο οποίος είναι φιλικός και ιδιαίτερα κοινωνικός. Σε κάποια φάση εκείνος πλησιάζει μια κυρία που έχει και εκείνη ένα φιλικό σκύλο. Και ξεκινάει η κουβέντα. Η οποία, ποιος ξέρει που μπορεί να καταλήξει; Σε μια ανταλλαγή, ας πούμε, τηλεφώνων.

Σκηνή 3η: Κάθεστε σε ένα παγκάκι μαζί με τον σκύλο σας για να ξαποστάσετε από τη βόλτα, ξεθεωμένη από την ενέργειά του να γνωρίσει τα πάντα. Δίπλα σας κάθεται ένας νεαρός. Ο σκύλος φιλικός τον πλησιάζει και αρχίζει να του κάνει γλύκες. Και εκείνος ανταποκρίνεται. Και ξεκινάει μια γνωριμία. Στην αρχή φυσικά μιλάτε για τον σκύλο.

Τελικά τι συμβαίνει; Μήπως είμαστε πιο ελκυστικοί άραγε με έναν σκύλο δίπλα μας;

Οι έρευνες έχουν την απάντηση

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής έναν ανθρωπολόγο του Πανεπιστημίου της Νεβάδα στο Λας Βέγκας, τον Peter Grey, έκανε μια διαφορετική μελέτη. Αυτή είχε να κάνει με την κατοχή σκύλου και το αν μας βρίσκουν οι άλλοι πιο ελκυστικούς αν είμαστε κηδεμόνες κάποιου σκύλου.

Η μελέτη λοιπόν αυτή διαπίστωσε ότι το 35 τοις εκατό των γυναικών και το 36 τοις εκατό των ανδρών έλκονταν περισσότερο από κάποιον επειδή είχε σκύλο. Το 64 τοις εκατό των γυναικών και το 49 τοις εκατό των ανδρών έλκονταν περισσότερο από κάποιον που υιοθέτησε έναν σκύλο διάσωσης και το 75 τοις εκατό των γυναικών και το 54 τοις εκατό των ανδρών δήλωσαν ότι δεν θα έβγαιναν με κάποιον που δεν του άρεσαν οι σκύλοι.

Γιατί όμως το να έχεις σκύλο σε κάνει τόσο ελκυστικό;

Ακολουθούν 5 ενδιαφέροντα πράγματα για αυτό

1. Γνωρίζετε από δέσμευση

Τα σκυλιά χρειάζονται χρόνο, υπομονή και ικανότητα δέσμευσης που δείχνει ότι είστε πρόθυμοι να εργαστείτε σκληρά για αυτό που σας ενδιαφέρει.

Πρέπει να είστε υπεύθυνοι για να εκπαιδεύσετε και να φροντίσετε τόσο ένα κουτάβι όσο και έναν μεγαλύτερο σκύλο. Δεν έχει σημασία πόσο πρωί πρέπει να σηκωθείτε για να τον πάτε βόλτα-με βροχή, ζέστη ή παγωνιά- πόσο αργά πρέπει να μείνετε έξω τη νύχτα για να κάνει ο σκύλος σας βόλτα ή την ανάγκη του, πόση ώρα θέλετε να του φτιάξετε το φαγητό, ούτε πόσο χρειάζεται για να παίξει και να περάσει καλά.

Αν μπορείτε να κάνετε τα ίδια και σε μια σχέση, δείχνει ότι είστε πιστοί και επίμονοι. Έτοιμοι δηλαδή για αυτή τη σχέση.

2. Είστε πιο κοινωνικοί

Μελέτη της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts στο Μέντφορντ της Μασαχουσέτης διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που συνδέονται έντονα με τα κατοικίδιά τους αισθάνονται επίσης περισσότερη ανάγκη να συνδεθούν με τους ανθρώπους δίπλα τους.

Οι σκύλοι ουσιαστικά σας αναγκάζουν να είστε κοινωνικοί. Δεν περιμένουν πρόσκληση για να συστηθούν στους γείτονές σας καθώς περνάτε, ή για να μυρίσουν άλλα σκυλιά. Ζεις επίσης τόσες περιπέτειες με τον σκύλο σου και έχεις τόσες ιστορίες να διηγηθείς στους φίλους και τους γνωστούς σου, κάτι που σε κάνει να δένεσαι πιο πολύ μαζί τους. Θέλετε να μοιραστείτε πράγματα με τους άλλους. Αυτό είναι αλήθεια.

Καταλήγετε με άλλα λόγια να συναντάτε ανθρώπους που δεν θα συναντούσατε ποτέ διαφορετικά και να γίνεστε πιο εξωστρεφείς. Αυτό σας βοηθά να είστε πιο ανοιχτοί και επικοινωνιακοί στις σχέσεις σας, και αυτό είναι ένα από τα κλειδιά για να γνωρίσετε ερωτικό σύντροφο.

3. Είστε πιο δραστήριοι και υγιείς

Μελέτες δείχνουν ότι οι σκύλοι μειώνουν τις επιπτώσεις του άγχους και της κατάθλιψης, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και ανακουφίζουν από το στρες, καθιστώντας σας συνολικά πιο υγιείς. Απαιτούν επίσης άσκηση, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είστε δραστήριοι με βόλτες και παιχνίδι.

Ως γονέας σκύλου πιθανώς βγαίνετε πιο συχνά στον καθαρό αέρα, είστε πιο γυμνασμένοι και λιγότερο αγχωμένοι από ό,τι αν δεν είχατε ένα σκυλάκι στη ζωή σας. Αυτά είναι πολύ ελκυστικά χαρακτηριστικά σε έναν σύντροφο.

4. Έχετε ενσυναίσθηση

Η έρευνα του ψυχολόγου Robert H. Poresky του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της προσκόλλησης σε ένα κατοικίδιο ζώο με υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης.

Οι σκύλοι είναι πολύ καλοί στο να διαβάζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα και ξέρουν πότε να μας προσφέρουν αγάπη και παρηγοριά και πότε να μοιράζονται την ευτυχία μας. Η άνευ όρων αγάπη τους είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθουμε ως άνθρωποι πώς να δείχνουμε αγάπη στους άλλους.

Γινόμαστε επίσης καλύτεροι στην ανάγνωση των μη λεκτικών ενδείξεων, γινόμαστε καλύτεροι ακροατές και μαθαίνουμε πώς να ανταποκρινόμαστε στα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω μας. Εν ολίγοις, η ενσυναίσθηση σάς κάνει καλύτερους στις σχέσεις.

5. Μπορείτε να φροντίσετε τους άλλους

Οι σκύλοι απαιτούν πολλή φροντίδα- περισσότερη φροντίδα από τις γάτες και τα περισσότερα άλλα κατοικίδια ζώα. Το να είσαι καλός γονιός σκύλου αποτελεί ένδειξη υπευθυνότητας, μια ιδιότητα που τείνει να μεταφέρεται και στον άνθρωπο ως γονιός.

Οι σύντροφοι, ιδίως οι γυναίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές, αναζητούν έναν άνδρα που θα γίνει καλός πατέρας. Ακόμα και αν δεν σκοπεύετε να γίνετε γονέας, το να είστε ένα άτομο που φροντίζει και μπορεί να βάλει τις ανάγκες κάποιου άλλου πάνω από τις δικές του είναι ένα σημαντικό προσόν.

Για το τέλος

Τα σκυλάκια είναι υπέροχα πλάσματα. Όμως το ίδιο είναι και οι γάτες, με τις ιδιοτροπίες αλλά και την υπέροχη πλευρά τους. Όμως υπέροχα είναι και όλα τα άλλα ζώα.

Ένα κατοικίδιο δεν μπορεί παρά να σε κάνει -την πλειοψηφία τουλάχιστον- λίγο πιο ευαίσθητο, λίγο πιο πολύ τρυφερό και λίγο καλύτερο άνθρωπο.

topetmou.gr