, Παρασκευή
02 Δεκεμβρίου 2022

Ο «Τζούλιο», το «καρφί», η «κυρία» και τα «σκυλιά»

Φόβος και τρόμος για φοιτητές και επιστάτες είχαν γίνει τα μέλη των δύο σκληρών συμμοριών που είχαν βρει καταφύγιο στις παλιές εστίες της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου.

Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι ενδεικτικό ότι είχαν απειλήσει τουλάχιστον δύο επιστάτες προκειμένου να… κοιτάνε τη δουλειά τους και όχι τι κάνουν αυτοί, είχαν πετάξει… κανονικούς φοιτητές έξω από τα δωμάτια για να τα καταλάβουν, ενώ είχαν ληστέψει ακόμη και το περίπτερο που βρίσκεται έξω από την πύλη της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου. Μάλιστα, «περιπολούσαν» γύρω από τις φοιτητικές εστίες και έκαναν… face control στο ποιος μπαίνει και βγαίνει. Σε μια περίπτωση δεν δίστασαν να απειλήσουν με όπλο φοιτητή προκειμένου να του κάνουν έλεγχο ταυτότητας για να εξακριβώσουν αν πρόκειται για αστυνομικό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, με τη συνδρομή των ΕΚΑΜ και ΟΠΚΕ, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με άκρα μυστικότητα, καθώς, όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις είχε διαρρεύσει ο σχεδιασμός με υπαιτιότητα της 22χρονης δόκιμης αστυφύλακα που συνελήφθη. Το αποτέλεσμα ήταν να διαφύγει ο 30χρονος σκληρός ποινικός με το προσωνύμιο «Τζούλιο», ο οποίος τελικά συνελήφθη το πρωί της Τρίτης, αφού πρώτα τραυμάτισε με κατσαβίδι μια 35χρονη ανθυπαστυνόμο, η οποία στη συνέχεια τον πυροβόλησε για να τον ακινητοποιήσει.

Το… βαθύ λαρύγγι

Η 22χρονη δόκιμη αστυφύλακας, η οποία υπηρετούσε στο ΑΤ Ζωγράφου, φέρεται να ειδοποιούσε τον επίσης συλληφθέντα Αλβανό ποινικό σύντροφό της όταν αντιλαμβανόταν συγκέντρωση αστυνομικών δυνάμεων για επικείμενη επιχείρηση στην Πολυτεχνειούπολη. Για αυτό και μόνο όταν διασφαλίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών η πλήρης μυστικότητα της επιχείρησης άναψε το «πράσινο φως» για τις έρευνες, οι οποίες απέδωσαν 32 συλλήψεις, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 52 άτομα.

Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί αίσθηση είναι ότι κάποια από τα μέλη του κυκλώματος είχαν κατηγορηθεί ήδη από το 2011 για συμμετοχή σε μια σκληρή συμμορία ληστών που εισέβαλλε σε σπίτια με βαρύ οπλισμό (πολεμικά τυφέκια Kalashnikov) και σε ορισμένες περιπτώσεις παρενοχλούσε σεξουαλικά τα θύματά της.

Το «λεξιλόγιο»

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μέλη των τριών εγκληματικών ομάδων, οι οποίες δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Ζωγράφου τουλάχιστον από το 2019, είχαν φτιάξει και δικό τους «λεξιλόγιο» ούτως ώστε ακόμη και σε περίπτωση νόμιμων συνακροάσεων να είναι δύσκολο για τις Αρχές να αντιληφθούν για τι πράγμα μιλούν. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την κοκαΐνη την αποκαλούσαν «κυρία» ή «άσπρη», την καλής ποιότητας υδροπονική κάνναβη την αποκαλούσαν «mall» (πρόκειται για κωδική ονομασία που πρώτη φορά συναντούν οι έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ) και τους αστυνομικούς «μαύρους» ή «σκυλιά».

Ο βαρύς οπλισμός

Αίσθηση προκαλούν και όσα βρέθηκαν τόσο στον χώρο των φοιτητικών εστιών όσο και στις οικίες των μελών των άλλων δύο εγκληματικών ομάδων: καραμπίνα, πιστόλι-αεροβόλο όπλο, πτυσσόμενο κλομπ και αναδιπλούμενο σουγιά, σιδερογροθιά-μαχαίρι, σιδερογροθιά, 20 φυσίγγια, αλεξίσφαιρο, ζυγαριά ακριβείας, νάιλον συσκευασία περιέχουσα άγνωστη ναρκωτική ουσία κ.ά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL