, Δευτέρα
24 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Οχήματα κινούμενες «βόμβες» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

«Φτιάξτο να περπατάει και τα υπόλοιπα τα βλέπουμε στο επόμενο service». Αυτή την φράση ακούν ολοένα και συχνότερα μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, λαμαρινάδες αλλά και άλλοι τεχνίτες που σχετίζονται με τον χώρο του αυτοκινήτου από τους πελάτες τους.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΤΣΑΤΣΟΥ

Η ακρίβεια έχει εκτοξεύσει το κόστος διαβίωσης και πολλοί ιδιοκτήτες ΙΧ παραμελούν εσκεμμένα τα οχήματα τους προκειμένου να καλύψουν με τα χρήματα αυτά, βασικότερες καθημερινές ανάγκες, δικές τους και της οικογένειας τους.

«Πλέον λόγω της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά, δεν κάνουν τα απαραίτητα σέρβις και επισκευές στα ΙΧ τους οι οδηγοί. Πολλοί τα έχουν παρκάρει μόνιμα κι όταν θα έχουν λίγα παραπάνω χρήματα θα προχωρήσουν στις απαραίτητες επισκευές. Στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Δημοκρατίας, τα περισσότερα σταθμευμένα ΙΧ είναι ακατάλληλα να κυκλοφορήσουν κι έτσι οι οδηγοί τα έχουν αφήσει εκεί, κι όταν μπορέσουν θα τα φτιάξουν» λέει στην Karfitsa, o Κωνσταντίνος Τσοχανταρίδης, ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων.

Αυτοκίνητα σαράβαλα στους ελληνικούς δρόμους

Κάποιοι αφήνουν το αυτοκίνητο στο συνεργείο, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν ή ζητούν από τους επαγγελματίες διευκολύνσεις. Βάζοντας προτεραιότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και του αερίου, αλλά και να αγοράσουν τα βασικά για την διατροφή, εγκαταλείπουν στην τύχη τους τα μεταφορικά τους μέσα, με αποτέλεσμα χιλιάδες αυτοκίνητα να κυκλοφορούν με ανύπαρκτα φρένα, με εντελώς ακατάλληλα λάστιχα και με ελλιπή ή ακόμα και ανύπαρκτο φωτισμό.

«Όταν αντιληφθούν ότι η βλάβη είναι πολύ σοβαρή, τότε θα μπουν στη διαδικασία να φτιάξουν το αυτοκίνητο τους, εάν δεν είναι τόσο σοβαρή βλάβη θα το αφήσουν για το μέλλον, ωστόσο, αυτό θα οδηγήσει μετά από μερικούς μήνες το μηχανικό πρόβλημα να είναι σοβαρότερο. Οι πελάτες μας ζητούν να καταγράψουμε τα προβλήματα των ΙΧ τους κι αυτοί κρίνουν στο τέλος τι θα φτιάξουν ό,τι θεωρούν ότι είναι λιγότερο επικίνδυνο, επιλέγουν να το αφήσουν για αργότερα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα λάστιχα. Πολλά αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη, κυκλοφορούν με λάστιχα δεκαετίας, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους οδηγούς. Πολλοί ιδιοκτήτες ΙΧ μας καλούν γιατί λόγω μηχανικής βλάβης ακινητοποιήθηκαν στον δρόμο», προσθέτει ο κ. Τσοχαταρίσης.

Το «τεφτέρι» επέστρεψε στα συνεργεία

Το παλιό «τεφτέρι» που μεσουρανούσε τις προηγούμενες δεκαετίες, επέστρεψε και στα συνεργεία. Με τους ιδιοκτήτες συνεργείων να υποστηρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο έχει γίνει ακόμη πιο έντονο. Η ακρίβεια και ο μισθός του εξανεμίζεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα αναγκάζει πολλούς ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να τα… «ξεχνούν» στα συνεργεία.

«Έχουμε γεμίσει με βαρεσέ.Οι περισσότεροι πελάτες ζητούν διευκολύνσεις, δίνουν λίγα χρήματα στην αρχή και τα υπόλοιπα θα τα πληρώσουν μετά από αρκετούς μήνες. Πελάτες με πλήρωσαν ακόμα και μετά από έξι μήνες. Υπάρχουν -δυστυχώς- αρκετές περιπτώσεις που πελάτες άφησαν για μήνες το αυτοκίνητο τους στο συνεργείο μας, καθώς δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν την επισκευή», τονίζει ο Κωνσταντίνος Τσοχαταρίσης.

«Δουλεύουμε μόνο με διευκολύνσεις, ελάχιστοι πληρώνουν αμέσως. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ΙΧ δεν μπορούν να πληρώσουν όλο χρηματικό ποσό για το σέρβις που κάνουμε στο όχημα του, κι εμείς προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές. Πολλές φορές χρειάζεται να πάρουμε αρκετές φορές τηλέφωνο τους πελάτες μας, ώστε να έρθουν να πάρουν το επισκευασμένο ΙΧ τους κι έτσι να μας πληρώσουν ένα μέρος του κόστους», αναφέρει ο Φιόρι Οπινγκάρι, ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ΙΧ, στην προσπάθεια τους να ρίξουν το κόστος της επισκευής, πολλοί βρίσκουν ανταλλακτικά από το διαδίκτυο και πηγαίνουν με αυτά στα συνεργεία.
«Μόνο τα απαραίτητα φτιάχνουν πλέον οι οδηγοί κι αυτά όταν είναι σοβαρά. Οι πελάτες πρώτα ζητούν να τους πούμε τι ακριβώς έχει το αυτοκίνητο τους, ρωτούν τι είναι πιο σημαντικό για επισκευή και φτιάχνουν μόνο αυτό. Πολλοί ψάχνουν στο διαδίκτυο για ανταλλακτικά και είδη φανοποιίας αυτοκινήτου για να γλιτώσουν, όπως μας λένε χρήματα. Προσπαθούν να γλιτώσουν όσα χρήματα μπορούν», αναφέρει ο Θανάσης Κουτουλας, ιδιοκτήτης φανοποιείου αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη.

Σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων στη δυτική Θεσσαλονίκη, βρήκαμε τον Θωμά Τέτσιο, ιδιοκτήτη ΙΧ, που πήγε το όχημα του μετά από βλάβη στο κιβώτιο ταχυτήτων του. Όπως μας είπε εάν δεν ήταν τόσο σοβαρή βλάβη στο όχημα του, θα πήγαινε στο συνεργείο για το καθιερωμένο σέρβις μετά το Καλοκαίρι.

«Δυστυχώς, πλέον αποτελεί πολυτέλεια να κάνεις σέρβις, μετά κι από την ραγδαία αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα και στο ρεύμα.Δεν μένουν χρήματα για το σέρβις του οχήματος, που πρέπει όλοι οι οδηγοί να κάνουμε στα οχήματα μας. Στο δικό μου ΙΧ υπήρξε σοβαρή βλάβη, κι έτσι δεν μπορούσα να αφήσω την επισκευή για τον επόμενο μήνα.Μετά από συνεννόηση με τον μηχανικό θα πληρώσω με δόσεις καθώς δεν μπορώ να δώσω όλο το χρηματικό ποσό. Δυστυχώς, πλέον εάν δεν έχει ένα ΙΧ βλάβη που δεν σηκώνει αναβολή, δεν πάει κάποιος εύκολα να κάνει σέρβις».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.