, Σάββατο
22 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Οι 4 ασφαλιστικές δικλίδες που αγνοήθηκαν

Ενώπιον του εφέτη ανακριτή αναμένεται να βρεθούν σήμερα ο επιθεωρητής του ΟΣΕ Δημήτρης Νικολάου αλλά και οι δύο σταθμάρχες που βρίσκονταν στην απογευματινή βάρδια στις 28 Φεβρουαρίου μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος τους.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Οι τρεις απολογούμενοι κατηγορούνται για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, με προβλεπόμενη ποινή από 10 χρόνια έως ισόβια κάθειρξη. Στο ίδιο βαρύ κατηγορητήριο περιλαμβάνονται ακόμη κατηγορίες για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή αλλά και για σωματικές βλάβες. Και οι τρεις αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος ανέλαβε και το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών μετά την παραίτηση Καραμανλή, «έπρεπε να έχει γίνει αυτόματη χάραξη μέσω τηλεδιοίκησης. Αυτή είναι υποχρέωση που είχε επιβάλει ο ΟΣΕ στις 23/12/2022. Δεν έγινε. Προφανώς ήταν προσωπική επιλογή».

Ο αρμόδιος υπουργός έκανε λόγο για «ασφαλιστικές δικλίδες» για τη λειτουργία του Σταθμού της Λάρισας τη μοιραία βραδιά. Οι συγκεκριμένες δικλίδες που δεν τηρήθηκαν ήταν οι εξής:

* Δύο επιπλέον σταθμάρχες που έπρεπε να είναι στις θέσεις τους και δεν ήταν.

* Αυτόματη χάραξη που έπρεπε να γίνει και δεν έγινε.

* Επιτόπιος έλεγχος κλειδιών.

* Παρακολούθηση του πίνακα.

«Έπρεπε να είναι πάνω στον πίνακα. Αν ήταν, θα είχε στη διάθεσή του 10 λεπτά για να δει ότι το τρένο κατευθυνόταν σε λάθος γραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Οι ανακοινώσεις της εταιρείας

Όλα αυτά την ώρα που χθες η εταιρεία Hellenic Train ανακοίνωσε αποζημιώσεις για τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως θα καταβάλει τις σχετικές προκαταβολές για την κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών για λόγους ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας, «χωρίς αυτό να συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή ευθύνης από την πλευρά της εταιρείας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1371/2007».

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν τα εξής:

* Στις οικογένειες των θανόντων επιβατών προκαταβολή ποσού 42.000 ευρώ.

* Στους τραυματισθέντες επιβάτες, ανεξαρτήτως σοβαρότητας του τραυματισμού προκαταβολή ποσού:

(α) 5.000 ευρώ, αν κατά την ημερομηνία αυτής της ανακοίνωσης δεν νοσηλεύονται σε οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα ή κλινική,

(β) 10.000 ευρώ, αν κατά την ημερομηνία αυτής της ανακοίνωσης παραμένουν νοσηλευμένοι σε οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα ή κλινική και προς τον σκοπό της κάλυψης άμεσων οικονομικών αναγκών όλων των ανωτέρω, παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν προβλέπει συγκεκριμένο ποσό ελάχιστης προκαταβολής.

Παράλληλα, στις οικογένειες των θανόντων, στους τραυματίες και στους λοιπούς επιβάτες τής άνω αμαξοστοιχίας κατά τη στιγμή του δυστυχήματος, αποζημίωση ποσού 300 ευρώ για τις πάσης φύσεως αποσκευές τους, περιλαμβανομένων χειραποσκευών, προσωπικών αντικειμένων και ζώων. Η Hellenic Train υπογράμμισε στην ανακοίνωσή της ότι «παρά το γεγονός ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε οποιαδήποτε χρηματική παροχή, εντούτοις η απόφαση της εταιρείας των άνω προκαταβολών υπερβαίνει τις ελάχιστες υποχρεώσεις».

«Να μη δεχτούν τα λεφτά αν…»

Πάντως, ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, μιλώντας για την τραγωδία στα Τέμπη, επισήμανε πως οι οικογένειες των θυμάτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές ως προς τις αποζημιώσεις που θα διεκδικήσουν. «Πέρα των αποζημιώσεων που ανακοινώθηκαν από την εταιρεία, έχω πληροφόρηση ότι για κάποια θέματα Εργατικού Δικαίου έχουν έρθει σε μια επαφή με κάποιους ανθρώπους που εργάζονταν για τη Hellenic Train, αν μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρχαν οφειλές δεδουλευμένων, τους κάλεσαν για να καταβάλουν αυτά τα χρήματα. Το θέμα είναι το εξής, που δεν έχω καταλάβει. Τα χρήματα αυτά τα δίνουν ως αποζημίωση και θα ζητήσουν από τους συγκεκριμένους να παραιτηθούν όλων των αξιώσεων ή θα δώσουν αυτά τα χρήματα και τέλος; Για τις δικαστικές διεκδικήσεις οι συγγενείς των θυμάτων θα πρέπει να μη δεχτούν τα χρήματα, αν τους ζητήσουν από την εταιρεία να παραιτηθούν από οποιοδήποτε δικαίωμα. Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί», κατέληξε ο δικηγόρος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.