, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι φαρσέρ δεν έχουν τον… Αλλάχ τους

Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσονται για την ΕΛΑΣ οι φαρσέρ που τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουν στείλει δύο φορές απειλητικά email για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», αλλά και σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, με αποτέλεσμα την κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Toυ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την προανακριτική έρευνα για τα δύο περιστατικά ανέλαβαν η Κρατική Ασφάλεια και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ωστόσο, ενημερώθηκε και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία λόγω της φύσης της απειλής. Το γεγονός και μόνο ότι η ενημέρωση για τις υποτιθέμενες βόμβες έγινε μέσω… ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έδειχνε από την πρώτη στιγμή ότι πιθανότατα επρόκειτο για φάρσα.

Ωστόσο, στον ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος», με απόφαση των επικεφαλής αξιωματικών της ΕΛΑΣ χτύπησε «κίτρινος συναγερμός» που προβλέπει λεπτομερή έλεγχο των εγκαταστάσεων από αστυνομικούς και σκύλους ανιχνευτές εκρηκτικών, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκε και το κλιμάκιο του ΤΕΕΜ που υπάρχει μόνιμα στις εγκαταστάσεις. Και την Τρίτη (24/1) και χθες (Παρασκευή 27/1), οι έλεγχοι ολοκληρώθηκαν στον προβλεπόμενο χρόνο και ευτυχώς χωρίς κάποιο εύρημα.

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία της Αττικής όπου εστάλησαν τα email (Τζάνειο, Ευαγγελισμός, Παμμακάριστος, Ερρίκος Ντυνάν κ.ά.), προκρίθηκε ο οπτικός έλεγχος των χώρων από την ΕΛΑΣ, χωρίς ούτε και εκεί να βρεθεί κάτι.

«Η αστυνομία από τη στιγμή που θα ενημερωθεί για μια τέτοια απειλή, θα εφαρμόσει το πρωτόκολλο ενεργειών που θα αποφασίσουν οι επικεφαλής αξιωματικοί. Καταλαβαίνει, όμως, κανείς ότι θα ήταν περισσότερο επικίνδυνο να πραγματοποιηθεί εκκένωση νοσοκομείων, με ασθενείς χειρουργημένους ή ακόμη και σε κρεβάτια της ΜΕΘ», εξηγεί στην «Political» αστυνομικός της Ασφάλειας.

«Σαν να είναι υπαρκτή απειλή»

Η άμεση σύλληψη του 42χρονου Ρώσου φαρσέρ και YouTuber στη Θεσσαλονίκη θα περίμενε κανείς να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για πιθανούς μιμητές. Δεν χρειάστηκαν, όμως, παρά τρεις μόνο ημέρες προκειμένου άλλο (σ.σ.: πιθανότατα) άτομο να επανέλθει με νέο απειλητικό μήνυμα, όπου έγραφε: «Είμαστε Τούρκοι εθνικιστικές. Σας μιλάει ο Paul Aviloglou. Έχουμε επισημάνει όλα τα νοσοκομεία σας στην Αθήνα. Θα καταστρέψουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος και θα καθιερώσουμε τον νόμο της Σαρία. Απαιτούμε την επιστροφή της Κύπρου στην Τουρκία και την απελευθέρωση και την επιστροφή του φίλου μας Vlad Saveliev (σ.σ.: ο 42χρονος Ρώσος). Για να επικοινωνήσετε μαζί μου, έχω λογαριασμό στο Telegram».

Τα πολλά τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι όποιες φάρσες για τοποθέτηση βόμβας γίνονταν τηλεφωνικά και αφορούσαν έναν συγκεκριμένο χώρο, για αυτό και τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα μπορεί να μην αιφνιδίασαν τις Υπηρεσίες Ασφαλείας αλλά τις ξένισαν. Πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχουν αναφορές στο Ισλάμ και στην εξτρεμιστική τρομοκρατία, με ανάλογη ρητορική. Και αυτό γιατί μπορεί το φαινόμενο βρει μιμητές (σ.σ.: ιδίως αν δεν συλληφθεί άμεσα και ο δεύτερος αποστολέας) φαρσέρ, αλλά και κάποιοι να επιχειρήσουν να ωφεληθούν από την όλη κατάσταση, δοκιμάζοντας τους χρόνους αντίδρασης της ΕΛΑΣ αλλά και επιχειρώντας να «κουράσουν» τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.  Για αυτό και αρμόδιες πηγές εξηγούν στην «Political» ότι «ακόμη και αν φαίνεται ότι πρόκειται για φάρσα, εμείς οφείλουμε να αντιδρούμε σαν να είναι υπαρκτή απειλή».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.