03:07, Δευτέρα
15 Αυγούστου 2022

Οι «λογαριασμοί» της εφορίας έρχονται στο κινητό μας

Στην ενεργοποίηση μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής που θα παρέχει πλήρη και αναλυτική ενημέρωση στους φορολογουμένους για τις κινήσεις του φορολογικού τους λογαριασμού προχωρά τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ. Η ενημέρωση θα γίνεται με την έκδοση ηλεκτρονικού statement σε μηναία βάση, το οποίο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν στο κινητό τους τηλέφωνο.

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

Ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει αναλυτικά για κάθε μήνα την κίνηση των οφειλών του σε ρύθμιση και εκτός ρύθμισης, τις καταβολές που πραγματοποίησε και τις επιστροφές, συμψηφισμούς και άλλες πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν μέσω ΑΑΔΕ προς αυτόν, καθώς και τα υπόλοιπα των οφειλών του. Παράλληλα θα ενημερώνεται για τα ποσά που του καταβάλλει το κράτος από αποζημιώσεις μέχρι και επιδόματα.

Οι φορολογούμενοι θα δουν την πρώτη αναλυτική κίνηση του λογαριασμού που διατηρούν στο Taxis, που θα αφορά πιθανότατα τις συναλλαγές του μήνα Μαΐου, τις επόμενες ημέρες, αποκτώντας έτσι πλήρη εικόνα για τις μηνιαίες συναλλαγές (πληρωμές, επιστροφές, αποζημιώσεις) που έχουν με την εφορία.

Ενημέρωση φορολογούμενων

Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται:

– Για τις μηνιαίες πληρωμές φόρων. Συγκεκριμένα για τα ποσά των φόρων που εξόφλησαν εφάπαξ ή τις δόσεις που πλήρωσαν για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, για την πάγια ρύθμιση 24 δόσεων ή 48 δόσεων, για τη ρύθμιση των 120 ή 100 δόσεων, και για τα χρέη της πανδημίας. Από τον Ιούλιο θα καταγράφονται και οι δόσεις για τις επιστρεπτέες προκαταβολές που θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στο Δημόσιο.

– Για τα ποσά φόρων που έχει συμψηφίσει η ΑΑΔΕ με βεβαιωμένες οφειλές καθώς και για το είδος των οφειλών (φορολογικές ή ασφαλιστικές) που μειώθηκαν ή μηδενίστηκαν μετά τον συμψηφισμό με τις επιστροφές φόρου.

– Για τις επιστροφές φόρου και για τα ποσά των αποζημιώσεων (κρατική αρωγή, «κουρεμένα» ενοίκια κ.ά.) που έχουν πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

– Για το ποσό των επιδομάτων που έχουν λάβει. Για παράδειγμα, την επιδότηση καυσίμων μέσω του Fuel Pass ή την επιδότηση ρεύματος μέσω του Power Pass. Τον χειμώνα θα ενημερωθούν για το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν.

– Για τις υπερεισπράξεις, τα επιπλέον ποσά, δηλαδή, που έχουν πληρώσει στην ΑΑΔΕ για φόρους και τέλη.

Προς πλήρη ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ

Αυτή η εφαρμογή εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο για πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της εφορίας. Πλέον, μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν:

* να έχουν πρόσβαση σε όλες τις ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ όπως δηλώσεις φόρων, ρυθμίσεις, φορολογία ακινήτων και οχημάτων, ηλεκτρονικά βιβλία,

* να διαχειριστούν τον λογαριασμό και τα στοιχεία επικοινωνίας και να μεταβάλουν τα στοιχεία της επιχείρησης,

* να δουν τις οφειλές, τις πληρωμές και τις επιστροφές φόρων και να προχωρήσουν μέσω του myAADE στην πληρωμή των φόρων και στη ρύθμιση των οφειλών τους,

* να αποκτήσουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο.

Παράταση έως και τις 29 Ιουλίου στις φορολογικές δηλώσεις 2022

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2022 έως τις 29 Ιουλίου ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022, η χρονική αυτή παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν. Σημειώνεται ότι η παράταση δεν επηρεάζει την προθεσμία πληρωμής του φόρου. Η πρώτη δόση ή η εξόφληση του ποσού με έκπτωση 15% λήγει στις 29 Ιουλίου. Φέτος ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων, ο οποίος υπολογίζεται περίπου σε 3 δισ. ευρώ, θα μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023. Αναλυτικά, οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού, ενώ εκτός από τις 8 μηνιαίες δόσεις και φέτος υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές για τους οφειλέτες, είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL