, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ολύμπια 2022

Η τουριστική σεζόν άρχισε και μετράμε τις δυνάμεις μας. Ένα «προϊόν» που φέτος, μια χρονιά με ανατροπές, αποδεικνύεται πιο σημαντικό από ποτέ για την Ελλάδα. Σημαντική πηγή εσόδων και ελπίδας για τη χώρα μας. Παράλληλα, η Covid-19 εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία να μην έχει τέλος, προκαλώντας αλλεπάλληλες αντιδράσεις στον πλανήτη και κυρίως στην Ευρώπη. Η χώρα μας επιπλέον των παραπάνω έχει να αντιμετωπίσει την καθημερινή τουρκική προκλητικότητα που φτάνει σε σημεία παραλογισμού.

Της ΜΑΡΙΑΝΘΗΣ Δ. ΚΑΦΕΤΖΗ*

Παρ’ όλα αυτά, η ζωή συνεχίζεται -και έτσι πρέπει- και συντελούνται σπουδαία γεγονότα στην Ελλάδα. Ένα από αυτά είναι η έναρξη στην Αθήνα των Ολυμπίων 2022, θεματοφύλακας των οποίων είναι η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων. Το Ζάππειο Μέγαρο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα της Αθήνας. Αυτό το υπέροχο αρχιτεκτονικό δημιούργημα, ένα πραγματικό όνειρο ζωής, που οραματίστηκαν και χρηματοδότησαν οι μεγάλοι εθνικοί μας ευεργέτες, Ευάγγελος και Κωνσταντίνος Ζάππας και που σχεδίασε ο σπουδαίος Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν, αποτέλεσε χώρο διεξαγωγής σπουδαίων ιστορικών γεγονότων του έθνους μας. Το Ζάππειο Μέγαρο, τον χώρο που σηματοδοτεί, μαζί με το Παναθηναϊκό Στάδιο, την κληρονομιά του εθνικού ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα. Μέρος του κόστους της αναμόρφωσής του περίφημου Παναθηναϊκού Σταδίου, γνωστού και ως Καλλιμάρμαρο, καλύφθηκε από τον Ζάππα. Το Παναθηναϊκό Στάδιο την περασμένη εβδομάδα άνοιξε και πάλι τις πύλες του για το «Διεθνές Κύπελλο Πυγμαχίας Ακρόπολης», το οποίο διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στο Καλλιμάρμαρο, για πρώτη φορά από το 1975, με τη συμμετοχή πρωταθλητών από όλο τον κόσμο. Αποτέλεσε το πρώτο άθλημα που άνοιξε και σηματοδότησε τα Ολύμπια 2022, πέρα από την εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών που επίσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ολυμπίων 2022.

Το άθλημα της ξιφασκίας θα αποτελέσει το δεύτερο αγώνισμα των Ολυμπίων 2022, στον πανέμορφο χώρο του Περιστυλίου του Ζαππείου. Η ξιφασκία, ένα άθλημα που η ιστορία του χάνεται στο βάθος των αιώνων, στη σημερινή του μορφή καταγράφει ήδη πέντε αιώνες ζωής, ενώ εκπροσωπείται σήμερα στη χώρα μας προπονητικά και αγωνιστικά μέσα από περισσότερους από 70 συλλόγους. Ο πρώτος σύλλογος ξιφασκίας στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1888. Στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, διεξήχθησαν τρία αγωνίσματα ξιφασκίας ανδρών, στο Ζάππειο Μέγαρο, με την Ελλάδα να αποσπά τα περισσότερα μετάλλια, 2 χρυσά, 1 αργυρό και 1 χάλκινο. Στον ίδιο χώρο, στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, η Ελληνική Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων και η Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας έχουν οργανώσει ένα πρόγραμμα αγώνων με οκτώ διακεκριμένους αθλητές, άνδρες και γυναίκες, που θα αγωνιστούν την Κυριακή 26 Ιουνίου και ώρα 20.00. Θα ακολουθήσει η βράβευση των αθλητών με χρυσό στεφάνι, σύμφωνα με τη διαθήκη του Ζάππα.

Ο ιστορικός χώρος του Περιστυλίου του Ζαππείου Μεγάρου έχει φιλοξενήσει αναρίθμητα γεγονότα πολιτικής, πολιτισμού και αθλητισμού, ακριβώς όπως τον οραματίστηκε ο εμπνευστής και δημιουργός του, Ευαγγέλης Ζάππας, πριν από 163 χρόνια, προκειμένου να υπάρξει πολιτιστική και οικονομική άνθηση του τόπου, μέσα από εκδηλώσεις διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας.

* Η Μαριάνθη Δ. Καφετζή είναι Αντιπρόεδρος ΕΟ & Κ – Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγος, ΜΒΑ και Πολιτευτής ΝΔ στον Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.