13:53, Τρίτη
04 Οκτωβρίου 2022

Ώρα για εσωτερική αναζήτηση

Η απαιτητική καθημερινότητα, οι φρενήρεις ρυθμοί, οι υποχρεώσεις και οι ανάγκες μας μάς εγκλωβίζουν στο να λειτουργούμε με βάση ένα αυστηρό πρόγραμμα, ενώ πολλές φορές μάς κάνουν να «ξεχνάμε», να παραμελούμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους ανθρώπους μας.

Το καλοκαίρι καθ’ όλη τη διάρκειά του αλλά και πιο συγκεκριμένα ο Δεκαπενταύγουστος, με ό,τι συμβολίζει και αντιπροσωπεύει για τον καθένα από εμάς, προσφέρει τη δυνατότητα της χαλάρωσης, της εσωτερικής αναζήτησης, της ομφαλοσκόπησηςσε ένα όχι ασφυκτικό περιβάλλον.Βοηθά τονα «δραπετεύσουμε» για λίγες μέρες από το ασφυκτικό ωράριο που επιτάσσουν οι υποχρεώσεις,να βρεθούμε σε μέρη που μπορούν να μας προσφέρουν ξεγνοιασιά και ηρεμίακαι παράλληλα με τις στιγμές της απόλαυσης, είτε παίζοντας ρακέτες είτε πίνοντας τσίπουρα με θαλασσομεζέδες, να βρούμε χρόνο για ένα «ψάξιμο» μέσα μας, για μια αυτοκριτική και τόνωση στον ίδιο μας τον εαυτό ενόψει των επερχόμενων δυσκολιών.

Οι μέρες του Δεκαπενταύγουστου είναι βέβαια και μια ευκαιρία να δώσουμε χρόνο στους κοντινούς μας ανθρώπους που μπορείνα έχουμε αμελήσειόλη τη χρονιά εξαιτίας των δεκάδων υποχρεώσεών μας,να ταξινομήσουμε και να ιεραρχήσουμε όλα όσα θέλουμε να κάνουμε το επόμενο διάστημα και, πάνω απ’ όλα, να σβήσουμε για λίγο τις μηχανές που δούλευαν αλλεπάλληλα τον προηγούμενο καιρό και να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας.

Πρώτιστα είναι μια ευκαιρία να διασκεδάσουμε άνευ ενοχών στα πανηγύρια των χωριών ή των νησιών μας, να πιούμε μια παγωμένη μπίρα κάτω από την ομπρέλα της παραλίας, να γελάσουμε έως αργά με φίλους στη βεράντα και το πρωί να μην αγχωθούμε για την ώρα που (δεν) θα χτυπήσει το ξυπνητήρι. Είναι η ώρα να διαβάσουμε το βιβλίο μας, να (ξανα)ερωτευτούμεκαι να αντιληφθούμε την αξία τού να υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή μας που μας αγαπούν πραγματικά. Η αποφόρτιση χρειάζεται να είναι σωματική αλλά και πνευματική με σκοπό την ψυχική βελτίωση και εξέλιξη του πνεύματος και του μυαλού.

Μπορεί να είναι ένα τριήμερο, μπορεί μια εβδομάδα, μπορεί κάποιοι τυχεροί να βρουν περισσότερο χρόνο, αλλά, όπως και όσο να ’ναι, είναι η κατάλληλη στιγμή για ξεκούραση και ανασύνταξη.

«P»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL