, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Πάνω από 2.000 παιδιά θύματα βίας

Μία κλήση το λεπτό  δέχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2022  οι τέσσερις τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης και βοήθειας που παρέχει το «Χαμόγελο του Παιδιού». Πίσω από κάθε κλήση υπήρξε μία ιστορία σωματικής και ψυχολογικής βίας, εκφοβισμού, παρενόχλησης και εξαφάνισης. Το 2022 περισσότερα από 2.000 παιδιά έπεσαν θύματα κάποιας μορφής βίας. Η εξειδικευμένη ομάδα 464 επαγγελματιών και επιστημόνων του Οργανισμού στήριξε 72.501 παιδιά και τις οικογένειές τους, αριθμός που παρουσίασε αύξηση κατά 41% σε σχέση με το 2021.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΤΣΟΥ

«Το 2022, υποστηρίξαμε, εξειδικευμένα και ολιστικά 72.501 παιδιά και τις οικογένειές τους σε συνεργασία με τους θεσμούς του κράτους, καταγράφοντας μία αύξηση 41% στα παιδιά που στηρίξαμε το 2021. Διαχειριστήκαμε 197.548 κλήσεις στις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας, 1 κλήση το λεπτό, με μέσο χρόνο αναμονής, μόνο 12 δευτερόλεπτα. Παράλληλα, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τα ενήλικα παιδιά, φροντίζοντας, για άλλη μια φορά, να είμαστε δίπλα τους» δήλωσε ο Κώστας Γιαννόπουλος,  πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» σε εκδήλωση για τον απολογισμό του έργου του Οργανισμού κατά το προηγούμενο έτος.

Είκοσι υποθέσεις παιδικής κακοποίησης την ημέρα

Κάθε χρόνο η χώρα μας καταγράφει νέα κρούσματα παιδικής κακοποίησης. «To 2022 διαχειριστήκαμε περίπου είκοσι υποθέσεις παιδιών που βίωναν σωματική, συναισθηματική, σεξουαλική βία, παραμέληση ή βρισκόταν σε κίνδυνο η ψυχική και σωματική τους ακεραιότητα και χρειάστηκε να ενημερώσουμε τις αρχές», υπογράμμισε η Φωτεινή Παπαδάτου, Ψυχολόγος από το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης.

Συνολικά καταγράφηκαν συνολικά 1.191 αναφορές σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών, εκ των οποίων οι 66 ήταν επώνυμες, ενώ οι  1.125 ανώνυμες.  Σοκαριστικός είναι ο αριθμός των 2.048 παιδιών και εφήβων που έπεσαν θύματα κακοποίησης και βίας.  Σύμφωνα με  τα στατιστικά στοιχεία για το 2022, 818 παιδιά έπεσαν θύματα σωματικής κακοποίησης, 54 σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ 1.176 παιδιά και έφηβοι δέχτηκαν οικονομική και συναισθηματική εκμετάλλευση, παραμέληση, εξώθηση στη πορνεία και επαιτεία.

Αύξηση 74% στον αριθμό των εξαφανίσεων

Μεγάλη αύξηση που αγγίζει το 74% καταγράφηκε στον αριθμό των εξαφανίσεων παιδιών και εφήβων το 2022, ενώ σε ποσοστό που αγγίζει το 106%  αυξήθηκαν οι εξαφανίσεις ενηλίκων με σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Ένα παιδί ανά περίπου δύο ημέρες εξαφανίζεται, αγνοείται. Ωστόσο, σε αυτή τη συνθήκη της εξαφάνισης τα παιδιά δεν αγνοούνται μόνο, κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κακοποίησης, κινδυνεύουν να πάθουν κάποιο ατύχημα. Γι’ αυτό, όλοι και όλες, στο Το Χαμόγελο του Παιδιού προσπαθούμε, όχι μόνο να προλάβουμε τα παιδιά από το να εξαφανιστούν, αλλά και να τα προστατεύσουμε από κινδύνους όταν εξαφανίζονται», ανέφερε ο Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος και Συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις.

Σύμφωνα με  τα στοιχεία που παρουσίασε το «Χαμόγελο του Παιδιού», 40.735 παιδιά υποστηρίχθηκαν με δράσεις πρόληψης, αντιμετώπισης και θεραπείας στον τομέα της βίας, ενώ 1.515 παιδιά και 167 ενήλικες υποστηρίχθηκαν με δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης στον τομέα της εξαφάνισης. Παράλληλα, 13.686 παιδιά υποστηρίχθηκαν με δράσεις πρόληψης, αντιμετώπισης και θεραπείας στον τομέα της υγείας. Κατά τη διάρκεια του 2022, περισσότερα από 276 παιδιά θύματα βίας φιλοξενήθηκαν στα  11 σπίτια του Οργανισμού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA