, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πλημμύρισε μουσικές ο αστικός αμπελώνας του δήμου Θεσσαλονίκης

Πλημμύρισε μουσικές χτες βράδυ ο αστικός αμπελώνας του δήμου Θεσσαλονίκης. Αυτός ο τόσο ξεχωριστός χώρος στην καρδιά της πόλης, στην περιοχή του Καυτανζογλείου Σταδίου, φιλοξένησε μια μοναδική συναυλία του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, ο οποίος παρουσίασε το έργο του «Συμπόσιον», σε διοργάνωση του Τμήματος Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.

Εξαιρετικά ικανοποιημένος γιατί ο αστικός αμπελώνας, που είναι κι ο μοναδικός σε πανελλαδικό επίπεδο, αποτελεί έναν χώρο που αγαπήθηκε τόσο πολύ από τη γειτονιά και από ολόκληρη την πόλη εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη μίλησε για τη σημασία που έχει ο μοναδικός αυτός χώρος αναφορικά με την τουριστική εικόνα της πόλης και τη γαστρονομία της, έπειτα κι από την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της Unesco ακριβώς στον τομέα της γαστρονομίας.

Το Συμπόσιον, που παρουσιάστηκε χτες βράδυ, είναι ένας κύκλος τραγουδιών με μελοποιημένα ποιήματα και κείμενα με θέμα τον οίνο και τον έρωτα μέσα από διαφορετικές εποχές της ελληνικής ποίησης, αναδεικνύοντας την πολιτισμική και συμβολική αξία του κρασιού στην αδιάκοπη πορεία της ελληνικής γλώσσας στο μάκρος είκοσι πέντε αιώνων. Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι ταλαντούχοι Μέλα Γεροφώτη και Νίκος Κύρτσος, συμμετείχε ο βιολονίστας Κωνσταντίνος Παυλάκος, ενώ ο συνθέτης ήταν στο πιάνο.

Ο αμπελώνας δίνει προστιθέμενη αξία στη Θεσσαλονίκη

Για τον αστικό αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης μίλησε ο οινογνώστης και δημοσιογράφος οίνου Στέφανος Κόγιας. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο αστικός αμπελώνας μεταξύ άλλων δίνει προστιθέμενη αξία στη φήμη της Θεσσαλονίκης και ισχυροποιεί το αφήγημα της οινικής και γαστρονομικής κουλτούρας της πόλης.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Κόγιας, άλλοι γνωστοί αστικοί αμπελώνες, όπως αυτός της Θεσσαλονίκης, είναι το Clos Montmarte στο Παρίσι, η Venissa στη Βενετία, το Queens County Farm Museum Winery και το Rooftop Reds της Νέας Υόρκης, που είναι φυτεμένο στην ταράτσα ενός τεράστιου κτιρίου.
Ο αστικός αμπελώνας του Δήμου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε στον χώρο όπου παλαιότερα βρισκόταν το δημοτικό μηχανουργείο ως αποτέλεσμα συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Εργαστήριο Αμπελουργίας του ΑΠΘ και το Κτήμα Γεροβασιλείου.

Στη χθεσινή εκδήλωση μαζί με τον κόσμο της γειτονιάς και πολλούς κατοίκους άλλων περιοχών της Θεσσαλονίκης παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου κι ο Βουλευτής Δημήτρης Κούβελας.
Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και τη «Γοργόνα», το κρασί που παράγεται από τα σταφύλια του αστικού αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.